Thursday, August 20, 2009

Klinik Golf 1/2009


Jangan ingat kalau sakit je kena g klinik ok. Kalau nak belajar main golf pun kena g klinik taw. Kami officer2 muda sangat bertuah sebab ada bos yang sangat concern pasal sukan Golf ni. Datuk TeeKayEssYou telah mencadangkan kami semua menghadiri Klinik Golf. Dari Big Shots (bos-bos besar) hinggalah kami officer bawah2 ini semua semalam berangkat ke driving range di Kelab Komuniti Taman Tasik Cyberjaya (KKTTC). Aku bertolak ngan EsYouBee tapi sesat barat sampai la ke hujung dunia Cyberjaya. Ingatkan nampak bangunan dari jauh berkilauan tu KKTTC tapi rupanya bangunan Indah Water.

So lebih kurang jam 8.20 malam kami sampai, terus ke tepi platform. S/U Kelab yang sepatutnya in-charge was down with fever, so aku sebagai Penolong S/U kena ambik alih. Kami diperkenalkan dengan Encik Ku Sairy, cikgu untuk malam itu. dan terus class kami bermula. Antara soalan-soalan yang ditanya ialah: apa itu birdie? boogie? eagle? albatross? beza iron ngan wood? macam mana nak tau berapa jauh dan kayu golf mana nak digunakan? peraturan asas kat green/fairway. attire semasa main golf. banyaklah. overall, basic golf sudah ada dalam kepala.

for those yang nak belajar dulu melalui virtual world, sila ke laman web PGA. klik sini. ada pictorial guide for beginners. sebab ye lah, kalau kot2 segan nak pukul tapi tak reti, g tengok tutorial tu kay!

Dua Big Bos sedang khusyuk dengan penerangan dari Cikgu.

And their officers pun semangat dengar jugak.

this is the right way to grib your club

selepas belajar grib, kita perlu belajar swing

ha, pelajaran selepas itu disambung dengan pukulan2 yang pelbagai. ada yang ke laut, ke longkang, ke kiri, ke kanan. nama pun beginners. standard la kan. kami 'menebas' sampai lebih kurang jam 1120 malam. memang la addicted. mula2 pukul ke kiri kanan. bola tak naik. tapi once dah dapat feel, mula lah seronok. satu timba bola habis, minta satu timba lagi. rasanya untuk malam semalam je, lebih kurang 100 biji bola la aku pukul (untuk first timer, ok ape!).

so lepas ni akan ada klinik-klinik sesi seterusnya untuk menterrorkan diri. tapi rasanya akan bersambung selepas Ramadhan. menurut kata cikgu, kalau betul2 focus kita boleh main di padang selepas 5th class. huuu semangat dah ni. kayu takde, kita carik yang second hand! hik hik.

oh ye, untuk korang yang berminat, layari laman web KKTTC di sini. ada banyak info berkenaan dengan Kelab KTTC dan juga K Golf And Rizman Golf Academy di sana. dan untuk yang berminat menyertas lesson golf ni, aku sertakan harga untuk pukul bola di driving range ni kat bawah kay:
  • 200 bola - RM 17 (biasa) RM 15 (student)
  • 100 bola - RM 9 (biasa) RM 8 (student)
  • 50 bola - RM 5 (biasa) RM 4 (student)
  • 2000 bola (with free 200 balls) - Coupon RM 90

Ini hanya promosi ok. siapa yang nak main, pergilah. Golf ni (pada aku) bukan setakat di padang tapi masa kita kat Driving Range ni lah kita ajar diri kita untuk focus. dan bila di green nanti, kita boleh kenal perangai manusia. malas nak ulas panjang2, g try pukul kat driving range ok. kalau korang kata main golf ni tak berpeluh, silaplah. aku macam mandi malam semalam.

oklah. tu je. aku nak g semayang asar. huhuhu hari ni sepanjang hari meeting. lotih lah!

xoxo. muaksss

No comments: