Monday, August 22, 2011

baking with swit@kon : biskut raya


salam semua. hari ni kita cerita pasal biskut raya eh? haha. hari ni hari ke-22 kita berpuasa, so tambah tolak dalam 8 hari lagi kita akan berhari raya. so persiapan? hah cemana? dah siap baju? dah siap kuih? dah siap langsir? bunga api dah beli? pelita dah pasang?

citer hari ni baking with swit@kon. tapi citer biasa2. tanpa resepi.

so bab biskut raya, saya dan wanita mengandung, Didi telah plan sedari awal projek biskut kami. sebab tahun ni kami kekurangan geng baking untuk projek ni. Lin hanya sampai ke tanah air semalam. so plan yang simple2 la kali ni. dari awal lagi before puasa, kami dah buat plan berapa banyak biskut nak buat, resepi mana nak guna, berapa kampit tepung, gula, susu dan lain-lain yang nak dibeli.

hasilnya? sehingga hari ini, total biskut raya yang dah terhasil ada 4 jenis. Kami buat biskut kampung je. Hahaha. Antara biskut yang telah terhasil adalah:

1. Biskut Mazola
2. Biskut Makmur
3. Biskut Chocolate Chip
4. Biskut Oat

tiada sesi photography special untuk biskut. sebab lepas siap memang flat habis. hahaha. 
so, gambar dari BB will do ok? :D

Ada dua lagi baki biskut yang masih belum start lagi. Biskut yang bakal dibuat adalah samperit dan biskut lemon. dah semangat nak raya ni. tambah semangat bila bestie saya dah selamat kembali ke tanah air bersama Mya da Diva. Eiiii best.

Sementara tu, jom tambah mood dengan dengar lagu raya favourite saya kat bawah ni!



favourite part : "kepada kekasihku yang baik budi, bimbingan dan panduan selalu diberi. kalau ku salah silap kau maafkan, mudah-mudahan kita berkekalan.".

tiap2 tahun nyanyi part sama. tunggu masa je ni nak tukar ke line sebelumnya plak. upgrade la kan. hahaha

ok. hingga biskut yang seterusnya......

p/s : cc, nak rasa beskot sedap u k!


Thursday, August 18, 2011

jom support !!


haha.
luthfi dah buat dah.
jom support dia join program mengumpulkan video rakyat malaysia sempena hari kebangsaan/hari merdeka/sambutan kemerdekaan pada 31 Ogos 2011.

buat apa?

tengok video ni...


pastu sama-sama kita tengok masa 31 Ogos nanti, ada tak muka2 korang dalam video yang dia kumpulkan tu! 
can't wait!!

saya bangga menjadi rakyat malaysia 
;)


Puasa Dulu, Puasa Sekarang

salam semua.
saya tak pernah lagi update pasal pengalaman puasa tahun ni kan?
hehehe. kalau ikutkan puasa semasa umur 20-an *cough* ni dah sangat lain dengan dulu.
kenapa?
saya dulu, bab puasa memang laju.
kenapa?
sebab saya suka makan.
pasar ramadhan tu memang ditunggu-tunggulah.
menghitung waktu nak pergi. banyak beza dah zaman sekolah, zaman uni dan zaman kerja. jom tengok apa bezanya.

1. semangat berpuasa dan beraya
kalau dulu semangat puasa tu kurang. pikir nak raya je. siap2 dah kira berapa pasang baju kena beli. kasut kaler apa. stokin ropol. semua preparation raya lah! :P. tapi sekarang lebih semangat. niat tu lebih kepada mengimarahkan bulan ramadhan tu sendiri. perbaiki solat, bacaan al-quran. tapi selalu flat je lepas berbuka. camne nak imarah tu? ermmmm. skang ni baju hanya tempah untuk tujuan g kerja. yang mana kebetulan baru hantar dekat2 nak raya, oklah. kasut? beli sokmo. takyah tunggu perayaan. :P

2. makanan
makanan dulu lebih meriah berbanding sekarang. kalau dulu. WAJIB pergi pasar ramadhan. WAJIB beli at least murtabak, 3 jenis kuih dan 2 jenis agar2. tak lupa 3 jenis air. ye. memang saya hantu pasar ramadhan (dan juga pasar malam). takleh singgah. mesti macam2 saya bawak balik. lepas berbuka, jangan harap la makan semua benda2 tu sebab nasi dah penuh dalam perut. sekarang pulak, cukup sekadar kurma, air milo/soya bean, nasi putih dan 2 atau 3 lauk. ye, sikit. sangat sikit berbanding dulu. kalau beli pun, ala kadar sahaja. sebab tak habis. weekend pulak skang saya suka buat sendiri kuih muih. setakat hari ini, saya dah buat donut, bronok aka kuih sagu mata ikan, lepat pisang dan cekodok pisang.




visual hanya melibatkan donut dan lepat sahaja. 
gambar lain2 tak sempat snap. :D

3. mood
mood puasa sekarang lebih baik dari dulu. kalau dulu (sekolah rendah) jarum jam pendek dekat nombor 4, mulalah cari chance nak mandi. dalam toilet gua hirup air sejuk. air paip pun jadi lah. haha. pastu if mak bising mandi lama2, tak sempat minum lah jawabnya. kul 6 petang dah melepek depan tv. konon2 kalau tak berbuka, boleh meninggal. hahaha. tah apa2. masa zaman uni, habis kelas je mulalah aku melilau nak g pasar ramadhan. sebab? nak layan mata. hahaha. puasa sangat! ye lah. kalau pandai pilih pasar ramadhan, ramai budak engineering ada. memang awesome kot. hahaha itulah zaman UTM dulu. kerja aku cuci mata saja. hahahaha. bukan kira ramadhan ke tidak. zaman skang? mood ok. seronok puasa. dan kerja cam biasa. habis waktu kerja, balik rumah, buka sama mak n ayah. best betul!

ok. itu je setakat ni.
nanti kalau ada saya share lain.
tengah kena gastrik ni. -____-"
tata








Wednesday, August 17, 2011

Travel Review : Jerejak Rainforest Resort, Pulau Pinang


Salam Ramadhan.
Hahaha. Saya occupied dengan kerja. Harap maklum.
Hari2 saya sekarang ni dipenuhi dengan pembukaan kursus, penutup kursus, bagi sijil, jumpa peserta dan  macam-macam lagi lah.
Saya terpanggil nak  buat entry ni sebab perempuan mengandung tu dah bebel2. Bluweks.
Ok lah. Moh kita layan entry ni. Reminder : entry ni panjang. banyak gambar nak share! :D

Saya ke Pulau Pinang pada hujung Julai yang lalu sebagai urus setia kursus. Kursus kali ini khas buat peserta dari zon utara. So, Penang menjadi pilihan. dan pada masa tempahan dibuat, hanya Jerejak Rainforest Resort yang available.

Jerejak Rainforest Resort (JRR) terletak di Pulau Jerejak iaitu sebuah pulau yang terletak di antara pulau dan Seberang Perai. Sedikit sejarah Pulau Jerejak saya ambil dari wiki:


"A memorial is located in the island dedicated to two crew members of the Imperial Russian Navy who died when their cruiser Zhemchug was sunk by the cruiser SMS Emden of theKaiserliche Marine in the Battle of Penang on 28 October 1914. This is one of the few incidences of action which took place in Malaysian territory during World War I[1] [2]
After World War II, there was an increase in the number of tuberculosis patients and a sanatorium was set up in Jerejak for victims. On 12 June 1969, the Jerejak Rehabilitation Centre was set as a maximum security prison, hence earning the island the moniker, the Alcatraz of Malaysia.[3] The centre was eventually closed in August 1993. [4]"


Hehehe. Itu la sedikit sebanyak kisahnya. Selanjutnya korang boleh baca lagi. Di JRR ni, mereka dah letakkan banyak maklumat-maklumat dan info berkenaan dengan sejarah Pulau Jerejak dan perkembangannya dari dulu sampai la ni. Masa nak pergi tu agak cuak lah. Sebab semua orang kata tempat ni berhantu la apa lah. Tapi tak. Kalau korang perlukan ketenangan selepas sibuk2 bekerja, korang boleh book bilik kat sini, enjoy swimming pool yang besar dan juga pergi spa. Oh, kat sini juga ada disediakan aktiviti-aktiviti outdoor. Ok jom tengok resort!

How to get there? Untuk sampai ke JRR ni ada beberapa cara.

1. By Air - sampai di airport, terus amik cab atau apa2 kenderaan awam terus ke jetty ke Pulau Jerejak yang letaknya di area Queensbay tu.
2. By Bus - kalau dari hentian Sg Nibong, lagi dekat nak ke jettynya. Dalam 8 minit je kot.
3. By Car - kalau dari KL atau mana2 destinasi, kemudahan tempat letak kereta percuma di sediakan. So, korang boleh park di sana sahaja.

Dari Jetty Jerejak, korang kena naik bot untuk ke pulau. Don't worry. Bot nya ok. Tak mabuk. Saya yang mabuk laut ni pun ok je. :D. Jadual ferry ada kat sini. Masa untuk sampai ke pulau jerejak dari jetty hanya 8 minit sahaja.

gambaran dari dalam bot. hahaha. tak banyak. sikit je :P

otw, korang akan nampak la mercu tanda pulau pinang yang letaknya di seberang sahaja. Antaranya Queensbay Mall dan juga kilang-kilang besar di area Bayan Lepas. Contoh maca Intel. Aida, ingat tak? hehehe


bukit di belakang tu yang rendah sikit bukit jambul, yang tinggi bukit bendera ;)

and yang akan menyambut anda apabila sampai di pulau adalah kawasan yang penuh dengan kehijauan yang sungguh cantik! breathtaking. 


dari jetty, kalau ada rezeki, korang boleh naik kenderaan khas di JRR ni iaitu kancil yang telah diubahsuai. kalau takde rezeki, boleh lah tarik bag sampai ke lobby. Kancil ni juga akan membawa korang ke bilik. Tapi tgk jugak. kalau opted untuk bilik hotel biasa, tempatnya di sebelah belakang so kena jalan sendiri. tapi kalau chalet, atas bukit menghadap penang dan kena naik kereta chumel. pengshan kalau jalan kaki.


untuk trip ni, saya dan cik bos dapat duduk di chalet. share berdua. benda pertama yang keluar dari mulut saat membuka pintu adalah 'mak ai, romantiknyaaaaa'. ye, chalet sangat sesuai untuk pasangan nak honeymoon di sini. tak caya meh tengok.











very nice tak?
kami duduk di chalet yang tengah-tengah. memang kalau duduk kat balkoni berdua, call room service, habis romantik lah! menghadap penang. malam2 memang cantik. tapi seperti yang dilabel di pintu tu, kena hati-hati. sebab banyak monyet. bilik staff saya kena geledah. habis gel rambut satu tube monyet tu kerjakan. hahaha

kalau nak pergi balik dari lobby ke bilik tu agak penat la berjalan kaki. but no worries, kancil comel sentiasa ada di lobby. just btau receptionist, nanti depa hantar. boleh tahan jugak driver2 tu bawak. hehehe

next jom kita tengok kawasan sekitar JRR dan kemudahan yang disediakan.

ini adalah lobby. oh. itu cik bos! :D

kemudahan gym. boleh workout sambil tengok orang berenang2


kafe/restaurant.
al fresco dan juga ada dining hall dengan aircond


love, love, love the pool area.


ini adalah area untuk outdoor activity. ada beach soccer, volleyball


 
kedai serbaneka.
dari ridset ke swimming suit ke coklat. semua ada.

my favourite thing.
3, 4 kali lawan ngan cik bos. asik kalah je. T__T

menu spa

ini adalah kaunter untuk outdoor activities.
korang boleh pilih. masa pegi ni, kami pilih flying fox, beach soccer, volleyball.
jungle tracking pun ada tapi 2 jam, so kami cancel. 
saya tak join any activities pun. peserta je. 

ok. karaoke room pun ada. tapi tak sempat cuba. kerja ma.

yup. rental basikal pun ada.  :D

ha. macam-macam ada kan??? best. tak tipu.
dan satu lagi yang saya nak tunjuk adalah spa yang ada di sini. pada mulanya, saya dan cik bos nak memanjakan diri tapi sebab bz gila kot, terus tak jadi. but sempat la ronda2 kat area situ. cuma beberapa langkah je dari chalet kami. jom tengok! Link Jerejak Spa kat sini.

eh. eh. pemilik blog posing di hadapan pintu masuk spa. 
nampak tak backpack kaler merah kat belakang? hahaha
lawatan dibuat masa nak balik dah T___T'

pondok kecil adalah tempat buat spa. 
harga servis adalah dalam range RM 65 - RM 350. 
Ada manicure, body scrub, aromatherapy massage dan lain2.

nice eh?
infinity pool. 
boleh berenang sambil tengok kesibukan pulau pinang selepas penat kena urut.


banyak benda kan?
melihat kembali pada gambar-gambar kat atas tu, saya dah plan nak pegi lagi sekali.
bila tu, not sure. :D. tapi kan, groupon ada buat promotion. RM 98 for 2 pax. Siapa yang tak amik memang rugi la. Ini linknya! 58% ok. Sila beli cepat2!!! Saya tau Reena dah beli. :D


Jerejak Rainforest Resort
No. 1, Mk. 13,
Daerah Timur Laut,
Pulau Jerejak,
11900 Bayan Lepas.
Pulau Pinang, Malaysia.
Tel: +604-658 7111
Fax: +604-659 7700
email: reservation@jerejakresort.com


Overall, ini kesimpulannya:

(i) Lokasi : 5*
(ii) Kemudahan : 4*
(iii) Makanan : 3* [tak berapa syiok, sebab makanan sedap seperti nasi kandar, naan cheese, pasembor hanya 8 minit away di pulau hahaha]

Ok.
setakat ni dulu.
i hope u enjoy the review.
till next review.....



Tuesday, August 2, 2011

(yawn)

ok.
i've been a bad blogger!
pfftt.
Julai punya entry adalah super sikit.
pemalas ni yantie *haip*

sebelum apa2, saya nak ucapkan selamat berpuasa buat rakan-rakan semua.
alhamdulillah, kita berpeluang bertemu ramadhan sekali lagi tahun ini.
semoga keberkatan ramadhan akan kita perolehi. amin.
bulan puasa saya suka. sebab its family time.
banyak masa saya habiskan ngan Mak. hehe.
boleh gosip lebih skit. :P
masuk ramadhan, saya sayu teringat kat Bapak.
tahun ni first time raya tanpa Bapak. Mak dah usulkan untuk kitorang raya kat KL.
tapi saya dah hint Ayah untuk raya Melaka gak. hahahaha. we'll see.
maybe ramadhan ini yang terakhir saya berpuasa dengan parents? tahun depan mungkin pertambahan ahli keluarga atau suasana berbeza? jeng jeng...LOL

ok. dah dah. anyways. nak re-cap apa yang berlaku sepanjang Julai yang lepas.
banyak benda ok.
dari trip Jerejak, english wedding, delayed flight, culinary art team building dan banyak lah lagi.

hahaha.
memang saya tengah carik masa nak update.
dalam draft ada 3 entry yang masih belum publish. hish.
teruk.
ok lah.
beri saya masa sikit ye.
saya janji, pasni ada banyak entry dengan gambar2 yang super cantik!

ok. buhbye.
puasa! jangan browse lauk je k.