Friday, December 27, 2013

Christmas Day



katanya!
hahaha.
hanya enjoys uols di hari cuti umum.

aktiviti hari krismas adalah :
  • hantar barang masuk lori - destinasi pulau pinang : ni sebab barang kahwin (ye, nak masuk dua tahun dah) yang besar dan tak dapat nak bawak pakai kapal terbang atau bas. so antara yang saya post adalah tv, tower fan, blender, rice cooker, langsir etc.
haha. gambar yang dihantar ke suami :p
  • brunch @ levain with mak and ayah
  • lunch @ home

Christmas Lunch : ) 
before and after [brussels sprout + udang, sambal kupang, ayam goreng]
  • layan movie
  • birthday Mia @ Bukit Jalil
itu je lah kekdahnya.
nak g melawat kengkawan yang celebrate, takde plak.




Tuesday, December 24, 2013

Monday, December 23, 2013

Travel Review : Kaffa Espresso Bar, PIA



the latest addition in Penang International Airport (PIA).








very nice, chill area kan?.
with light bulbs, cool chairs and awesome selection of coffees and cakes!
they even have two pinball slot machines.
we chill a bit yesterday night before i flew back to KL.
had hot choc (to avoid sleepless night - high on coffee).
wanted to try the cake (red velvet etc) but hubs bising cause i just had nasi lemak kukus! :p

to get there, visit Penang International Airport :).
or just go to their other outlets:

1. Damansara Uptown
97G, Jalan SS21/37 Damansara Utama, 47400 Petaling Jaya, Selangor
Tel: +6 03 - 7732 4502

2. Georgetown, Penang
22, Green Hall, 10200 Pinang George Town, Pulau Pinang, Malaysia
Tel: +6 04 - 262 2822


more infos, visit their webpage here : http://www.mykaffa.com/

McDonald's Hello Kitty Fairy Tales


bought the frog prince!
nak yang lain pulak.
love love love the singing bone :)




rindu nak collect Hello Kitty!

Wednesday, December 18, 2013

7th Anniversary



18.12.2013

the 7th year in the service

alhamdulillah.

moga semua lancar dan sentiasa diberkati/
Amin

Happy Anniversary kawan-kawan 2/2006!!

Monday, December 16, 2013

captain phillips




another tom hanks movie.
watched it last Friday (yeay, cuti!)
rating? 4 out of 5 stars.
memang awesome.
tom hanks kan?
this is based on a true story.
google la kalau nak tau.
movie info : here, story of captain phillips : here.

please go and watch.
most probably he'll win oscar for the role.

:)



Wednesday, December 11, 2013

reading mode


currently i'm reading these three books.
yes, alternately.
although i bought like more than 10 books from Big Bad Wolf Book Sale last Friday and Saturday and Monday (story later!), i still need to complete these three books.

bought it from various store. MPH, Borders and Popular.
the hardest to get is this book : Three Cups of Tea - Greg Mortenson.
to know what it is about, just click here and here.
to get the book i called all MPH Outlets and Borders.
finally only MPH Mid Valley said they have the final copy of the book!


Next book is And The Mountains Echoed by Khaled Hosseini. I can't stop reading his books since The Kite Runner and A Thousand Splendid Sun. Meleleh air mata woo.


and last but not least, David and Goliath by Malcolm Gladwell.



three books for my current reads.
more to settle. about 20 books from bbw tak bersentuh lagi.
hahaha.

Ok dokie.
later!
selamat membaca :)

Friday, December 6, 2013

my favourite online clothes store


some may love fashionvalet.
some might choose Zalora.
my gf(s) will tell me they fall for thepoplook.com.
and the list goes on.

more and more online stores nowadays.
maybe we are getting lazy or it's just because of the simple process, easy and no time consuming.
unlike the conventional way of buying clothes (or anything else), shop via online store is super duper easy.
a few clicks away, next day you'll get your stuffs in from of your doorstep.

so today, i love to share few of my favourite. :P
yes, i am an avid online shopper. *hi suami!!!*

1. honey pumpkin - my first ever online purchase is via this blog. now nadia dah ada webpage dedicated for this online store. new updates every Sunday night at 8pm. baju here are all up to date. oh. ada rupanya update berkenaan blog ni dulu2. haha. first buy from pumpkin here.

2. thepoplook - i spent the most at this particular stor. more than 30 purchases since 2011. Hahaha. name it. blouses, dresses, accessories. everything lah. cerita gila poplook kat sini. haha

3. shawlbyvsnow - my tudung supplier! hahaha. i love every colour of their essential scarf. recommended! cerita gila shawl di sini.

ok tu tiga top online shopping. my choice. my list.
what about u guys?
please share!!

Thursday, December 5, 2013

I need ME time :)


tak stress.
tapi stress.
hahaha.
takpelah.
insyaallah. Allah ada. Dia bantu.
Amin.



Tuesday, December 3, 2013

klik dengan bijak




hari ni just nak share pasal Kempen Klik Dengan Bijak.
Program atau kempen ini adalah merupakan inisiatif SKMM atau MCMC iaitu Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia/Malaysia Communication and Multimedia Commission.
saya dapat maklumat ini pun melalui satu persidangan yang saya hadiri last week.

ianya adalah kempen untuk kesedaran awam mengenai penggunaan internet.
banyak kita dengar berita dan cerita masa kini berkenaan dengan penyalahgunaan internet dan penyebaran maklumat palsu di internet.

tak perlu saya ulas panjang-panjang. cuma kempen ni bertujuan supaya kita berwaspada dengan apa yang dimuatnaik ke dalam laman-laman sedia ada seperti facebook, twitter, instagram, blog, youtube dan lain-lain.

dengan kecanggihan teknologi kini, macam-macam boleh berlaku. bukan sekadar jenayah. macam2 lagi lah.

untuk itu, klik la dengan bijak! :)

maklumat lanjut berkenaan kempen ni boleh didapati dari laman web skmm atau mcmc sendiri.

Klik Dengan Bijak!




Monday, December 2, 2013

The Big Bad Wolf is back!!!



the sale of course!!
i'm excited but to bad this year i don't have the student book vouchers anymore. boo!
its ok.  i'm more than happy to spend at the sale.
yeah. the books from the previous sale(s) still in a good condition (inside the luggage! haha) but i'm waiting to transfer everything to new house in Penang.

so, why wait? apply leave today! haha.
for more info, just go to this page. or follow their twitter/facebook/blog/instagram!

i end this entry with Big Bad Wolf Survival Sheet (for the first timers :p). Please wear comfortable clothes, bring your luggage bag/shopping bag and most important, please be kind to one another ya!



happy shopping!

Sunday, November 24, 2013

Chennai Express


picture courtesy of Google Image


korang dah tengok cerita ni?
haha. masa cuti panjang awal muharam lepas, kami melawat la ke rumah sedara mara.
sampai rumah uncle kat KJ, terus dia pasang Chennai Express.
Shah Rukh Khan katanya, tapi dwi bahasa (ke tiga bahasa?). Diorang guna bahasa tamil, hindi dan inggeris la. kan...

nak tau pasal cerita ni?
korang baca wikipedia je la eh? klik sini.
shah rukh adalah awesome. seperti biasa. muahaha.

tapi saya suka lagu dia.
best wooo. especially 1,2,3,4 Get on the dance floor.

cerita ni standard romantik. tapi kelakar.
memang recommended.
astro pun rasanya tengah tayang. tapi bayar la kot. hahaha

ok korang. just nak share pasal cerita ni,
enjoy k!

saya tinggalkan entry ini dengan lagu kegemaran from this movie.





Saturday, November 23, 2013

Travel Review : Visit Terengganu 2013



"Kalu nok tra nasi dagang
Kita pakat gi kampong ladang
Buat bekal gi merang
Di setiu pata peranginan
Singgah sebetor ke rantau abang
Kita tengok penyu telor
Kita tengok penyu telor"


mercu tanda apabila anda sampai di Kuala Terengganu

Masjid Kristal. Gambar dari dalam bas. Tak sempat singgah!

bertepatan dengan Tahun Melawat Terengganu 2013.akhirnya selepas bertahun-tahun, saya sampai lagi ke Terengganu. kampung Dalila Khalid la ni! that was a month ago. entry ini dalam draf. lupa nak publish. hahaha. apa da!

keberadaan di terengganu adalah atas dasar bekerja. tapi memang awesome la tempat ni. bila kat sini, baru tau. patut pun Setiu ni terkenal dengan pantai peranginan. Memang cantik. Marvelous. Subhanallah.

dari hari pertama sampai, layan nasi dagang, ICT, nasi minyak. Cuaca agak ok la. Sebab malam-malam, hujan sangat lebat. Tapi memang best. Sejuk. Tambah dengan deruan ombak. Memang awesome. Kerja almost 24 hrs pun terubat dengan keadaan sekitar yang best.

last day baru dapat jalan ke Pasar Payang. hantar beg ke Lapangan Terbang Sultan Mahmud, kami ke Pasar Payang. dapat la beli sikit souvenir dari Terengganu.

a day before, orang ofis dah tolong amikkan keropok yang diorder dari Keropok BTB. BTB tu stands for Bukit Tok Beng. the latest attraction of Kuala Terengganu. dulu masa g Terengganu, kami beratur kat Losong. Skang ni keropok BTB yang popular. kalau nak yang vacuum, kena order in advance. kami order hampir 500 batang. order dari jumaat dan ambil hari isnin. wakaka. nasihat saya, kalau nak beli keropok ini, silalah hubungi tokey dahulu. kalau hanya sehari pegi ke Terengganu, call before fly ke sana. janji nak amik sebelum fly balik. ok? haha, semangat!



Oh btw, masa trip ni stay di Sutra Beach Resort. Quite famous resort some time ago. Still in a good condition. But nampak old school la. Location wise awesome!

Sutra Beach Resort. Sama macam dalam website!! 

i really love the infinity pool. memang sangat cantik. air biru lembut. terus nampak pantai. 

this is the room. mine was the deluxe seaview


infinity pool yang oh.so.lawa.

tiga gambar kat atas. subhanallah. sangat cantik kan?

memang recommended. untuk holiday di sini. memang sangat terbaek. cuma sedikit jauh la (untuk orang-orang macam saya ni. haha). but worth travelling sejauh ini.
dah hujung tahun ni, apa lagi kan? bercuti lah. but please check weather forecast dulu ye. sekarang musim tengkujuh. takut banjir. masa trip dah permulaan tengkujuh kot. sebab hujan gerimis dan agak lebat every day.

so, enjoy your cuti-cuti Malaysia kengkawan.
have fun!!
Visit Malaysia Year 2014

p/s : tengah pulun dissertation weh!






Thursday, November 21, 2013

Travel Review : Berjaya Langkawi Resort


lawatan kerja ke Langkawi.
bertolak jam 7.30 pagi dan pulang jam 7.45 malam.
macam orang ado ado kan?
ecewah.
berangan lebih.

trip ni lebih kepada paksa rela dalam keadaan baru balik kerja seminggu di penang terus gi Langkawi.
Masa pergi gagah la lagi, balik memang flat teruk.

Tapi dapat la merasa buat site visit ke Berjaya Langkawi Resort.
Nak pergi lagi ntah bila.
So, jom tengok BLR ni macam mana.

sampai je sana, lebih kurang jam 9, shuttle from BLR

 lounge area. lobby

restaurant facing the swimming pool and beach area

gym facilities






ok. kat atas tu ada few types of rooms. dari rainforest chalet hingga lah ke water chalet.
semua memang lawa. mampu tgk saja T__T. ada few more la. tapi cam malas nak update. haha. range harga? checkout Berjaya's webpage here

balik dari site visit, kami ada few appointment.
dah hampir jam 6 baru ke airport semula.
sempat la singgah ke shopping mall baru HiG (Haji Ismail Group) yang bersebelahan dengan hotel HiG. beli coklat la. apa lagi. Tak sampai RM100. tapi penuh bakul. Hahaha!

around 7ish kami dah terbang balik ke KL. sampai rumah dah 9 lebih.
penat woo!

so, apa lagi? dah hujung tahun. cuti banyak lagi kan? moh le kita ke Langkawi.
cuti-cuti Malaysia kan? 2014 kan Visit Malaysia Year :)


p/s : banyak nye lagi nak update. huhu. takde masa je ni.



Wednesday, October 9, 2013

many many updates



wah wah. ni bukan tahap berhabuk.
ni dah tahap rumah tinggal!
hahaha.
almost a month!

September was hectic.
kerja. events.
i was all over.
kl-melaka-penang-putrajaya-gombak-penang-langkawi-kl.

phewww.
what a month!

i'll update more.
it should be wordless wednesday, but who cares. right?

ok la. later i'll update u guys with more news.

for now...work! work! work!

*this month it would be melaka-terengganu-langkawi-penang-kl.*nanges*

Wednesday, September 11, 2013

big three-0


alhamdulillah.
masih bernafas di muka bumi ni. alhamdulillah.
syukur.

umur dah mencecah 30 tahun.
banyaknya masih sama.
kegemaran, kesukaan, kebenciaan, kesayangan dan lain-lain.
pastinya ia matang mengikut usia..

blog ni pun dah jarang berupdate.
sebab banyak benda lain nak settle.

work-wise, hampir nak berubah 180 darjah atau mungkin 360 darjah.
selepas 7 tahun, masih menanti jawapan. hingga akhir tahun ni je, lepas ni saya akan meneroka sesuatu benda baru, di tempat baru. can't wait!

study? paper semua dah selesai. hanya menunggu mood pemalas ni hilang dan start buat writing. ada dua kawan yang dah siap. bila independent study, macam ni la. nak kena rotan selalu baru bergerak! kamon. umur 30 ni mesti konvo!

kehidupan? sama. tapi banyak yang berubah. masih berdua. belum ada rezeki. (doakan!). semakin happy. alhamdulillah. missing Puan Suhana Azlin. rindu nak bebel2. and the rest of my SG Girls. yang busy semuanya, tak sempat beraya sama pun.

kesimpulannya. saya rasa bahagia hari ni.
sambutan tidak semeriah zaman muda dulu. sms yang tak henti2, tepung, telur dan air yang melayang atas kepala di saat sambutan surprise. skang meriah cuma lebih sederhana dalam banyak hal. last saturday diorang dah celebrate kat melaka. comelnya. received my first birthday card. :)

oklah. dah tua. bebel panjang. hahaha.
nak gi makan lah. lapar.

happy birthday to me!!
three series version :)

sweetest adik :)




Thursday, September 5, 2013

London Summer Trip 2013 : Teaser


finally. ada rasa nak update trip London.
sebabnya. tak banyak nak cerita kerana pemergian saya ke London hanya seorang diri.
hahaha. sedihnya lah.

at the same time, suami berada di Pakistan selama sebulan sebab kerja.
so merantau la berseorangan.

tapi bukan update semua la eh hari ni.
bagi teaser dulu.
pasni ada masa, InsyaAllah. saya cerita semua.

kat airport. sebelum boarding. 

touch down, London Heathrow @ 6.00 am

lawatan mencemar duli ke Bicester Village. with Cik Nisha

tiga dulu k?
sebab gambar sikit? semua pakai s3 ni je ha.
pastu banyak je gambar selfie yang vain.
hahaha.

alhamdulillah. saya dapat merasa melawat negara orang.
business trip.
dua minggu. seorang diri. 12 malam di hotel bersendirian.
homesick hari ke-3. nangis.
pengalaman macam2.
sesat di Hyde Park. jalan kaki sejam lebih baru sampai ke Holiday Villa.
priority lane yang sangat awesome.
trainer yang super duper best, Ann Hall.
cultural study.
A LOT of walking.


till next entry...

i am officially missing London.
:)



Wednesday, August 28, 2013

i love shawls


salam
tetiba kan?
janji nak update pasal raya.
tak update2. dan dan cerita pasal shawl. hahaha.

terima kasih kepada cik puan suhana azlin, saya telah terjebak dengan shawls dari VS atau nama sebenar ShawlsByVSNow.

paling suka adalah VS Essential Shawl.

  

dua kaler ni saya beli for raya hari tu. dah pakai. puas hati.
so hati ini meronta2 nak beli lagi. wakakaka.
kenapa saya suka?
sebab kain elok, labuh dan lebar. pemakaian jadi sopan dan hujungnya adalah melengkung.
banyak kaler lagi tapi semua dah out of stock.
kepada tokey, tolong la restock. saya nak kaler fern green, lemon meringue, antique brass, dark magenta, oxford blue, raspberry rose dan memacam lagi lah. please...please..

love!
ok tu je. nak share :)
sharing is caring.
FB page


*entry ini adalah tanpa bayaran. iklan ini adalah percuma.



Thursday, August 22, 2013

current playlist


salam semua.
erk.
masih belum update pasal raya.
sebab?
gambar tak resize (alasan!)

nak share my current playlist.
songs that make my day better.

Katy Perry - Roar



Paramore - Still IntoYou


Passenger - Let Her Go


Ed Sheeran - Lego House


Ed Sheeran - Give Me Love


Bruno Mars - Treasure


Friday, August 16, 2013

Syawal 1434H


Salam Aidilfitri semua.
entry ni tersimpan dalam draf sejak Isnin lepas.
sebab cari gambar takde.
gambar semua telah dibawa pulang ke Pulau Pinang bersama encik suami.
so mood nak update banyak2 pun tak berapa nak ada.




oklah. cerita raya later k?
xoxo


Monday, August 5, 2013

iftar ramadhan 1434H - my sg girls



finale iftar kat luar.
alhamdulillah.
setakat ni. without fail dapat berbuka at least sekali setiap ramadhan dengan my SG Girls.
Keluarga makin besar. Anak-anak semua dah makin lasak dan makin membesar.
Yang nak masuk no 2 pun ramai.
hihi. SG Girls JR berkembang pesat.
Alhamdulillah.


complete. without our only guy member - amirul fadzley :P

the babies. SG Girls Jr.

selalu doa friendship ini berkekalan sampai bila-bila.
amin :)

i love you girls, forever :)
selamat hari raya. jumpa masa open house pot luck k. 


Thursday, August 1, 2013

update raya aildilfitri 1434H


salam semua.
hari ni buat entry sempois.
takde pape in between. tau tau dah nak raya kan?

ok. jom update persiapan raya setakat ni?
itu pun kalau ada.

baju raya :
warna? royal blue :)
(i) yours truly punya siap hari SELASA. ye. hari SELASA. sebab baru hantar last week. ampun la tailor. terpaksa dan memaksa. al maklum. dah beli kain berbondong kat Bandung tapi tak gi buat. berdoalah agar baju yang siap sempurna hendakNya.
(ii) suami punya alhamdulillah siap dah and dah ambil hari ni. sampin pun dah siap beli.
tiada kasut raya lagi. mungkin takkan ada. tapi nak beli flat untuk pakai ke opis. kasut gunasama.
tudung pula? tudung dah beli dua helai dari Shawl by VSnow iaitu VS Essential Scarf. Terbaik kualitinya. Alhamdulillah.

kuih raya :
tahun ni dapur tutup. sebabnya (i) sayang nak pakai oven baru yang dihadiahi oleh Puan Suhana (thanks, i love you!). (ii) saya cedera pertengahan ramadhan lalu - jatuh dan tidak sihat hampir seminggu.
tapi ada beli sebotol dari kakton di opis, dan beberapa bungkus kerepek juga batang buruk. tapi mak ada beli beberapa botol tart nenas. memang terbaek!

duit raya :
alhamdulillah. bantuan kakngah. dah siap tukar semalam. dan dah dapat pun cashnya. sampul dua jenis. satu dari r*h*b dan satu dari al-rajhi. omel!

kad raya :
tahun ni dapat satu je. tu pun dari konsultan. muahahaha. takpelah. ada gak kan?

iklan raya : biasa2 je. petronas punya pun. panjang bebenor. ok ok je

apa lagi?
haha
itu je la kan yang paling essential.
tahun ni insyaAllah beraya di Melaka. sebab last year dah raya kat Penang.
weeewiiit. seronoknya.

so marilah kita habiskan baki ramadhan ni dengan penghayatan paling tinggi.
insyaAllah, segala kebaikan akan dibalas olehNya.
Amin. saya doakan keselamatan dan kesihatan semua orang sepanjang tempoh perayaan ni.
hati-hati di jalan raya.jangan makan sampai sakit perut. walaupun 'setahun hanya sekali'

:)

later kita sambung lagi tau.
buhbye.


p/s : takziah kepada mendiang Chua Boon Huat yang meninggal dunia pagi ini akibat kemalangan jalan raya. saya minat dia woo! RIP CBH.

Monday, July 15, 2013

Rest in Peace : Cory Monteith (1982 - 2013)


i'm a GLEEK.
big fan to the show.
and i LOVE Finchel (Finn-Rachel).
I'm glad they are together off screen as well.

too soon.
when hubs told me 'eh, finn ni mati eh?' yesterday (about 6pm), i was like 'no lah!'.
i remembered he went to rehab. quickly i googled and yes. he died. alone. in a hotel.
tragic.
i'm imagining how lea (michele) deal with this. hope she'll be strong.



RIP Cory Monteith.

Wednesday, July 10, 2013

marhaban ya ramadhan 1434H



salam ramadhan semua.

ya allah. lamanya tak update blog.
memang agak busy.
tapi banyaknya cerita nak share ngan korang dalam blog ni.
tapi nanti lah.
ni dah masuk 1 Ramadhan, so saya nak ucapkan selamat berpuasa buat semua.
bulan favourite sudah tiba lagi.
alhamdulillah masih dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki untuk menikmati bulan Ramadhan kali ini.

:)


Friday, May 24, 2013

Review Jalan-Jalan : Muzium Coklat, Kota Damansara


aktiviti pusp*anita yang dipelopori oleh penulis blog ini. pfftt. hahaha.
jadi kena la banyak sikit aktivitinya ye dok?
hahaha. bukan apa. lawatan ni mudah nak buat.
ajk sosial yang semangat! thanks amie!

kami plan nak gi chocolate museum ni lepas amie try chocolate dari wedding shah. yup. they gave fidani/danson chocs as door gifts. so yang extra bawak ke office and tercipta lah idea nak gi sini.

mana kami pegi? Chocolate Museum @ Kota Damansara.
milik sepenuhnya oleh rakyat tempatan, DR Group, Dato' Dahlan Rashid.

Jom tengok gambar!

the entrance

upon arrival



owner :)

demo chocolate tempering

muka happy shopping chocolate


sesuai sangat nak bawak budak2 musim cuti sekolah ni.
belajar sejarah coklat. ibu2, akak2 boleh shopping. :D
muzium ni bukak daily, Isnin hingga Ahad, jam 10.00 pagi hingga 5.00 petang.

alamatnya :
Chocolate Museum by Fidani @ Kota Damansara
DR Group Holdings Sdn Bhd
No. 2 Jalan Teknologi ¾,
Selangor Science Park 1,
Kota Damansara,
47810 Petaling Jaya,
Selangor
GPS Coordinate : 3.156173 , 101.56892
more info : DR Group Chocolate Museum