Friday, October 29, 2010

Melaka Ya'll

Hi peeps,

Skang saya kat Melaka. To be exact Ancasa MITC Hotel, MITC Melaka.
Buat pa? Menggubal soalan.
Untuk Kursus Induksi. Saya dilantik jadi penggubal soalan.
Berkampung la kat sini sampai Ahad walaupun hati masih di Kuala Lumpur.
Tapi saya tak tido kat sini. Tido kat umah Mak Noriah. 10 minit je dari hotel ni.

Masa nak gerak tadi, dapat call. Berita tak berapa nak baik. Kak Long saya admitted di Ampang Putri.
So skang ni, saya semangat nak siapkan soalan yang jumlahnya 140 soalan (tatatertib sahaja) dan kalau diizinkanNya nak balik esok.

Ok. Wish me luck.

p/s : i'm not alone. DK is here too! ada kat meja depan tu ha....

Movie Review : Takers

oh sudah lama tidak menonton wayang gambar.
last movie yang ku tonton.com.my adalah Inception dengan Didi dan Min.

dan akhirnya, habis kemarau movie semalam.
sebab ada value added kau! apakah?
ermmm. ni nak citer.

semalam tengok cerita Takers.
cerita ala2 Italian Job. pencuri high class.
aku takkan cerita kat sini la. korang g tengok sendiri.
yang penting orang yang menemankan tengok movie korang beli tiket dan tengok sendiri.
best woooo.

kenapa best dan ada value added?
hah!

sebab ni......

 Hayden Christensen 

Paul Walker

drooling ok~
hayden (AJ) ber'fedora' all the time. walaupun ramai mantap dia tak kelihatan, dia tetap chumels!!
paul walker (John) adalah super meletup, smart. pencuri yang memakai suit. aaaaaa!!!!
yang lain pun adalah kiut ok. saya suka sama itu Idris Jala Elba (G). British accent yang super sexy.
Oh, tak lupa. Chris Brown (Jeese) ya'll. Not only acted in the movie but he's also the executive producer for the movie. Sebab tu scenes yang dia punya adalah hebat! hiks.

Chris Brown

(images courtesy of Google Image)

so, apa lagi.
dah ada alasan untuk tengok kan?
hehehe.

saya bagi movie ini 4 suku bintang!
sila tengok.

* saya tak suka ending dia!

Sunday, October 24, 2010

baking with swit@kon : cream puff

salam.

seperti biasa, weekend ku dapur akan berasap lah.
seminggu bercuti, balik Melaka. Makan makanan mak-mak sedara memang layan.
so this week, kita plan nak buat cream puff.
bangun je pagi tadi tangan dah gatal nak baking.
memula dah hampir tak jadi, tapi gigih mencari bahan sedia ada kat dapur tu, alhamdulillah.
siap Cream Puff saya!

tapi mood mengambil gambar pada hari ini tiada. saya hanya sempat ambil end product sahaja.
resepi cream puff kali ini saya ambil di sini. Saya ubah ikut apa bahan yang saya ada. thanks Baby Batriesyia!

swit@kon's cream puff
*hari ni teringin nak amik gambar cantik ;P*

Resepi : Cream Puff

Puff
130 gram tepung serbaguna (saya guna tepung gandum cap sauh)
100 gram mentega (guna planta, sedap!)
2 biji telur
1/2 sudu teh garam
250 ml air

Cara membuat:

1. Air + garam + mentega dicampurkan. Kacau di atas api sehingga mendidih. Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
2. Adunan akan membentuk doh lembut, kacau dengan cepat. Ketepikan dari api, masukkan ke dalam mangkuk untuk sedia diputar.
3. Putar doh sehingga sejuk. Masukkan telur satu per satu.
4. Masukkan adunan ke dalam piping bag. Gunakan nozzle bintang. Paipkan sebesar duit syiling 20 sen di atas loyang. Bakar sehingga warna coklat keemasan dalam suhu 180 C selama 15-20 minit.

*** Sedikit petua untuk mengelakkan puff itu lembik selepas dikeluarkan dari oven dan mengekalkan kerangupannya ialah renjiskan beberapa titik air sejuk sebelum puff dimasukkan ke dalam oven. Ianya akan kekal garing dan tak jadi lembik selepas dikeluarkan dari oven.  

Inti
75 gram tepung jagung
500 ml susu
100 gram gula castor (saya guna icing sugar)
2 biji kuning telur
1/2 sudu teh esen vanilla

Cara membuat:

1. Campurkan susu, tepung jagung, gula castor dan esen vanilla. Panaskan di atas api. Kacau secara berterusan.
2. Campuran itu akan menjadi kental (pekat dan melekit). Ambil sedikit dan campurkan dengan kuning telur. Kemudian masukkan campuran kuning telur ke dalam adunan. Tutupkan api dan kacau hingga sejuk.(Tangan hampir nak patah jugak kacau adunan ni. hahah)
3. Apabila adunan sejuk, masukkan dalam puff tadi. Belah puff di tengah2 dan paipkan inti ke dalam puff. Senang kalau guna piping bag. Tak serabut sangat. Tapi guna sudu pun boleh.

Ok. Senang kan?
Jangan tak cuba ye.
Have fun while doing it. Oh ye, cream puff  ni boleh dimakan dengan banyak cara lain.
Guna cooking chocolate, whipped cream. Atau makan dengan ice cream!

Itu saja buat masa ni.

bye!

Friday, October 22, 2010

i'm a firework. i'll make you go 'ooh...ooh'

semalam someone told me yang saya takkan laku sampai tua. buat rugi pencen saya je nanti sebab takde suami ke anak2 untuk merasai faedah tersebut. hanya kerana saya bebel kat dia sebab dia buat semua benda perlu tanya saya tanpa dia usaha sendiri. erm. kerja dan personal? tak perlu lah campur aduk ia kan? Adakah sebegitu teruk kalau seorang wanita itu tidak berumahtangga apabila dia telah berumur? dia dapat rezeki yang halal. cuma tidak boleh dikongsikan dengan life partner. dah takde jodoh. apa masalah kau? tengok kiri kanan dulu. kau pun ada anak perempuan. tepuk dada. tanya selera.

saya gunakan lagu Firework by Katy Perry untuk memujuk hati.


" You don't have to feel like a waste of space. You're original, cannot be replaced. If you only knew what the future holds. After a hurricane comes a rainbow. Maybe you're reason why all the doors are closed. So you can open one that leads you to the perfect road. Like a lightning bolt, your heart will blow. And when it's time, you'll know. "



official lyric video. Firework by Katy Perry courtesy of Katy Perry Music@YouTube



i <3 Katy Perry!!!

Thursday, October 21, 2010

kawah bulan



since Ramadhan, masuk ke Syawal. saya ada masalah baru melanda diri saya. entah kenapa dan dimana asalnya saya tak tahu.

selama ini Alhamdulillah, saya dikurniakan kulit yang ok. ada la jerawat sebiji dua apabila Auntie Flo datang menziarah. tapi sejak dua tiga bulan ini, bijian kecil dan membawa kepada jerawat yang begitu besar dan sakit adalah banyak terutama di bahagian dahi saya. sedih sangat. kering yang jerawat halus atau jerawat nasi, datang lagi beberapa biji. bila datang saja yang besar, mulalah rasa tidak selesa terutamanya semasa solat. saat sujud dan jerawat batu kena pada permukaan sejadah, rasa nak nangis.

maybe korang rasa saya exaggerate, tapi ini betul. sakit sungguh bila dia bengkak. selalunya jerawat saya datang dan pergi. ini tidak. pergi yang sebelah kiri, tumbuh pulak sebelah kanan. sakit plak tu.

nak kata saya bertukar produk kecantikan, tidak pula. saya masih kekal memakai penjagaan kulit muka dengan brand Loreal itu. cuma semasa hari lahir tempoh hari mak menghadiahi saya compact powder yang baru. memang seronok pakai, sangat halus dan menutupi noda-noda halus di muka. sejak itu, timbul bijian halus. waaa. adakah kerana pemakaian bedak mahal itu tidak sesuai dengan kulit saya?

atau mungkinkah kerana saya kehilangan berat badan mencecah 6kg menyebabkan nutrien dalam badan semakin tiada? mungkin juga kerana tidak cukup tidur atau pengudaraan di bilik yang tidak elok? perlukah saya makan Innershine Prune Essence kembali untuk mengembalikan keserian wajah saya? Ececece. Tolong!!! Siapa ada tips2 yang baik untuk kulit...help.





Wednesday, October 20, 2010

mahal

(di hadapan McDonalds, ada jualan dan promosi barang-barang kecantikan mostly untuk kecantikan wajah)

aku : miss, berapa harga sekotak mask ni?


miss : if you buy a box of 10 pcs, the price is RM49.90. but if you buy two boxes the price is RM39.90 for the second box..


aku : (tak pernah beli mask sekotak dan rasa mahal) huyooo, kenapa mahal sangat? mask saja harga RM49.90 ke? organic product ke?


miss :  ya la. mesti mahal. made in taiwan and ini mask ada masuk tv punya. ada iklan. itu sebab mahal. 

aku dan qilah pandang each other dan gelak sepanjang2 kami turun escalator menuju ke parking. barang kat Malaysia mahal sebab dia masuk iklan kat tv ke???? ;)
aku gelak sebab tanya bahan apa yang dua guna sampai harga camtu. bukan ada brand pun. sekali dia jawab keluar iklan plak dah. hiks.

nota kaki : sebenarnya kalau kira-kira balik, tak la mahal pun mask tu. if bahagi sepuluh, baru harganya sekeping RM4.90. bila jual banyak tu rasa mahal. ahahaha

Tuesday, October 19, 2010

track satu

i chuckled a bit bila dengar tajuk lagu ini Sungai Lui. rasa cam kelakar. kenapa Sungai Lui? Cuba baca wiki, dan hayati lirik. Ada kena mengena atau tak. if tak faham, sila tanya Aizat Amdan. hiks. this is a great song, from this young singer. music arrangement sangat marveles. - kata seorang penggemar muzik yang tiada kelulusan bidang muzik. pedulik lah. anyways, congrats Aizat! ;)


sayu pulak dengar lagu ni....



Pejamkan matamu untukku
Dengarlah dunia berkata-kata
Usah kau ragu di sini tempatmu
Walau berubah di mata kita tetap indah
Selagi kau masih percaya

Ketawa kecewa terpisah
Jalan yang lurus kian berhalang
Adakah semua ini yang ku inginkan
Ataupun hanya mengejar dunia semata-mata
Ku harap ku masih percaya

Adakah semua ini yang ku inginkan
Ataupun hanya mengejar dunia semata-mata
Ku harap kau masih percaya

Buka mata biar aku memelukmu
Kita bersama masih muda masih mentah
Ku harap kau masih percaya






an apple a day, makes me.....?

yes. another gadget is secured in my hand.
i am no longer an Apple 'virgin'. Because now i am a proud owner of.....
















jeng...jeng....































Apple iPod Touch 4th Generation!!!! - with retina display, FaceTime, Apple iOs 4.0 (the most advanced mobile operating system to date!), multitasking capability, HD Video Recorder...and list goes on and on and on..;)

Although it is a little devastating to not have the iPad, but iPod Touch is more than enough for me.
Been using it for almost a week (bought it three days, yup. three days after it is officially available in Malaysia's market!!!!) and it still amazes me. Haha! Like i said. As an Apple Virgin, i am so sexcited with this toy. I managed to khatam all unboxing videos in YouTube and how-to-jailbreak-iOs-4.0 videos. And now, i am one happy Apple iPod Touch user!!! woot!

ok. enough rambling about it. go and buy one for yourself.
this gadget is available in three types of memory capacity which are 8GB for RM 829, 32GB (mine) for RM 1079 and 64GB for RM 1399. So, apa tunggu lagi? Go the the nearest Switch/Epi Centre/Machine and even Harvey Norman to get one for yourself!!!

Happy touchy touchy!!!
;)


p/s : i've created a new poll just for you guys, the gadgets lover. so hit on the buttons ok! thanks for your votes. ;)





Monday, October 18, 2010

Bapak

*post ini terletak dalam draft dalam tempoh 24 jam. saya agak keberatan untuk publish. tapi untuk memori hari akan datang, saya letakkan juga. 


Salam everyone,

I was away. 
Since Tuesday.
To Melaka.
Not for work.
Not for holiday.
It was for my Bapak. 

Bapak adalah panggilan anak-anak dan cucu-cucu Allahyarham Haji Abdul Ghani bin Endut yang telah kembali ke rahmatullah pada hari Khamis, (lebih kurang) jam 12.38 pagi. Punca kematian adalah senility without mention of psychosis atau dalam bahasa mudahnya, sakit tua. Beliau berumur 79 tahun.

Beliau telah mula uzur sejak awal tahun ini. Kakinya lemah dan mula menggunakan tongkat. Semasa Aidilfitri yang lalu, Bapak menggunakan tongkat dan kelihatan uzur. Minggu ke-3 Syawal, beliau telah dibawa ke Pantai Specialist untuk rawatan susulan kerana keuzurannya. Hasil pemeriksaan, Mak pulang ke KL dengan berita bahawa sistem badannya telah semakin lemah dan sedikit keuzuran (demam, batuk, selsema dan lain-lain) perlu diberi perhatian khusus. 

Hujung minggu yang lalu, anak-anak Bapak berkumpul di Melaka dan mengadakan solat hajat sebagai mendoakan kesihatan Bapak supaya semakin baik. Keluarga kami yang agak renggang sejak 2 tahun yang lalu bertaut kembali kasih sayangnya kerana Bapak. Alhamdulillah. Mak pulang dari Melaka pada kali ini membawa berita yang kurang baik iaitu kesihatan Bapak semakin buruk. Serta-merta saya berasa bersalah kerana tidak turut serta dalam sesi tersebut dan bersama-sama dengan Bapak. 

Hari Selasa, di pejabat. Sedang berdiskusi berkenaan dengan trip ke Kenyir. Saya mendapat panggilan bahawa Bapak sedang tenat di Melaka. Bergegas mengemas beg dengan mengambil baju tidur dan sehelai kurung. Terus ke Parit Putat, Sungai Rambai dan sesampainya kami di sana, suasana sungguh hiba. Bapak demam. Saya melaksanakan apa yang sepatutnya saya buat. Sehingga jam 4 petang, hampir kesemua anak dan cucu telah berada di Sungai Rambai. Keputusan dibuat untuk membawa Bapak ke Taman Kesidang bagi memudahkan penjagaannya. Dengan kuasa Allah, Bapak membuka mata dan menganggukkan kepala dan bersetuju untuk dipindahkan. Subhanallah. Kami terus pulang mengemaskan tempat tidur Bapak, yang juga merupakan tempat terakhirnya di dunia. 

Sampai sahaja di rumah Pak Busu, Bapak meminta kopi o. Bergegas kami mendapatkan kopi o dan menyuapkannya. Semakin lewat petang, semakin ramai anak-anak, cucu-cucu, cicit-cicit serta kaum keluarga dan kenalan telah berkumpul di rumah Pak Busu. hanya seorang menantu dan seorang cucu, yang masih belum menerima berita, kerana masalah teknikal masih belum pulang. Malam itu, semua berkesempatan untuk membacakan yasin, memohon maaf kepada Bapak. Alhamdulillah, bacaan yasin kami masih boleh disambut oleh Bapak. Mulutnya masih lagi tidak lekang dari menyebut kalimah Allah. Jari-jarinya juga terus berdoa bersama. Malam itu dengan hati yang tidak senang, saya meninggalkan Mak dan anak-anak lain untuk bergilir menjaga Bapak. Saya pulang ke Batu Berendam. 

Keesokkan harinya, saya sampai di rumah Pak Busu (lebih kurang) jam 8.40 pagi, kelihatan seorang nurse hadir memberikan alat bantuan pernafasan oksigen kepada Bapak. Rupanya dia sesak nafas. Selepas rawatan itu selesai, melihatkan dia menutup mata, kami beranggapan bahawa kesan dari ubat itu menyebabkan dia tidur. Hampir jam 11 pagi, semua masih bimbang kerana Bapak belum juga bangun. Jari-jarinya juga tidak brgerak. Bapak sebenarnya koma. Sejak jam 8 pagi. Bersilih ganti pelawat yang hadir untuk menziarah Bapak. Nafasnya berbunyi dengan agak kuat. Kami telah mula risau. Sehingga malam itu, hampir saban waktu yasin dibacakan, kalimah syahadah diucapkan ke telinga Bapak. Jam 11 malam, menantu yang ditanyakan pada hari sebelumnya tiba bersama-sama dengan dua orang cucu. Sepupu saya sempat membacakan yasin dan mendoakan kesejahteraan Bapak. Bacaannya mula tersekat tatkala dia membacakan ayatul kursi. Kami semua dalam keadaan yang terlalu hiba dengan bacaan tersebut. Melihatkan kepada keadaan rumah yang agak ramai, saya membuat keputusan untuk pulang semula ke Batu Berendam. 

10 minit saya di Batu Berendam, baru sahaja nak menunaikan solat, Mak menelefon dan memaklumkan nafasa Bapak telah terhenti. Tanpa melengahkan masa, saja menyudahkan solat dan terus bergerak ke rumah Pak Busu semula. Uncle yang dalam perjalanan pulang ke KL pun turut memusingkan kenderaan (dari Pedas-Linggi) dan pulang semula ke Melaka. Keadaan pada masa itu tidak dapat saya gambarkan. Tatkala entry ini ditulis, air mata saya tidak tertahan. Lebih kurang jam 12.38 pagi, Bapak meninggalkan kami. Begitu senang dia pergi, tenang, dikelilingi oleh anak-anak, cucu-cucu dan cicit-cicit. Subhanallah. Kebesaran Allah itu begitu memukau.

Dari-Nya kita datang, kepada-Nya kita kembali. Inalillahiwainalillahirajiuun. Al-Fatihah. Jenazah Allahyarham selamat dikebumikan di tanah perkuburan di Batang Tiga, Klebang jam 11.50 pagi, 14 Oktober 2010. Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas rohnya dan menempatkannya di kalangan orang-orang yang dikasihi. InsyaAllah. Amin. Al-Fatihah.


Nota Kaki : Saya tidak kehilangan sesiapa di kalangan keluarga rapat sejak tahun 1998. Kali pertama arwah Mak Pah, isteri Bapak, nenek saya meninggal pada tahun 1993, saya berumur 10 tahun dan tidak mengerti apa-apa. Ketika umur saya 15 tahun, pada tahun 1998, saya kehilangan Mak Teh, nenek di sebelah Ayah saya. Pada umur 27 tahun, saya merasakan ia waktu yang sesuai untuk saya belajar. Bagaimana nak react dalam keadaan begitu. Apa yang perlu dibuat. Apa yang perlu dibaca. Saat itu dirasakan begitu cetek ilmu di dada. InsyaAllah, saya dah menanam azam untuk belajar apa yang patut. Agar saya tahu apa yang perlu dilakukan bila tiba masanya nanti.





Monday, October 11, 2010

Sunday, October 10, 2010

baking with swit@kon : menjala roti, mengkotak cheesecake

kawan-kawan, saya buat roti jala dan blueberry cheesecake squares.


Roti Jala

roti jala sahaja. kuah karinya adalah hasil nukilan bonda.
sedap. pekat. bau melekat. ;)


3 cawan tepung gandum 
2 3/4 cawan santan (boleh substitute dengan susu atau air)
1 sudu teh garam
1 biji telur 
2 sudu besar minyak
Sedikit pewarna kuning (atau guna serbuk kunyit je)

Cara Membuat : Campur semua bahan dan kisar guna blender. Sampai agak2 dah tak pekat, ok dah tu. Oh, saya kena ingatkan. Resepi di atas tu saya main bubuh je. Campak2 dan rasa. Agak2 cukup lemak dan cukup rasa ok. Siap untuk di jala.

Resepi kari ayam disebabkan nukilan bonda, saya tak bubuh la resepi eh. Korang carik je eh. Hahaha.


Blueberry Cheesecake Squares (diambil dari blog Framed Cooks)
*saya letak bahan sahaja. sukatan leh g refer kat blog Framed Cooks k. Klik saja link di atas.

First Layer
Tepung Gandum
Butter
Gula Icing
Garam

Cara Membuat : Panaskan oven pada suhu 175 C. Campurkan bahan2 tadi (guna tangan) sampai la ia membentuk doh. Canaikan dan leperkan dalam dulang pembakar. Bakar sampai jadi golden brown lebih kurang 20 minit. 

Filling
Cream cheese
Gula Icing
Vanilla Extract
Telur 
Blueberry Filling

Cara Membuat : Pukul cheese dan gula, kemudian masukkan telur dan vanilla. Tuangkan ke atas lapisan biskut/pastry (yang telah sejuk) tadi. Letakkan blueberry filling di mana-mana kawasan yang anda suka. Kemudian gunakan lidi atau pisau untuk mencorakkannya. Bakar dalam suhu yang sama untuk tempoh 30 minit atau sehingga filling masak. 

- resepi ini sangat sedap. saya membuat sedikit kesilapan dalam menyiapkannya. layer biskut saya adalah sedikit tebal. tapi sedap. takpe. dan semasasaya membakar pastry ini, saya telah secara tidak sengaja bermain dengan mode pembakaran menyebabkan pembakaran berlaku di sebelah atas dan mengakibatkan kulit cheese agak legam dan tak nampak blueberry dah. haha. nasib baik sedap! walaupun agak pitam rupanya. 

Silakan mencuba resepi ini ok. Sesuai untuk minum petang. Saya layan kedua-dua ni petang tadi dengan secawan Earl Grey tea..Tetibe terindu Lin dan Mya...uhuks ;(

Dapur akan berhenti rehat weekend depan kerana saya akan outstation dari khamis hingga ahad. Don't worry, next recipe will be Red Velvet Cake with Cheese Layering. Yums!

XoXo

10.10.10

the day has come.
since 9.9.9.

nothing special today.
just like any other day.

but a few shout out for few of my frens who are celebrating today as their special days.
to Zurai - Happy 27th Birthday
to Didi & Syazwan - Happy 1st Anniversary!!!

ok. tu je.
Have a blessed 10.10.10 and 11.10.10.
malam ni je ada benda special sikit. ;)

Friday, October 8, 2010

cycle of life

as i published this entry, i'm already at Nilai.
Cecece. Cam poyo. Padahal Nilai je pun. Half an hour dari rumah. ;p.
Ada kerja sikit lah. Lunch time saya balik dah.
Hari ni macam bakal lagi kelam kelibut.
Pagi di Nilai, petang ada event di PICC.
After office nak shoot ke rumah boss di Tasik Prima, Puchong.
Malam meraban kot ngan Kiki yang balik bersempena peeteekay tu.
Esok pulak ada 3 jemputan open house (lagi??) dan dua jemputan walimatul-urus.
Ntah la. Nak pegi yang mana tatau.
Dalam hati nak sambung buat cheese tart, buat roti jala dan kuah kari.
Buat birthday kek! Yeay. Lagi berapa hari jek ni.
And 101010 is around the corner.
Bertuah Zurai dapat celebrate birthdate cantik tahun ni.
Dengan hubby dan baby (dalam perut). Happy Birthday in advance darling!!!

Oklah.
See ya later aligator!!!!

XoXo

Thursday, October 7, 2010

the only exception


love the original version from Paramore.
But after i saw it again in Glee, Season 2, Episode 2 - Brittany/Britney, i fall in love with the song all over again and cried while listening to it.

"I'd like to dedicate this song to my boyfriend. I was wrong. I shouldn't tried to control you. I've just.. I've never been this happy before and i realized that i was trying to hold on to how you making me feel so much that i was strangling you in my hands like a little bird. I get now in order this relationship to work i have to put up my hands and let u fly free...."

Finn can fly? Ahaks..;)


You.Are.My.ONLY.Exception.





Wednesday, October 6, 2010

Bieber's not a 16 years old

if JB or Justin Bieber is not a 16 years old but 51 years old, would you be his fan?
i heard about this news last Saturday at MakNgah's Open House. Kak Syikin (my auntie) la yang tetiba cakap "Yantie tahu tak yang Justin Bieber itu penipu. Umur dia 51 tahun. Baru je keluar berita kat tv!!!". Mak ai. I terkejut u. Nak buat entry tapi lupa. Dan pagi ni, bila Morning Crew Fly.fm cerita balik baru teringat.

Ok, korang tengok je la video kat bawah ni k.


Me? Still loving the Bieber songs. Wakakaka! "baby...baby...baby....oh"

Tuesday, October 5, 2010

baking with swit@kon : blueberry cheese tart & strawberry cheese tart



merujuk kepada entry saya yang lepas, hari Sabtu lalu saya telah membaking semula. kali ini tidak menggunakan oven ol skool Butterfly tapi menggunakan elektrik oven jenama Cornell yang di redeem dari points Maybankard. 

entah kenapa resepi pertama menjadi pilihan hati adalah cheese tart dan saya telah membeli dua jenis filling iaitu blueberry dan juga strawberry. 

resepi pilihan hati adalah dari fotopages RinnChan yang sememangnya mempunyai longgokan resepi2 hebat!
so inilah resepi nya. saya ubahsuai sikit ikut kesukaan. hahaha. kredit berjuta lemon buat kak rinnchan! Resepi ini untuk 12 keping ye. Bergantung kepada ketebalan pastry korang dan juga saiz acuan.

Pastry
125g butter
40g icing sugar
1 biji telur
1/2 sudu teh esen vanilla
220g tepung gandum

Cara membuatnya : Campurkan semua bahan-bahan sehingga menjadi doh yang kental. Dengan sukatan tepung ini, adunannya agak basah dan lembut. So, korang boleh campurkan sedikit demi sedikit tepung sampai dia kenyal dan cantik. Agak2 la. Bakar pada suhu 175C selama lebih kurang 15-20 minit untuk mendapatkan pastry yang sedikit pucat. Half cooked ye.

Filling
250g cream cheese
3/4 cawan icing sugar
1 biji telur
1/2 cawan whipping cream
1 sudu teh esen vanilla
filling - ikut minat sendiri. saya guna Blueberry & Strawberry

Cara membuatnya :pukul cheese, gula dan telur. once dah sebati, campurkan whipping cream dan esen vanilla. Tuangkan filing ke dalam bekas pastry, amik sedikit filling dan letakkan di tengah. bakar pada suhu yang sama iaitu 175C selama lebih kurang 25 minit atau sehingga pastry golden brown. Korang boleh corak2 kan filling yang dah dicampurkan tadi atau kalau malas, biarkan je k.



Nak lebih sedap, sila sejukkan dan makan dengan earl grey tea panas. Meletup!
Selamat mencuba!!! Baunye menusuk ke segenap pelusuk rumah!! bikin hati runsing. Hahaha

Ok! till the next baking session. ;)

Monday, October 4, 2010

birthday girl

hari ni 4 Oktober.
birthday ada seorang budak perempuan di pejabat.
saya kenal dia lebih kurang setahun.
jadi rapat sebab otak dia sewel. :P
gedik pun boleh tahan. hahahaha.
tapi dia budak. beza umur kami adalah setahun.
so tahun ni, hari ni, genaplah umurnya 26 tahun.
minah batik.
dia ni kalau beli barang, mesti dua set.
tak kiralah.
baju, handbag, singlet..segalanya lah.
my first oversea trip last July was with her and Muni.
eventhough dia adalah junior dalam servis, but she is a good friend indeed.

to Dalila Khalid, DK, Dal, Del, Dali etc,


HAPPY BIRTHDAY!!!
Semoga kehidupanmu dilimpahi keberkatanNya.
Panjang umur dan dimurahkan rezeki hendakNya.


tadi masa lunch sempat layan Nasi Ayam Penyet Wong Solo. 
Sambil birthday girl g amik nasik, saya lari balik rumah amik cupcakes yang ada dalam fridge.
Buat celebrate birthday dia. Ahaks!
Layan jugak amik gambar sikit2. ;)


  

yours truly dengan baju baru-terima kasih tukang beli kain.tantek, DK, Aja


ok. oven dah bunyi ting!
bye. nite2

Sunday, October 3, 2010

Travel Review : Alor Star, Kedah Darul Aman



after a short break. Lebih kurang sebulan lebih, saya menerima memo untuk outstation semula. Kali ini ke utara Semenanjung Malaysia, iaitu ke negeri Kedah Darul Aman. Lokasi kursus di Alor Star. Saya adalah sangat excited dengan perkhabaran ini. Haha. First time kot ke Alor Star. Dah banyak kali dijemput ke sana, baru tahun ini berkesempatan ke sana. Ramai rakan2 rapat yang berasal dari Alor Star. Najeeb, Yanty, Shaz dan beberapa yang lain. Selalunye saya ke belah sana hanya sekadar ke Penang, tapi kali ni extended version. Haha.


Semasa plane hampir nak touch down, saya excited macam jakun melihatkan keadaan muka bumi Kedah yang hampir 70% (ye ke? betulkan kalau saya salah) dilitupi dengan kawasan bendang. Sawah padi. Dan benda pelik pertama yang saya nampak adalah ini...


Muni kata tu gunung-apa-ke-namanya di tengah bendang. Jakun wooo. Hahaha. 

Di Lapangan Terbang Sultan Abdul Hamid, kami dijemput oleh parents Muni. Terus ke rumah Muni di Taman Shahab. On the way, bapak Muni dengan comelnya telah melalui jalan jauh dari airport ke rumah semata2 nak kenalkan saya dengan bandar Alor Star. :)

Saya adalah excited. Bukan hanya kerana ini adalah tempat kelahiran rakan2 baik saya, malah mantan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad juga berasal (dilahir dan dibesarkan) dari Alor Star. Idolaku. Lepas lunch, saya terus paksa ajak Muni ronda. Masa ni la kita nak explore negara sendiri. Sebenarnya banyak sejarah2 yang kita orang muda ni tak tahu. So, amik lah peluang setiap kali kita berjalan2 ok!

First stop ialah Klinik Maha. Klinik ini adalah klinik Melayu pertama yang dibuka di negeri Kedah. Ianya adalah merupakan klinik mantan Perdana Menteri Malaysia yang ke-4, Tun Dr. Mahathir Mohamad. Klinik ini dibuka selepas beliau tamat kontrak berkhidmat di hospital di Langkawi. Sehingga ke hari ini, klinik ini masih beroperasi. Cuma not sure milik siapa. 



Dari klinik tu, satu pusingan ja dah sampai kat Pekan Rabu. Lokasi perniagaan yang popular dikalangan orang tempatan mahupun dari luar. Disebabkan kami sampai pun dah agak lewat, tak berapa nak meriah dah Pekan Rabu. sempat jugaklah aku membeli belah sikit untuk bekalan mak kat rumah. Ikan Pekasam, Peneram, Pulut Susu, Pulut Hitam dan acuan cheese tart.




Lepas sesi kirai duit, Muni ajak p jalan lagi. Kunun juai mahai takmau p rumah kelahiran Mahathir di Lorong Kilang Ais, Jalan Pegawai. Bajet nak p the next day. On the way tu, sempat lah lalu di Menara Alor Star. Pun takde rezeki. Sebab ditutup kerana berlaku kerja-kerja pembaikan. T___T. Singgah pulak di dataran berhadapan dengan Masjid Zahir. Amik gambar di situ saja. Ada Kompleks Balai Besar, Balai Nobat. Memang la kena hon dengan orang-orang yang lalu lalang. Tapi buat muka tak reti je. Hahaha. So Muni kata jalan ke Kuala Kedah. Kat Kuala Kedah pulak tak dan makan laksa pun, sebab hujan renyai dah mula turun. Setakat p, tengok dan balik ke Alor Star semula. Malam tu takde buat apa sebab Muni dah start klas. 

    


 

The next day, memandangkan kelas saya hanya bermula jam 11 pagi, plan sehari sebelum itu nak dilaksanakan. Muni ada klas pagi, so saya ajak pemandu untuk jalan2 area tu. Al-kisahnya, setiap hari Isnin, tempat2 bersejarah ni semuanya tutup. Ye la, Kedah macam Kelantan. Jumaat cuti, Ahad kerja. Waaaa rasa nak nangis sebab tak dapat masuk. Last2 amik gambar kat pagar je. T___T. Sama juga keadaannya semasa pergi ke Rumah Merdeka. Pun tutup! waaaaa. Otw balik dari kelas nak ke rumah Muni sebelum balik, sempat la lalu di area sekolah elit di Alor Star. Sekolah mana lagi kalau bukan Sultan Abdul Hamid College atau KSAH. Saya ada ramaaaaaiii sangat kawan yang merupakan alma mater kolej. Memang semuanya power. Sila google untuk maklumat lanjut berkenaan SAHOCA/KSAH.

          


Satu yang sedih adalah melihatkan keadaan Terusan Wan Mat Saman. Terusan terpanjang di Malaysia. Yang sangat termasyhur dan popular dalam buku sejarah sekolah menengah. Tapi tidak dijaga. Kotor, tersumbat. Alangkah eloknya kalau ianya dijaga dan dipelihara. Itu kan warisan negara?

Petang Isnin dah pun gerak balik ke KL. Tak syiok! Tak puaih! Disebabkan itu lah saya nak pergi ke Alor Star lagi. Bila? Belum ada plan. Tapi..tunggguuu..Banyak lagi tempat lain. Antara yang wajib p adalah Lembah Bujang!

Anyways, kepada sesiapa yang bakal berjalan2 ke Kedah, Alor Star khususnya, silalah melawat ke tempat2 tersebut. Sebenarnya banyak lagi. Visit Kedah State Government Tourism Official Page untuk maklumat lanjut. 

Jom pakat ramai-ramai pi Kedah!!!!


Saturday, October 2, 2010

dapur berasap

al-kisahnya.

entry bulan lepas ada bitau saya dah ada mainan baru di dapur kan?
ala kalau tak ingat g baca kat sini. berkenaan dengan oven baru hasil redeem points credit card.

dah akhirnya, pagi ini jam 730 pagi, oven itu telah digunakan secara officialnya.
benda first yang saya buat adalah....


alhamdulillah. dua bekas penuh dapat. tak sampai 50 pcs rasanya.
resepi nanti saya upload ok!
nak mandi ni. nak ke open house di Bukit Beruntung!
later.


x0x0

Friday, October 1, 2010

Breast Cancer Awareness Month

it's October!
and it is the Breast Cancer Awareness Month!

last year i participated the pink race, Walk for Pink Campaign hosted by Estee Lauder.
kenapakah tahun ini tiada eh? I wonder...Adakah kerana Annizam dan Dihar dah ke Jepun. Hehehe.

On the race day itself, we were mesmerized with pink all over the place. from the pink t-shirt to the face paint, paper bags, flower etc. And last year KL Tower served their Corporate Social Responsibility (CSR) by lighting up the boring kelabu asap tower with pink lights and pink lasers all along in the month of October.
Pffftttt. i hate the fact that i lost all my picture during the race because of the hard disk problem. :(.

Below are the picture during last year's race courtesy of Tenee and Dihar. It was tagged in my FB Account. T__T. Cerita Walk For Pink 2009, klik sini.




During the race, i met few breast cancer survivors. Sangat tabah. Ada yang dah tiada breast. Ada yang menyedari semasa cancer itu berada di tahap yang tidak bahaya dan macam2 lagi. Ada banyak aktiviti ok. Sadly they discontinue the event this year (agaknyelah. kalau sesapa tahu event ni ada tahun ni let me know k!).

Anyways, here some of breast cancer infos and also self examination steps for all of you out there. Not only for the ladies, but also for the men ok. (link 1), (link 2), (link 3), (link 4), (link 5). Google it for more.

Let's celebrate October, the Breast Cancer Awareness Month.
Tingkatkan pengetahuan anda tentang kanser. Early detection mampu merubah banyak perkara.

:)

Theater Review - Tun Mahathir Musical





It has been a while since i went to a musical. The last time i watched a musical (in Malaysia) was Cuci The Musical Part I (AC Mizal, pardon me. Dato' AC Mizal was one of the cast members) in Oktober 2009. The review is here. And this year, my first musical was in Bangkok during our BKK Trip, Siam Niramit back in July 2010. Oh, itu belum buat review. Haha. Ampun!

I was so excited to see this musical not just because i am a theater freak but the fact that Tun M is my idol. Being the Y-Generation, we were brought up in Mahathir's era. So, need i say more? Dan pengalaman melepak di Alor Star pada hari Ahad dan Isnin lepas, mendalami sejarah tempat lahirnya mantan perdana menteri kita yang ke-4 ini menyebabkan saya rasa berkobar2. dan lebih best apabila banyak tempat2 yang saya singgah di Alor Setar semuanya merupakan tempat-tempat bersejarah dalam teater Tun M Muzikal ini. Antaranya Sultan Abdul Hamid College, Pekan Rabu, rumah kelahirannya di Lorong Kilang Ais, Jalan Pegawai dan banyak lagi. Istimewanya Alor Star! 

Ok, back to the musical. Right after purchasing my tickets, i got lotsa feedbacks regarding the production. Rata-rata menyatakan ketakbestan teater ini. Termasuklah the closest family members of Tun's. Tapi demi Tun Mahathir dan kegemilangan seni teater tanah air, cewaaaaah. Saya gagahkan jua. :) 

From my points of view. Ni yang saya dapat perhatikan. Please, kalau korang tak suka nak baca, atau tanak tahu ke dan sebagainya, sila klik tanda 'x' di atas sebelah kanan monitor tuan2 dan puan2 ok. And this is a personal opinion. Pandangan peribadi saya tidak membawa maksud apa2. Sekadar memberi sedikit pandangan. Tak suka, tak perlu baca ;)


  • penceritaan tidak berapa kuat. from one scene to another nampak pelik sedikit.
  • pemilihan pelakon adalah baik. paling suka Esma Daniel sebagai Tun era politik. Dia boleh bawa watak tersebut yang memang sebijik. Gaya cakap, body language. Cuma bezanya, rambut dia tebal dan super black. Zizan ok, Erra portraying the first lady (Tun Dr. Siti Hasmah) dengan begitu lemah gemalai. Watak biasa. Adik Shafieq pun ok. (sebenarnya dapat tengok dia kejap je pun. Masuk dah lambat)
  • lagu2 yang digarapkan, ada yang baik dan ada yang tak payah pun.
  • sound system tak syiok la. kenapa eh? mungkin kerana record earlier and artis miming je kot. 
  • ada few slides (slide ke?) atau paparan di skrin tak sesuai dengan penceritaan. kata buat cerita pasal Tun M, tapi background macam tak cukup bajet. huhu
  • rehat 15 minit dirasakan terlalu panjang. sebab ini merupakan teater biography, orang letih sikit tunggu. kalau cerita lawak tu lain. ada turun naik yang buat orang excited nak tunggu part ke-2 selepas intermission. maybe production team ada alasan kuat untuk rehat 15 minit ni. bagi pelakon2 rehat kot.
  • props yang digunakan biasa sahaja. takde yang gila2 sehingga menyebabkan ternganga tengok. 
itu je la kot. saya takdelah nak komen banyak2. sebab saya suka teater. regardless tajuk dan jenis teater yang dipentaskan. memang sangat suka teater. dan kerana saya sangat suka teater, saya rasa ramai lagi orang malaysia patut layan teater. jangan layan yang fofular sahaja. saya puas hati dengan Tun Mahathir Musical. Mungkin banyak lagi boleh diperbaiki pada masa akan datang. Sangat banyak. Pada saya produksi sebegini kalau keluar duit lebih sikit pun orang bayar. Sebab tokoh negara kita kan? Bukan calang2 orang. tak rugi bayar lebih dan duduk di stalls. tapi masih tak berapa nak suka duduk kat tempat saya beli tiket itu. sebab pakcik depan saya tinggi. dan setiap kali saya ke kiri, kepala dia g kiri. saya toleh kanan, dia pun toleh sama. haih! pening!

saya taknak cerita intipatinya. Kalau nak tahu, sila beli tiket ok!
Oh, btw, teater ini dipanjangkan pementasannya sehingga 9 Oktober 2010. Sepatutnya hingga 3 Oktober 2010 sahaja. Sebab tu tak tentu arah saya beli. Rupanya diextendkan. So, sesiapa yang masih belum menonton teater muzikal Tun Mahathir, bolehlah beli tiket di lokasi berikut:

(i) Istana Budaya. Walk in sahaja. Official website for Istana Budaya click here.
(ii) secara online di Ticket2u.biz.


Have fun at the musical. Sila repot balik kalau sesiapa yang dah tengok tu ok.

xoxo