Tuesday, March 26, 2013

supplements and vitamins


hi peeps.

sedang breakfast ni.
kuih and kopi. oh. dan vitagen sebotol.
setap!
there's a bottle of VCO (virgin coconut oil) that is yet to be opened on my table.
masih berkira-kira.
nak makan atau tak.

cerita pasal VCO ni, korang ada supplement atau vitamin wajib makan tak setiap hari?
satu benda pasal badan saya adalah kurang menerima unsur2 ubat ni. maksudnya supplements dan vitamin khasnya. ubat demam, selsema dan lain-lain ok.

dari kecik saya memang dah diajar untuk makan minyak ikan. ala yang botol dua kaler tu. satu putih perasa original, satu lagi oren, obviously perasa orange la. memang mak noriah akan paksa makan pagi2. scott's emulsion adalah pilihan. kadang-kadang bila mak beli vitamin hisap tu, saya makan jugak la.

tapi bila umur dah makin meningkat *ehem* mula la nak cuba makan b complex la, vitamin itu ini la, nak cantik, nak tenaga, nak macam-macam.
so mak mula belikan saya b complex and evening primrose oil. makan sehari je tahan. badan mula tak sedap and saya demam seminggu. waaaaa. terus tak makan lagi lepas tu. maybe orang kata kalau makan mesti ada effect sikit sebab badan nak adjust kan, tapi i cannot la.

sampai hari ni la. kalau saya rasa badan tak cukup zat, saya mula carik benda2 macam sayur, buah, yogurt dan lelain yang berpatutan untuk makan. dah kahwin ni, ingat nak start makan la benda2 konon nak pregnant, tapi masih takut. apa yang saya amalkan sekarang regularly and religiously hanyalah innershine prune, yogurt dan benda2 makan lain. dalam masa yang sama, dah jadi phobia nak makan vitamin atau supplement. sebab tanak jadi tak sihat.

VCO yang atas meja ni, kita tengok, sejauh mana akan bertahan. sama ada bertahan dengan dibuka dan makan isinya, atau bertahan tanpa diusik.

wish me luck k! haha

bye


No comments: