Friday, November 26, 2010

baru je

baru je nak rasa best, tetiba rasa tak best
baru je rasa nak suka, tetiba rasa menyampah (turn off)
baru je rasa nak sayang, tetiba rasa benci
baru je rasa nak makan, tetiba rasa nak kentut
baru je rasa nak balik, tetiba ada banyak kerja
baru je rasa nak shopping, tetiba tengok duit tak cukup
baru je rasa nak jogging, tetiba kaki rasa cramp
baru je rasa nak makan angin, tetiba ada gunung berapi 
baru je rasa bersemangat, tetiba rasa down
baru je rasa nak telefon dia, dia dah call kita


hahaha. akak tengah hyper ni.
pusing2 dalam kepala ni.
banyak sangat benda.
akibat hazelnut black coffee.
aiseh.

so, apakah baru je kamu semua??? hihihi
;p

sexy angels and firework

the Victoria Secret's Angels of course.
a lip-sync version of Firework (by Katy Perry) by the angels.
super cute. love the HD video.

(video dari YouTube)

















Thursday, November 25, 2010

it's a girl thing







it is a souvenir. from London i guess. it came before the book (Top Tips For Girls - refer entry mabuk buku). yeah. i love girly things. kalau dapat hadiah yang girly2 lagi i soka. tambah kalau kaler pink, design polka dot. oh. best!!ye la.....i kan gegirl yang girly. wah! tetibe meremang bulu rohma. nampak tak buku chumel ni punya design yang super duper girly? stiletto dan handbag ok! cute kot.... ;)

anyways, this little book contains banyak quotation yang comel2. quotation berkenaan dengan friendship, life, relationship and etc. but mostly are friendship quotations. and tujuan saya post entry ini adalah sebenarnya saya dah decide nak share sama kamu semua. tips2 dari buku yang saya nyatakan di atas tu tadi dan juga dalam buku chumel ni. 

so tanpa melengahkan masa, quote of the day adalah....

"Women's fault are many. Men have only two: everything they say and everything they do." 

nantikan tips atau quote yang lain pula esok lusa ok!!! daaaa

xoxo



p/s
(i) thanks Awak *hugs*
(ii) dah pegi klinik gigi. sekarang gigi rasa banyak ruang kosong. ;)

Wednesday, November 24, 2010

bulan kesihatan


here i am. laying on my bed. at 3.32 pm. ahaks.
aku chotty la. got some errands. so cuti pun banyak, aku decide untuk cuti. 
lepas opis semalam, singgah klinik. ada sikit sakit. walaupun sihat di luar. dalam ada sikit sakit la. 
dah dapat ubat dan RM 50 melayang, balik rumah. kelakar kot. doktor kata last aku datang klinik tahun 2008 ok. huish. biar betul lama betik tu aku tak g klinik kan? rasanya ada kot. doktor tu pepandai je. seingat aku, last pegi klinik pun g klinik kerajaan. sebab apa tatau. g kat klinik kesihatan precinct 9 yang maha lembap dan tah apa2 tu la. terus terang bitau la. aku kalau sakit susah nak ke klinik kerajaan. aku plak jenis susah nak sakit. kalau sekali sakit tu memang parah dan tenat la. rasa nak mati jam jam tu jugak. so bila kau kena tunggu hampir sejam setengah nak jumpa doktor, memang aku tak sanggup. tu yang pegi klinik swasta je terus. 

cakap pasal klinik sakit, klinik gigi lagi dah lama aku tak pegi. dulu2 makngah daftarkan aku kat klinik gigi kat PJ Oldtown.Memang 6 bulan sekali, doktor akan hantar poskad kata aku dah kena pegi buat check up gigi. dah la poskad tu chomel2 belaka. suka !!! tapi aku paling benci kalau doktor gigi datang sekolah. hahaha. takut!!!!! siang2 dah pegi kumur2 kat toilet. tapi hasil pemeriksaan gigi aku masa sekolah semua dapat A. ahahaha

major buat gigi adalah masa sekolah kot. ke universiti. tak ingat. kawan2 yang kenal aku memang tahu la (ada je yang tak perasan) yang gigi depan aku (gigi kapak aka gigi arnab) ni pernah patah suku. masa darjah 6. zaman2 menjantan tu la. main roller blade. orang main biasa2, aku main nak up je. so main la 'bola sepak' guna roller blade. 'bola' yang digunakan untuk tendang ialah tin minuman yang kemek. ala. konon macam ice hockey tu la. ada putter ke pucker tu. oh, aku dah google. benda tu nama dia puck. cam Puck dalam Glee la plak. ahaks!! so main punya main, aku jatuh tersembam, muka dulu. maybe masa tu aku seronok sangat, aku tengah sengeh kot. dan hasilnya aku rasa bibir aku sebal dan dunia ni bergegar. kazen aku nampak gigi aku jatuh dan dia maha bijak pegi lenyek gigi aku tu dengan roller blade. balik rumah (jarak dalam 5km jugak la) terus tutup mulut. mak tanya je kenapa, aku terus nanges. nasib baik takde apa2. suku gigi je patah. kalau semua? tak ke aku jadi minah rongak. :P 

apapun, sampai hari ni aku ingat ok. malu tau tak. main kat taman nak geng budak lelaki je. budak pompuan tamau. hah! itu la jadinya. so masa aku sekolah lagi la kot atau dah masuk uni, baru pergi Cahaya Suria (klinik gigi kerajaan) untuk buat crowning gigi yang patah tu. rasanya lepas SPM. sebab doktor kata, kalau nak tahan lama buat bila umur aku dah 18. so to date, trip aku yang terakhir untuk major overhaul gigi adalah pada tahun 2001. 9 tahun kau! 

tapi rasanya tahun 2008 atau 2009 kot, adalah sekali aku try pergi klinik gigi kerajaan. pun dekat precinct 9 tu. itu pun sebab masa tu sakit gigi. entah kenapa aku taktau. paling tak suka, dia celup2 alat2 check gigi tu, twist satu dua kali, dia stop. dia kata 'ok, takde apa2. gusi awak bengkak je'. oh aku hangin sebadan. punyalah gigi aku sakit, dia bleh jawab camtu je???? PPfffffffffftttt. terus aku tobat dan jaga la gigi elok2. 

dan hari ni, semalam sebenarnya. aku nak buat scaling gigi. malam semalam dihabiskan dengan mengugel klinik pergigian dan jenis2 rawatan pergigian. aku tahu yang korang semua tahu, rawatan pergigian ni mahal. bahkan ia antara rawatan yang termahal selepas pembedahan. tapi aku rasa rakyat Malaysia ni kurang sikit pasal pergigian ni. bukan tak jaga. maksud aku buat rawatan. sebab mahal kau. teringin rasanya nak gigi putih macam Kim Kardashian tu. makan riban la duit. so aku ni mampu buat scaling sajor. bila dah gugel, jumpa lah satu klinik ni. tadi lepas lunch, aku pun pergi kat Klinik Pergigian Izra, Precinct 8. Doktor punya appointment penuh sampai malam. Aku plan nak walk-in je. Takde rezeki. So kena book another session. Dapatlah, esok kul 4. huhu takut bos tak kasi lepas plak. aduhai. try nasib je la. 

so itu je lah. kalau ada apa2 update esok, aku btau. kalau jadi buat scaling, aku nak tanya sekali kalau buat braces berapa lama and berapa riban. kena tanya berapa lama. kot nak kawin esok lusa, gigi besi. nak senyum takleh sebab nanti flash terpantul balik. hehehe. sorry Eny! aku gurau. takdelah. tengok lah dulu. 

eh! eh! dah kul 4. aku nak gerak. ada kerja tak settle lagi ni. later korang!! papai!

;)





Tuesday, November 23, 2010

tahniah ye adik-adik.....

kepada Qilah, DK, Muni dan juga CC.
bersedia lah korang ye. akak dah lepas. woot!!
oh, enjoy ye. mesti best. no pun intended. ;)



;)

Good Luck!!!!


hari ni adalah penentuan.
kepada SPM Class of 2010 Candidate(s), Good Luck!!!!



to my dearest cousins, Jijie (Mohd Azizan Azmi) and Girl (Siti Zulaiha Hairoden), Good Luck!!!!
doa banyak2, kak atie doa jugak tuk korang!!!!
insyaAllah, lepas je SPM ni u guys boleh enjoy your freedom ok! 
hugs and kisses. again, good luck!!!




Monday, November 22, 2010

Bangkok Trip Review : Day 4 & 5


Aha, sampai kita ke penghujung siri Bangkok Trip. Iaitu hari ke 4 dan 5. Hari ke-4 adalah penuh dan hari ke-5 adalah hari untuk balik Malaysia. Saya gabungkan sebab Day 5 sikit je ;). Sebelum kita ke Day 4 dan 5, meh re-cap balik cerita day 3. Day 3 adalah hari kami ke Grand Palace, membeli thai silk dan sedikit pasal Pratunam Market. Dan kata orang, kalau ke Bangkok, tak sah kalau tak ke pasar hujung minggu terbesar di Thailand! So, kami save the best for last. Dan agak menyesal kerana masa ni duit dan hampir kering. :) ok, jom! 

Day 4...


muka fresh dan sexcited nak shopping ;)

kami masuk kot pintu 19

Seawal jam 8-ish pagi kami menahan teksi di hadapan My Hotel. Kali ni kami tak bertiga, tapi berlima. Didi dan Syazwan join untuk hari ke-4. Kami naik satu cab dan suruh pemandu bawa kami ke Chatuchak atau nama Thai nya ialah Jatujak. Kalau korang plan nak ke sini, pasar ini hanya dibuka pada hujung minggu sahaja. Kalau korang ke Bangkok during weekdays, memang tak dapat nak tolong lah. Dan jangan pergi awal sangat. Macam kitorang, konon2 nak pegi awal sebab nak elak kepanasan dalam tu, so jam 8.45 dah sampai tapi peniaga2 baru nak bukak kedai. kena lah tunggu sikit. 

map kedai-kedai

Kitorang bertiga split dengan husband and wife itu. Nak menyenangkan pembelian. Haha. Tapi minta ampun sangat2. Sebabnya seperti biasa, bila dah sexcited bershopping, tambah pulak cuaca yang panas mencanak-canak kat dalam tu, kamera memang duduk dalam bag sahaja lah jawabnya. 

Tapi kami ada beberapa misi datang ke sini. Saya memenuhi kiriman ayahanda yang nakkan tali pinggang kulit ikan pari (matilah kalau Max baca blog ni). Pusing la satu pasar tu, last2 jumpa jugak. Harga? Berbaloi-baloi. Barang yang sama di Suvarnabhumi berharga MYR 350. Saya beli di Chatuchak? MYR 80 sahaja. ;)

Setelah memusing dua kali di kawasan baju SAHAJA, kami kehausan dan kepanasan. Plan nak carik jus oren terbaik yang diperkatakan dijual di kawasan itu, tapi kami nampak ice cream kelapa dulu dan ice cream itu sangat tempting di kala sedang hazab kepanasan. Apa lagi, terus duduk dan order 3 mangkok. oh, diorang guna tempurung kelapa sebagai mangkok ice cream tu. Ice cream itu merupakan ice cream santan kelapa yang dihidangkan bersama kacang tanah yang ditabur di atas ice cream dan jujur beberapa slice isi kelapa muda. aaaaaaaahhhhh sedap lah! sedang kami nikmati ice cream tu, kelihatan suami isteri, si didi dan syazwan keluar dari tempat jualan. didi dah siap sarung bag kulit baru. ;) terus join sekali makan ice cream walaupun pada mula nya muka kelat2. :)

sungguh refreshing. sila carik bendera cinonet ni kalau korang ke chatuchak! 

pelancong jepon 

sambil makan ternampak ni..
you are not crazy, you can read. :)

usai makan ice cream, kami sambung lagi shopping. satu yang tak bestnya di Chatuchak ini adalah kerana mereka (penjual) agak sombong dalam proses nak menawar harga ni. ye lah, tempat establish. pelancong orang putih ramai datang, duit diorang berkali ganda. kita setakat mahal sikit takde lah mampu sangat kan. kat sini saya sempat beli bikini, baju Kicap, banana hammocks, souvenir, sepasang thai silk (kualiti tak berapa elok), anting-anting dan rantai. dah pegang Chanel 2.55 Medium Classic Flap (tak ori tapi serupa ori) kaler merah, tapi minah tu takde stok kat kedai kaler hitam. Last2 tak jadi. Dan seperti biasa, saya gigit jari sampai hari ni!!!!

waktu matahari mencanak atas kepala baru terperasan, perut dan menyanyi2. dan seperti dalam kitab Bangkok yang dibuat oleh saya tu kata, kalau nak carik makanan halal di Chatuchak tak susah. Carik je kedai Pak Saman. Key point untuk jumpa kedai ni senang. Carik Menara Jam (Clock Tower) kalau dari arah kanan (refer map di atas), kedai Pak Saman adalah di sebelah kanan Menara Jam. Kalau korang dari area kiri (map) kedai Pak Saman adalah di kiri Menara Jam. Nak mencari kedai ni pun agak payah untuk kitorang. Punyalah rajin tanya minah yang jual air oren tu 'muslim food.eat. where?'. dia jawab apa? 'no, no'. hahahaha pening! nasib baik jumpa. kalau tak meroyan kelaparan tengah panas tu. 


tom yam dan air teh adalah terbaekk!!!
sluurrrpppp. oh, rasa cam nak g bangkok skang gak!

lepas makan, kami buat tawaf wida' dan kemudian say bye bye to Didi dan Syazwan. sebabnya? dah ada plan untuk ke destinasi seterusnya iaitu Siam Niramit. so,balik hotel, beli tiket dan tunggu sampai petang. Tido dulu dan kemas bag hasil belian di Chatuchak.

us in front of Siam Niramit
see the plastic bags? we did another round of shopping at Pratunam. haha

Kul 5 kami naik cab untuk ke Siam Niramit. Oh masa ni agak horror. Cab driver tak pandai cakap omputih, tapi memang power jalan short cut. Siam Niramit yang letaknya tak jauh pun dari Pratunam jadi jauh sebab jam. Penat woo dalam kereta. Kami sampai di sana lebih kurang nak senja dah. Terus ke kaunter tiket untuk g amik original tiket. Oh, lupa btau..harga tiket nak menonton Journey to The Enchanted Kingdom of Siam adalah 1500 Baht atau bersamaan dengan MYR 150. Mahal? Cuba pergi dan layan dulu. Berbaloi bayar harga MYR 150. Show bermula jam 8.00 malam. Sementara menunggu waktu show, kami jalan2 di area Siam Niramit itu sendiri. 


Kat kawasan lapang tu, ada gajah (yang hidup, besar dan berbau masham), pelakon/penari2 teater itu dan juga kawasan ala-ala Taman Mini Malaysia untuk korang buat lawatan. Akak-akak berkemban semua you. Hehe. Sebenarnya ia merupakan tempat di mana, budaya masyarakat tempatan di pamerkan. Dibahagikan ikut tribe. Kami sempat amik gambar dengan makcik penyimpul bulu ulat sutera je. Ada jugak makanan2 tradisi yang diberi percuma untuk rasa. Tapi sebab was-was, semua tak makan. pastu menyesal!! haha



Just a few minutes before the show started, penari2 buat persembahan kat kawasan lapang. Siap ada lawan2 pedang gitu. Sebelum masuk, mereka akan kumpulkan segala mak nenek kamera, video cam korang. Dalam tu memang takleh guna langsung. Termasuk la handphone. nanti balik amik semula.

show ni terbahagi kepada 3 produksi utama. first sekali adalah berkenaan asal usul negara Siam. dari dulu sampai sekarang. masa ni ada few scenes yang betul2 dekat di hati kita. scene yang melibatkan penduduk di sebelah selatan Thai. yang ada banyak unsur2 melayu.

kedua pulak adalah perjalanan ke dunia melampaui imaginasi. iaitu syurga, neraka dan perantara syurga dan neraka (kot) iaitu Himapan Forest. yang ni banyak pari2, setan dan macam2 lah.

dan ketiga adalah cerita berkenaan dengan perayaan-perayaan yang disambut oleh rakyat Thai. contoh nya lay krathong.

Show bermula tepat pada masa yang dijanjikan. Jangan risau, ada subtitle kalau korang tak paham. Sehingga hari ni, rasa kagum terhadap produksi ini masih belum pudar. Memang superb dan bertaraf antarabangsa. Tak boleh nak cerita, sila tonton sendiri kalau ada rezeki ke sana. Rasanya penggiat dan pejuang teater/drama muzikal/orang Istana Budaya perlu buat lawatan. Takyah g hollywood, tu advance sangat. Tengok negara jiran sudah. Dengan gajah, air sungai. Fuh! Hebat! Kalau tak caya g carik video kat youtube. Saya jumpa satu. Klik link ni (link). Dan lagu tema Siam Niramit dinyanyikan sampai balik Malaysia. Hahaha. Na na na na...Siam Niramit! :)

Balik malam tu dah kepenatan kami dozed off awal.

Day 5...

Memandangkan hari ke-5 kami di sana, kami dah memang takde plan apa2 melainkan perabih sisa2 baht yang ada dan kemas beg untuk balik ke Malaysia. Hati masing2 dah rindu rumah. Dah tak lalu nak melayan breakfast. Tapi masih gigih ok. Pepagi tu kami shoot ke Pratunam Market untuk tengok-tengok. Ye la sangat. Kalau dalam tangan ada 500 baht pun memang menggila belinya. Hasil pagi tu dapat la menambah koleksi t-shirt sehelai dua untuk dibawa balik sebagai buah tangan.

Jam 9.10 kami dah sampai di Suvarnabhumi. Masa ni memang dah meronta2 nak balik KL. Perasaan bersyukur duduk Malaysia menebal ok. Kenapa? Salah satunya adalah kerana sistem yang berbeza.. Cam gambar bawah ni.

sejam ok! nak tunggu letak luggage sahaja. 

kami dah check in awal2 di hotel. dah siap ada boarding pass segala bagai. tinggal nak drop luggage sahaja. tapi perlu tunggu sampai sejam. mahu nanges woo. gila bosan. nak berborak memang takde sapa la kan. akhirnya keluar la muka2 bosan...

macam budak ni...

lepas letak luggage, kena raba seluruh badan pulak. nasib baik aku pakai selipar. kalau tak jenuh nak bukak stokin, tali pinggang segala lah.

and dah masuk dalam terminal, duit beberapa ratus baht tu la menjadi saksi. tak dapat nak beli pape dah. sebelum kami cuci mata di butik Gucci, Chanel, Hermes, Ferragamo dan banyak lagi, kami sempat la posing di salah satu dragon wajib bergambar di Suvarnabhumi.


chomel kan LC LP tu? pinjam je..belum mampooo ;)

dan sebelum terbang balik, kami sempat isi perut. teringin nak makan berat tapi kembang tekak bila baca menu2 yang available. so kami ke Starbucks (yang letaknya di hujung dunia dari tempat boarding AA) dan perabih duit yang ada beli sorang satu frappucino. balik tu memang mengantuk ya amat tapi takde mood untuk tido. lebih sexcited nak balik. hahaha..

dan bila nampak saja muka bumi malaysia, rasa bersyukur sangat2. perjalanan kami selamat. dari pergi hingga balik. baju merah tak buat hal. bom takde yang meletup masa kami di sana. tiga anak dara yang selamba gamble bercuti selamat menempuh 5 hari di bumi thailand. On je handphone (tak sempat roaming) terus masuk segala2 lah. bbm, email, sms, fb notification. rasa lega dan seronok. cinta malaysia ok!

insya Allah,dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki. akan ada lagi trip2 ke bangkok atau maybe bandar2 lain di thailand. few must-go places tak pegi macam pat pong, floating market. banyak lah. so mesti ada next time! ;)

ok. tu je. kalau ada apa2 korang email saja saya k. nak tanya apa2 ke. kalau nak few info lah. tanak pun takpe. tak amik hati. wakaka. harap2 info ni berguna untuk korang terutamanya berkenaan tempat tinggal, makan dan tempat nak shopping.

so, till next trip. buhbye peeps!





oh. lupa. benda2 yang saya beli...hehehe. tak banyak..
ni je...



tata..tutup buku Bangkok trip!!!
xoxo





Food Review : Fullhouse Lifestyle Store & Cafe


last night i was craving for salmon. 
and i went to Fullhouse Lifestyle Store & Cafe in Jalan Yap Kwan Seng. 
Saw this kedai last weekend. So decided to give it a try last nite.

Mood semalam tidak bagus, so tiada gambar ye kawan2. 
Cik Mosi keluar semalam dan mengkongker diri. Hahaha. Tetiba salahkan orang lain. :p

berbalik kepada Fullhouse, ada few outlet yang dah dibuka di area Lembah Kelang.
jangan confuse dengan Garden Lifestyle Store & Cafe k. Sebab konsepnya hampir sama. Rumah cantik yang dipenuhi benda2 chomel dan cantik. Antara outlet2 yang ada adalah di Ara Damansara, Sunway Pyramid and Sunway Giza. 

So what i had? Tentulah salmon. Tengah tak tentu hala, sebab perut lapar, masih gigih order Smoked Salmon Sandwich dan air Sea Coconut. Dia order longan. 

imej ihsan Google Image *pinjam*

sedap ok! memang dapat menghilangkan craving salmon. kalau korang jenis adventure makan, boleh lah datang kat Fullhouse ni. suasana yang sangat cantik, aman damai. makanan ok. pada aku ok lah. taktau la korang camne. makanan adalah western fusion. nice. 

kalau bermnat nak celebrate birthday ke, anniversary..tempat ni memang sesuai. cantik dan intimate gitu. parking tak perlu risau. sebab jockey style. bagi je kunci kereta dan diorang akan tolong park kan. tak perlu risau. habis makan leh amik balik kereta. 

kat sini aku tepek few pictures yang diambil dari Fullhouse Facebook Page. enjoy!






cantik kan???
salmon pun sedap! yummeh. tapi tak puas. siapa suruh makan sambil mintak kena marah. kan ke kena makan dengan linangan air mata. boo hoo. aa biarlah. hahaha. sambil mengenyangkan perut, sambil belajar la kan. ampun, tak buat lagi.

so, kepada yang nak try makanan dan nak rasa lepak di sini, boleh la ke outlet Fullhouse, Jalan Yap Kwan Seng. senang nak carik. berhadapan dengan Old Town White Coffee dan Tony Roma's. Untuk memudahkan,  aku letak nombor telefon untuk korang buat reservation k!

Fullhouse @ Jln Yap Kwan Seng
Tel: 03-21646466

tepu

bila balik cuti panjang, mula lah malas nak update blog.
so many stories, so little time and so lazy to type a single word pon.
hahaha.

keji bukan?

oklah. update akan datang adalah:

1. Harry Potter and The Deathly Hallows, Part 1 - from my perspective
2. Kenduri Akikah Danish
3. Rumah Penuh
4. Bangkok Day 5

ok. sekang tengah semangat nak buat kerja.
petang ni Didi nak belanja layan minum Starbucks Toffee Nut Frappucino. woot!!! LOL ;p

later ok!
muahssss

Thursday, November 18, 2010

korban



selamat hari raya aidiladha korang.
apakah pergorbanan yang korang buat tahun ni?

tahun ni sayu je dengar takbir. pertama sebab kehilangan arwah Bapak (atuk) yang tersayang sebulan yang lalu. ke-2, mengenangkan perjuangan umat Islam di Mekah untuk menunaikan haji sambil berfikir 'adakah kesempatan untukku ke sana, menerima panggilan haji...' dan ke-3, tidak bercuti memandangkan raya haji jatuh pada hari rabu dan jumaat lepas (yang sepatutnya saya berada di Jakarta) saya dah cuti. 

cerita pasal pengorbanan ini, ada pelbagai bentuk pengorbanan yang kita semua buat. sama ada iainya untuk diri sendiri, keluarga, bangsa, negara ataupun agama. sengaja atau tidak, ia masih dikira sebagai pengorbanan.

untuk Aidiladha kali ini, saya tidak sempat membuat sebarang korban lembu atau kambing. Insya Allah, kalau diberikan kesempatan dan umur yang panjang, saya niat untuk buat tahun hadapan. ;)

aktiviti raya haji tahun ni?

selasa petang (6.30 ptg) kami bertolak ke Melaka dan hanya sampai jam 9.00 malam. jem ok! sebab kereta rosak. bukan sebab apa2 pun! haih. dan semalam jam 8.30 malam, saya dah berada di Putrajaya semula. hari ni kerja!!! lalalalalala. masuk lewat sebab diarrhea. aduh mak. sakit satu badan. akibat breakfast, lunch dan dinner adalah ketupat, rendang, kuah kacang. tapi takpe. sebab sedap!!! tahan sikit la berkejaran ke toilet tu. ;p

skang ni perut sakit agak mild. dan saya lapar. walaupun lapar, tapi takut nak makan ;(

oklah. tu je. bye

Tuesday, November 16, 2010

mabuk buku

i want to make a confession.
saya tidak jadi pergi ke Jakarta. dan saya rasa stress.
akibatnya pada hari Sabtu saya ke Big Bad Wolf Book Sale dan beli buku. Banyak la jugak.
the largest purchase to date. sebelum ni kalau ke Big Bad Wolf pun, cuma beli dua, tiga je. tapi semalam terbeli berbelas2. Hahaha. takpe kan? sebab last time saya beli buku adalah bulan Mei 2010 yang lalu iaitu The Carrie Diaries.


1. The Time Travelers Wife, Audrey Niffenegger - first time beli, sapa pinjam tah. lupa dan tak jumpa2. so semalam harga RM8, sebat je la.
2. Angel Uncovered, Katie Price
3. The Shadow of the Wind, Carlos Luiz Zafon
4. The Way Men Act, Elinor Lipman
5. Love in the Driest Season, Neely Tucker
6. Effective Innovation,
7. Love Letters of Great Women
8. Kisah Singapura - Memoir Lee Kuan Yew
9. The Way Forward, Dr. Mahathir Mohamad
10. A Bride's Little Miseries, Harriet Ziefert
11. Things A Women Should Know About Shoes, Karen Homer
12. Modern Manners: The Thinking Person's Guide to Social Graces, Thomas Farley


itu hasil belian pada hari Ahad. i buy what i like and when i found out that reviews for the books i bought was good, i'm totally satisfied! worth every single RM 102 i've spent!!! masih lagi terfikir2 sebenarnya pasal buku2 yang tertinggal di sana. serius! termimpi2 ok. sapa tanak beli kalau harganya bermain2 dalam range RM 5 - RM 15???!! oho! i love you Big Bad Wolf!!! peneman saya adalah Encik Ulat Buku <3 yang telah berjaya membeli sebanyak RM 253 pada hari pertama dan RM 177 pada hari ke-2. tahniah ;p


oh btw, saya dapat hadiah buku ni...in love with it! thanks dear <3 <3 <3


Kate Reardon - Top Tips For Girls
Real Advice from Real Women for Real Life
(so you don't have to learn everything the hard way)




i think i'm gonna mark my calendar every year WAJIB attend for this sale. hahaha
my previous Big Bad Wolf Book Sale trip are....

(i) Big Bad Wolf Book Sale at Section 13, PJ, May 2009 - Lin, remember the first time? Yang kau pegi ngan Kamal dan berhabis RM 200??
(ii) Big Bad Wolf Sale at Amcorp Mall, November 2009 - dengan Encik Ulat Buku juge



oh, BBW masih lagi on. sampai esok! so, sambil2 beraya tu, leh lari kejap-yang raya kat KL la. ;)






Monday, November 15, 2010

anak-anak masa depan


arini agak hectic. 
mula kan pagi dengan ke ERL, Cyberjaya <3
kemudian tak lunch dan terus ke auditorium untuk bertugas sebagai emcee majlis mini konvokesyen anak-anak tabika/taska di jabatan saya. 

oh. umur 3 tahun adalah super chumel. kecik je. rasa nak gigit.

sila tengok video di bawah. mereka menyanyi lagu Satu Malaysia versi pelajar-pelajar Lim Kok Wing University.

video
cute kan?

Sunday, November 14, 2010

Bangkok Trip Review : Day 3


oh my. dah 3 bulan kot trip ini berlalu, ahkon baru nak update day three??!!!nak tunggu habis day 5 entah2 masuk 2011. wakakaka.

oklah. mari kita recap apa yang berlaku pada day 2...

- dreamworld;
- Naraya;
- MBK

ok. so hari ketiga. apa yang kitorang buat??

apa lagi. shopping laaa. kitorang kat duduk area Pratunam. so Pratunam Market menjadi sasaran. bila kami dah tau yang sesi jual beli itu bermula seawal 5 pagi, kami apatah lagi. lepas breakfast, kami terus pecut. breakfast pagi ini agak best. maybe hari sebelumnya budak2 hotel tu kesian tengok kami kot. Day 3, dia buatkan pulu mangga. ok super sedap dan menyesal makan sikit (saya gastric, pulut pagi2 is a no no). 

so kul 7 dah ready dan mula jalan kaki ke area market. memang syiok! kalau tak percaya, tengok budak ni...


hahaha. walaupun gambar ni agak over exposed, tapi untuk menggambarkan betapa seronoknya Dali kerana saat tuk tuk FOC myhotel berhenti di gerai ini, dia dah mula memborong. seperti hari sebelumnya juga. satu style, mesti dua helai. hahahaha.

see? look who is pointing to the MYR 2 for a cute top?? Hahaha.
disclaimer - lelaki berseluar pendek di sebelah kanan tiada kena mengena dalam ini cerita. haha

actually, kami punya plan for day 3 bukanlah untuk bershopping sahaja. Plan adalah ke Grand Palace, the official residence for the Kings of Thailand. sementara nak tunggu Kak Wa (seorang rakyat Thai dan fasih berbahasa melayu, cuma tak sure dia ada PR Malaysia ke tak) ambil kami untuk ke Grand Palace, kami kirai duit la dulu kan.. :)

jumpa Kak Wa di depan Platinum Mall, kami ambil taxi ke Grand Palace. Semasa buat research berkenaan dengan places to go when in Bangkok, ada banyak website yang dah warning. Hati-hati bila nak ke Grand Palace. Kerana ada sindiket yang menipu pelancong-pelancong dari luar yang tunggu di keliling tembok Grand Palace tu. Dia akan tipu dengan mengatakan Grand Palace tutup pada hari kita pegi dan akan offer untuk bawak kita jalan2 dengan membayar dia beberapa ratus baht. Dia akan bawak kita ke kilang jewellery la, ada few more places. So kena hati-hati ye. Grand Palace ni buka setiap hari pada jam 8.30 pagi hingga 6.00 petang kecuali New Year dan semasa Festival Songkran. Compound Grand Palace ini adalah sangat besar iaitu 218, 400 sq. sila kira sendiri dalam kilometer. saya ambil fakta itu dari official website. tapi pengalaman berjalan kaki adalah sangat sadis. dengan suhu yang mencecah 40 darjah, ianya sesuatu yang memberi kesan besar. hihi.

oh, satu tips kalau anda bercadang nak ke Grand Palace. namanya pun istana King kan? King ibarat tuhan pada rakyat Thai, so tempat ini dijaga sangat2. Dalam tu ada temple dan banyak benda2 sacred, so pemakaian pengunjung perlulah sesuai ye adik-adik. Kalau yang muslim dan menutup aurat mungkin takde masalah. Tapi yang free hair dan seksi tu susah sikit. Memang la thailand tu panas, tapi bila masuk Grand Palace takde kompromi. Kalau pakaian tak sesuai, guard dia awal2 dah tunjukkan arah masuk ke dalam satu building di sebelah kiri gate utama untuk korang tukar pakaian. Not changing you clothes totally tapi pakai kain atau jaket yang bersesuaian. Kami ok, Kak Wa yang kena sarung kain sebab dia pakai leggings. hehe. Lepas dah pakai kain, kami terus ke kaunter bayaran. Sebenarnya ada area yang tak perlu pun korang bayar untuk masuk, tapi kami memang dah buat allocation untuk bayaran masuk ke Grand Palace, kita bayar dan nikmati sahaja ye. Oh, untuk bayaran masuk, rakyat Thai percuma ye. :)

on our way inside - tengok plastik bag yang Dali bawak. wakakaka.
the designs. Kak Wa, Dali and I. ;)

this is the only picture of us three, kot?

So, off we go. masuk dalam dan menikmati keadaa persekitaran. Kalau korang nak memahami sejarah Grand Palace dan ada bajet lebih, boleh hire pemandu pelancong yang memang fasih berbahasa Inggeris. Kami plak orang miskin, jalan menonong je la. Tapi tak susah pun, buat2 jalan dekat dengan family/rombongan yang hire pemandu pelancong, dengar je la explanation dia. hahaha. Dan kalau tak paham2 jugak, sila bukak laman web atau google sahaja. Template yang disediakan pun banyak. Ok. takyah citer banyak, kita tengok gambar-gambar k. Saya tak letak banyak kat sini, kita kumpul dan buat entry lain pasal Grand Palace je k! ;)

Mula-mula plannya adalah nak ke seberang sungai (Grand Palace letaknya di sepanjang sungai Chao Phraya) dan menuju ke Wat Arun. Sebab di Wat Arun ni korang boleh pakai traditional costume of Thai and pose. Tapi sebab kepanasan dan kelaparan, masing-masing tak jadi nak pegi bayar 30 sen untuk ke Wat Arun dan terus ajak Kak Wa g makan.

Lunch itu kami dapat peluang makan di area gerai di Bangkok. Dari Grand Palace, Kak Wa ajak naik tuk tuk ke area Buglampoo rasanya. Sebab dah hampir dengan Old Siam Plaza - tempat beli Thai silk. :). Memula agak horror gak nak makan kat dalam lorong tu (ye,kami makan kat gerai dalam lorong). Tapi melihatkan tukang masak pakai tudung, ucap salam pada kami dan yang makan di situ lebih 50% muslim, kami bedal sahaja. Yang mampu ditelan tekak ni hanya nasi putih dan sup ekor. Sup ekor original Thailand tak buang kulit ye kawan2. Tapi memandangkan aku orang Malaysia yang tak pernah tengok ekor yang masih intact dengan kulit, aku habiskan masa mengkopek kulit. Hahaha.

the oxtail sup. pedas dan panas.
sluurrpppp.

Habis makan, kitorang ke Old Siam Plaza pulak. Kali ni naik cab. Tanak naik tuk tuk dah. Sakit punggung dan asap busuk. :P Sampai je, terus mulakan pencarian thai silk. Rasa-rasa jumpa tak? Hahahaha.

Jeng jeng...


masa ni budak tudung putih tak minat nak membeli. dia minah batik ;)

Oh, heaven of Thai Silk baby!

kejung biji mata sekejap.
tapi beli dua pasang je. untuk Mak dan orang kirim sepasang. sebab diorang tak jual per meter. depa jual per ela. so malas nak convert2. tapi bila balik sampai hari ni menyesal!! :P

terus balik ke hotel lepas berjalan kat area tu. macam area Jalan TAR. segala benda ada. kedai kain ela, kedai jual favors wedding dan macam2. kami tak larat dah. hahaha. so balik. kami sampai di hotel dan solat asar. pastu keluar balik dan shopping sikit lagi. Hahaha.

Malam tu, Didi sampai di Bangkok dengan Syazwan dari Pattaya. keluar merayap lagi, Muni dan Dali tido kat bilik. Kami jalan2 carik CIMB Bank, Didi nak bersedia untuk shopping di Chatuchak the next day. Balik dari merayap tido sampai pagi!!

next entry...Bangkok Day 4 - shopping in Chatuchak..;)
saya akhiri entry ini dengan ucapan, jangan kentut di dalam teksi - only in Bangkok. ;)



Link to previous entries:

Bangkok Day 1 - Arrival, MyHotel Bangkok, Platinum Mall ;)
Bangkok Day 2 - Dreamworld, Naraya, MBK



Saturday, November 13, 2010

what i love

1.  Katy Perry's new perfume, Purr - so perfect, kitty kat shape, purple! oh my. must.have.it!!! you've seen her fierce ads poster??? click here ;).

picture courtesy of this web 
she's wearing Miu Miu Fall 2010 Shift Dress with bow front details. purple rules!!!
written on her lower bicep is a Sanskrit word, Annugaccathi Pravaha. It means go with the flow.


2. Gwyneth Paltrow cover version of F**k You Forget You (Cee Loo Green) in the latest episode of Glee - so gonna borong dvd this year-end cuti!!! Penang, here i come ;)

video fromYouTube






















3. Fried Mac and Cheese from TGIF - had late lunch at Fridays, Wangsa Walk today. I'm in love <3. oh, also the new dessert, Chocolate Peanut Butter Pie. Reese's Peanut Butter Cup is awesome (not the actress, the chocolate ;p)

pictures from TGIF's official page





so now, i can sleep very well sir!
how about your saturday, girls and guys? i surely love mine.

insyaAllah, a superb Sunday waiting tomorrow. full with love....sundae love
;)

Friday, November 12, 2010

bercakap kepada bulan

(one of) many sexy songs from Bruno Mars.
i'm addicted to every track in Doo-Wops and Hooligans album.

Talking To The Moon - Bruno Mars
video from YouTube

At night when the stars
light up my room
I sit by myself
Talking to the Moon
Try to get to You
In hopes you're on
the other side
Talking to me too
Or am I a fool
who sits alone
Talking to the moon

Do you ever hear me calling?
Cause every night
I'm talking to the moon
Still trying to get to you


sedih kan?


Thursday, November 11, 2010

zaman dah berubah


last weekend, selain dari penuh dengan main game, saya berkesempatan melawat Puan Zuraida yang baru sahaja  menyambut kehadiran cahayamata pertama bersama Encik Basiq. Baby yang keluar dua minggu awal yang telah menyebabkan trip ke Jakarta Zurai terpaksa dibatalkan.

anyways, SG Girls sekarang dah menambah bilangan SG Girls Jr. First sekali  Rif Rafel, budak chumel anak Ina yang lahir pada bulan Februari yang lepas. Diikuti dengan Aqhil Naufal, anak Amirul (ye, Mirul masuk kategori SG Girls) yang lahir pada bulan Mei. Dan yang ke-3 ini lahir pada bulan Oktober anak kepada Zurai. 

Sahlah bahawa semua anak teruna ini bakal mendaftar masuk sekolah pada tahun yang sama (2017) dan mungkin juga di sekolah yang sama kalau semua orang duk di Sri Gombak! 

Lokasi perjumpaan adalah di rumah Puan Zuraida  lah. Kalau dulu, jumpa, masing-masing tanya pasal kerja, life semasa, ada boyfriend ke, bila nak kahwin....
Tapi last Saturday, inilah yang berlaku....





baru ada dua budak tengah lasak dan sorang tengah tido. tapi memang la kelakar. kelakar yang chumel. masing-masing busy ngan anak-anak. baru SG Girls. kalau kumpulkan 4 Gamma?? lagi pecah kot. hahaha. Tahun depan bakal menyaksikan dua lagi SG Girls bakal mendirikan rumahtangga. Yang nak mengandung plak, ada tiga orang lah. Has, Aini n Maria. Jeng! Jeng! Tambah lagi la SG Girls Jr. Best2!!!!

Anyways, tatkala entry ini ditulis, Rifqi Farouq (nama baby Zurai-dah official) dimasukkan kembali ke APSH kerana lung infection. sedih sangat. kita sama-sama doakan agar baby Zurai sihat dan akan didischarge tak lama lagi k. to Zurai and Basiq, hang in there. Tabahkan hati korang. Aku doakan semua ok. Insya Allah.


T___T





seronoknye!

katy perry, i love you.
i love your new album.
i love your version of Teenage Dream.
but this...this is purrrrfect ok!!

Glee Version - Teenage Dream
video from YouTube


you do agree rite katy?

she does. ;)

p/s: i'm changing my current Only Girl ringtone to this song! lalalalala

Wednesday, November 10, 2010

oh oh

video from e!online

this is coming soooo soon ok! oh oh saya dah lupa jalan ceritanya. balik ni kena cepat2 carik buku Harry Potter and the Deathly Hallows. tak sabar nak beli tiket. ada sesiapa yang berjaya beli tiket in advance?????

Reena!!! u can pencinta tegar HP kan? Da ada tiket?
i'm going with Min of course and maybe Didi. Didi, nak join???

i just call you mine


Martina Mc Bride - I Just Call You Mine
video from YouTube

*sweet*


I pinch myself
Sometimes to make sure I'm not in a dream
That's how it seems

I close my eyes and breathe in the sweetest moments I've ever known
It feels like home

And here I am
I want to be your everything
There you are
Turning winter into spring

And everyone that sees you
Always wants to know you
And everyone that knows you
Always has a smile
You're a standing ovation
After years of waiting
For a chance to finally shine
Everyone calls you amazing
Yeahhhh
I just call you mine

I fall apart
And just a word from you
Somehow seems to fix
Whatever's wrong
Ohh
You reach into the weakest moments and remind me that I'm strong
You gotta know
I'd be a fool not to see or even worse to forget
That you're more than I deserve

Cause everyone that sees you
Always wants to know you
And everyone that knows you
Always has a smile
You're a standing ovation
After years of waiting
For a chance to finally shine
Everyone calls you amazing
I just call you mine

Nothing makes sense when you're not here
As if my whole world disappears
Without you what's the point of it

Cause everyone that sees you
Always wants to know you
And everyone that knows you
Always has a smile
You're the dream that I've been chasing
After years of waiting
For a chance to finally shine
Everyone calls you amazing
I just call you mine
Everyone calls you amazing
I just call you mine






Tuesday, November 9, 2010

kahwin

sementara tuan-tuan dan puan-puan, rakan2 ku di alam maya ini tolong bagi pendapat berkenaan dengan trip indonesia saya, saya sempat baca blog cik alia yang saya suka gaya penulisannya. selamba dan bernas!

kali ni entry pasal belanja kahwin. memang ada isi yang padat dan tepat.

so, saya nak kongsi entry itu. entry cik alia best! sila baca k!

oppsss, jangan lupa tinggalkan pendapat anda berkenaan to go or not to go to jakarta saya k!
thanks...
muaaaaaaaaaaahhhhsss

xoxo

saya perlukan pendapat anda!!

kawan-kawan...


saya ada tiket ke Jakarta pada tanggal (amik kau, belum pegi dah tulis ikut bahasa indonesia) 12 November 2010. Trip itu dicadangkan mengambil masa 3 hari hingga 14 November 2010.

Tiket dah ada - siap hapgrade beg last week!
itinerary dah ada.
cuti dah lulus.
insurans dari Kerajaan dah dapat.
hotel dah book and dah bayar down payment rupiah 25K

tapi keadaan di Indonesia tak boleh dijangka.
tiada keperluan mendesak pun nak ke sana. cuma nak menaikkan ekonomi indonesia dengan membeli belah kain barang sehelai dua. nasihat dari seorang rakan di embassy Malaysia di Jakarta menyatakan 'avoid non essential travel' dan seorang lagi rakan kepada rakan saya 'plan another trip.jakarta is flooding'.

kalau kawan-kawan sekalian? macam mana? adakah akan meneruskan niat tersebut atau matikan saja dan pergi lain kali di kala keadaan ok?

please share dengan saya pendapat korang....
saya dah ada gesa untuk tidak pergi, tapi pendapat korang mesti lebih bernas...

thanks in advance.
*hugs*

Monday, November 8, 2010

Ga Ga for Game(s)

saya adalah seorang gamer.
tak kira lah. game pc ke, konsol ke.
memang addicted. sekali start mesti nak main sampai habis level.
sampai power.
itu lah sebabnya blog ini semakin berhabuk. kerana tuannya sedang asyik bermain game.
tiga hari bercuti di rumah, saya menghadap game sahaja.

kalau di iPod touch, saya tengah gile main game ni....

1. Jojo Fashion Show 2 HD - yang ni dah khatam. settle semua level ok. paling power aaa kira!!! woot!



2. Yard Sale Hidden Treasure Sunnyville - yang ni pun khatam dah. best gila carik hidden things at yard sale ;)


3. BBQ Pro - yang ini super geram, siap bunyi2 yum yum yum yum.....best wooooo. masih belum khatam. baru level 29!


4. Buckingham Palace - yang ni pun best. hidden treasure and mini games. belum habis. stuck kat dalam throne room!!! nak carik cheats jap. LOL

oh, banyak lagi lah!
tak terlarat nak cerita satu-satu. tu belum masuk Angry Bird, Cookie/Cake Doodle, Cut The Rope, Cooking Mama, Pottery, Uno, Scrabble....oooo banyak woooooo

dan bila seorang rakan baik memberi pinjam Wii. aduh mak.
I'm in love!!!!! Tangan dah sakit2 sebab main Wii. Tapi syiok!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

1. Wii Sports Resort - dah khatamkan bicyle, bowling, archery dan canoeing. terus rasa cam sportswoman. Wakakaka.


2. Mario & Sonic at the olympic games - yang ni baling lembing pun kalah. aduh mak!


3. The Simpsons - yang ni ok. semakin power walaupun pada awal asik lompat masuk dalam kolam coklat!


4. Guitar Hero - tak dapat main sebab gitar tinggal kat Sri Gombak!!!! Pfffftttt


5. Chicken Blaster - walaupun rasa kejam bunuh ayam, tapi best! wakakaka.



ok.nuff said. i am a game addict.
so what's yours? apakah game kegemaran anda dan apps iPhone/iPod/iPad kegemaran korang???
please share!!!


;)

* all pictures are courtesy of Google Images - from various websites.