Thursday, July 26, 2012

Monday, July 23, 2012

Salam Ramadhan 1433H


Salam Ramadhan Al-Mubarak semua.
hari ni hari ke-3 berpuasa.
apa khabar semua?
harap2 semua sihat.
ok fine, maaf. saya dah lama tak update blog.
entry just bubuh music video dan wordless wednesday tak kira.
banyak la tak berupdate.
seperti yang kalian maklum, saya habis je majlis perkahwinan hujung mei lepas, terus membizi dengan preparation menghadapi final exam untuk semester dua yang bermula 1 Julai yang lepas.
tiga minggu berturut2, ahad adalah hari exam.
tiga minggu berturut2 juga saya cuti hari Jumaat.
masa jimba hanyalah beberapa jam pada hari ahad selepas exam. itu pun kalau tak penat.
3 minggu yang lalu, antara aktiviti saya selain daripada mengadap buku2 dan nota adalah layan Beethoven di Malaysia Philharmonic Orchestra di Menara KLCC. Lepas tu adalah keluar dating dengan suami dua kali. Jalan2 biasa je.
Dua minggu seterusnya suami kat Penang. Saya kat KL. Huhu. Sedey woooo.
Tapi sebab dua2 bz, saya dengan exam, dia dengan kursus dan conference, so relaks saja kita. :P

anyways, minggu lepas baru hegeh nak follow up semua benda. video kahwin. album kahwin. dan lain2 lah. sebab benda2 yang perlu fokus ni takleh nak buat tatkala mengadap buku. kecuali shopping online. hahaha. saya juga sempat minta tolong LV belikan 20 by Rizalman tempoh hari. Alhamdulillah. Dapat sehelai. Jovian? Semalam tengok. Dan try dua helai. End up tak beli apa2. Tak berkenan. Kenapa tah.

Ok. Itu je. Setakat ni, plan nak buat kuih raya dengan Puan Didi pun belum start lagi. Tahun ni rasa tak menang tangan lah. Sebab maybe masing-masing busy. Didi dengan adyan nya, saya dengan baby saya tu. hehehe.

Ramadhan kali ni cukup berbeza. Saya dah ada dua family. Pengalaman kali pertama berpuasa dan berbuka dengan suami :). Even masih stay dengan both family (rotation system :P) kami seronok. Plan nak tengok The Dark Knight last Saturday untuk show midnight terkubur sebab dua2 mengantuk tido. Last2 burn je tiket. Huhu. Looking forward for Raya. Walaupun tahun ni raya di Penang. Waaaa, nak raya kat Melaka!!

apapun. blog masih berjalan seperti biasa. kurangkan tengok blog yang ada makanan. :P

ok. selamat berpuasa semua.
semoga bertambah ketaqwaan kita Ramadhan kali ini.


:)

Thursday, July 12, 2012

my SG Girls


i miss my blogspot.
huhu.
apakan daya.
kursus berderet, back2back.
urusan pentadbiran kursus adalah super hectic.
wedding update tergendala kerana tak sempat edit gambar.
even meeting dengan photog untuk custom album pun tak sempat.
sebab? paper final belum settle. ahad ni last.
pastu sibuk dengan kursus.
tak jumpa suami dah dua minggu. nasib lah teknologi membantu.
call, bbm, video call.
:D

saya juga rindu SG Girls saya.
last jumpa masa wedding.
Has dah pun bersalin. baby's present dah dibeli. masa nak jumpa takde.
oh masa. T__T
make sure jumpa this weekend. after paper final. after kenduri rumah atuk.

nak share our memories dulu2.
zaman gonjeng SG Girls.
these pictures semua masuk dalam video montaj masa wedding haritu.
hahaha!



from school to university to working life followed by getting hitched one by one (according to the laughter level theory :P) to babies. 

may this friendship last forever. insyaAllah.

<3

Tuesday, July 3, 2012

Review Makan : Mee Ketam KL



:)
dah lama tak buat review makan.
so, here goes!
last two weeks, after one class and while waiting for another class, we went to lunch.
the venue was Mee Ketam KL.
Lokasi : Shah Alam. Kenapa nama Mee Ketam KL plak?
Entah. haha. tak sempat tanya :P

Ada banyak menu. Antaranya Mee Kari Ketam, Mee Sup Ketam, Mee Kari Udang Galah, Mee Sup Udang Galah, Ketam Cili dan banyak lagi.
Saiz ketam dan udang korang boleh pilih. Harga beza sikit. Lagi besar, lagi mahal.

kedai dia very cozy. selesa la. layan ok.
hehe

rasa? sedap. kalau nak bagi bintang, saya bagi 4 dari 5 bintang.
1. kuah kari dia tak terlalu pekat
2. ketam dia normal size tu tak kecik sangat, tak besar sangat
3. fresh. masak tang tu jugak. bukan dah siap2.

semalam ke bila tah tengok MHI, baru dapat tau yang diorang dah bukak satu lagi outlet Mee Ketam KL di Keramat. so, yang tinggal kat area KL, boleh la gi yang di Keramat. :)

apa yang saya makan haritu. sedap kan? muahahahahaha

klik kalau nak tengok menu. if nampak la :D


so, apa lagi. 
jom layan Mee Ketam!
:)

Lokasi kedai:
1. Shah Alam : 
No 11, kompleks Anjung 7, jalan Zirkon B 7/B, Seksyen 7, (Belakang UNiSEL) , 40000 Shah Alam, Malaysia
2. Keramat :
Sebelah Masjid Dato Keramat , Pasar Keramat (Bawah Flat Baitulmal)

more info : Facebook Mee Ketam KL / blog 




Monday, July 2, 2012

Malaysia's 4th World Heritage Site : Lenggong Valley



tahniah suami!!!!!!
segala penat lelah anda (dan team PPAG) sepanjang dua tahun berbaloi akhirnya dengan annoucement of the latest World Heritage Site : Lenggong Valley.
i'm proud of ya and PPAG team member especially Dr. Mokhtar Saidin and Dato' Prof. Dr. Zuraina Majid.
congrats lagi sekali!!!!

news on Lenggong declaration as World Hertage Site : TheStar1, The Star2, Bernama, SEAArch. Its the 4th World Heritage Site for Malaysia after Kinabalu Park, Gunung Mulu Park, Malacca & George Town, Penang.

Why is Lenggong important? Because (1) one of the oldest pre-historic cultural sequences in the world (1.83 million years ago), (2) the largest number of undisturbed, in-situ site for Palaeolithic site in an area, (3) evidence of meteorite impact 1.83 million years ago - forming 4km crate and create a new type of rock called suevite, (4) evidence of Toba eruption 74,000 years ago. still can find its ash in Lenggong, and (5) Perak Man (he's in Muzium Negara now) was found in this area, the oldest most complete human skeleton in SEA.

ok. enough. i sounded like one of the archaeologist plak. :P haha *excited*

oh, and i just realized that i only posted two pictures of my Lenggong Trip last year. Through Wordless Wednesday! hahaha. so, i've decided to put all pictures from my Lenggong trip, here, now. :P




bekas tapak ekskavasi



that's all!
sila lah ke Lenggong untuk melawat Tapak Warisan Dunia :) dan ikan pekasam!

next trip : must go to Lenggong to celebrate!

awesome rendition



from Yuna. 1 Malaysia sungguh bunyinya :).
Suka the tabla (betulkan tabla?) sound in the beginning. best!
Here Comes The Sun (original by The Beatles).



love!

p/s : baby hijau saya merajuk. i think imma let him go for good. T___T