Saturday, August 28, 2010

baking with swit@kon : lemon meringue pie

Salam semua.
Apa khabar? Hoho. Saya ada je. Cuma bercuti pada hari Jumaat yang lepas. Haha sangat pemalas nak ke ofis. Kalau pegi pun bukan bleh buat kerja, kena attend whole day course kat Auditorium. And luckily Dato' setuju nak postpone meeting ke hari Isnin. Few things happened during the hari cuti which is so freaking nice to think of. Nanti la kita cerita one by one okie dokie? Ehehehe. Me happy!

As for now, saya baru je menyudahkan satu dessert untuk dibawa ke rumah MakNgah sempena majlis berbuka puasa nanti. Kalau last week saya dah buat pavlova, minggu ni requestnya adalah Lemon Meringue Pie. Seminggu mencari resepi terbaik untuk dipilih, last sekali saya pilih dari Exclusively Food. Alasan memilih resepi itu bukan sahaja kerana ia adalah terbaik (mana nak tau terbaik ke tak kan? belum rasa) berbanding resepi2 lain tetapi disebabkan ada gambar2 yang menunjukkan beberapa step asas untuk menyediakan lemon meringue pie. Senang dan agak confidence sikit kan. Bleh la compare kita punya dan dia punya. 

So, here goes the recipe for Lemon Meringue Pie

Pastri/Pie Crust  *Mangkuk Pie?*


Tepung Naik Sendiri (1/2 cawan)
Tepung Gandum (3/4 cawan + 1 sudu besar)
Butter (120g) - guna yang baru dikeluarkan dari peti sejuk k. Cold Butter.
Gula Kastor (1 sudu besar + 3 sudu teh)
Telur (1 biji)

Cara2

  



(i) Gaulkan butter bersama campuran bahan2 kering (tepung dan gula kastor). Buat sampai jadi ala2 breadcrumbs dan masukkan telur. Sebatikan semua bahan dan bentukkan menjadi doh dan canai sehingga menjadi sedikit nipis.
(ii) Balutkan dan simpan di dalam peti sejuk untuk tempoh selama 1 jam. Kemudian canaikan sehingga agak nipis (lebih kurang 4mm, takyah ukur pakai pembaris. Agak2 je k) dan letakkan di atas acuan pie. Beli di Alamanda RM 8.90. Hehehe. Tekapkan elok2 dan trim hujung2 yang berlebihan. 
(iii) Bakar dua kali. First bakar himpit dengan beras di atas pie itu, keluarkan beras itu selepas 10 minit dan bakar lagi selama 10-15 minit. Agak2 dan golden brown, boleh angkat dan ketepikan. Oh, suhunya ialah 180 darjah celcius. Kalau pakai oven yang ada kipas, guna 160 dah cukup. Hari ni saya baking guna butterfly oven baru. Manual.

pie crust : before and after

Inti Lemon/Lemon Filling


Tepung Jagung (4 sudu besar + 3 sudu teh)
Gula (3/4 cawan)
Jus Lemon Segar (2/3 cawan + 2 sudu teh) - saya pakai 2 biji lemon sederhana dan tambah dengan jus lemon dalam botol sebanyak 2 sudu teh
Air (230 ml)
Butter (60g)
Kuning Telur (3 biji)

Cara2

(i)) Campurkan tepung jagung, gula, jus lemon dan air. 
(ii) Panaskan menggunakan api sederhana dan kacau  untuk tempoh 10 minit. Dah dekat nak mendidih, kecilkan sedikit api dan kacau lagi. Bahan2 itu akan menjadi sangat pekat dan ala2 transparent. Macam gam. :P
(iii) Terus angkat dari api dan masukkan butter dan kuning telur tadi. Kacau sampai butter cair dan semua bahan bergabung sebati. Biarkan sejuk dan masukkan dalam peti sejuk. 


Bila dah siap dua benda kat atas tu, iaitu pie crust dan filling nya. Sediakan meringue (pukul 3 biji putih telur dan 3/4 gula kastor). Tuangkan lemon filling ke atas pie crust, ratakan dan tuangkan meringue dan tutupkan kawasan2 filling itu dengan meringue. Bakar untuk tempoh 7-10minit atau sehingga meringue tadi warna dia bertukar sedikit. Sejukkan dan bolehlah makan. Tapi untuk hari ni, kena tunggu sampai waktu berbuka. Gambar2 hanya proses membuat. Gambar dan makan nanti, saya tepek later k!


Sila cuba. Seronok sebab tak susah pun. Saya dapat siapkan semuanya dalam tempoh 1 jam 30 minit sahaja. Skang masa untuk tido... bye..cuba tau!!!

the end product <3

xoxo. mwahsss.











Thursday, August 26, 2010

keberkatan dari Mu



i've been meaning to write about this entry since Adni posted out her entry, Lillahita'ala. Maaflah. Adalah terlupa sebab di kepala membayangkan entry2 tertangguh yang begitu banyak termasuk memori2 kengkawan dan family yang masih belum diupdate dalam blog. 

Semalam sebelum berbuka berborak dengan Mak pasal keberkatan di bulan Ramadhan dan bulan2 lain. Kata Mak, ada seorang office boy di tempat kerja dia yang berumur lewat 30-an. Mempunyai anak seramai 6 orang dengan yang paling dewasa berumur 17 tahun. Dan dia mempunyai penyakit kencing manis yang kronik di mana dia terpaksa mencucuk insulin setiap hari. Bila dihitung gaji bulanannya selepas ditolak semua pinjaman dsbgnya, jumlah bersih yang dibawa pulang hanya RM 200. Jabatan Kebajikan juga ada memberi sumbangan sempena Ramadhan, sebanyak RM 200. Cukup? Saya sayu dan insaf mendengar cerita itu. Bahkan tatkala menaip ini pun masih bersisa air mata. Huhuhu. syahdu la. Di saat saya dengan gembira mencari sepasang flat sandal untuk mencukupkan koleksi kasut yang berbondong-bondong itu, masih ramai lagi orang yang nak carik sesuap nasi pun payah. Walaupun kasut yang dah di try dan nak dibeli itu hanyalah RM 29.95. InsyaAllah, nak tengok2 dalam almari yang penuh dengan baju ni untuk disedekahkan serta kalau ada lebih rezeki, nak saya hulurkan sedikit bantuan.

Anyways, back to Adni. Since early Ramadhan, she had been searching for rumah anak yatim sempena Ramadhan untuk diberikan sumbangan and Alhamdulillah she did. And what i failed to do is to forward her message to my readers (ececece ada ke orang baca?? haha) to seek for any help. So memandangkan hari ini 26 Ogos dan tarikh tutup sumbangan itu perlu disalurkan adalah 27 Ogos 2010 (Jumaat), saya rasa masih sempat untuk korang semua memberikan apa2 jua bentuk bantuan. Bantuan yang akan diberikan akan disalurkan ke Asrama Kasih YBK, Taman Serendah, Selangor. Disebabkan bagi yang  berkhidmat dalam Kerajaan baru je dapat gaji semalam dan announcement yang dibuat iaitu semuanya mendapat RM 500 duit raya, tak salah kot kalau a little bit of the portion kita salurkan kepada yang memerlukan?

So, kepada yang berminat, bantuan tersebut boleh disalurkan ke akaun berikut sebelum atau pada 27 Ogos 2010 :

(i) CIMB - 12480078957524
(ii) Maybank - 162807013530
(Nu*rul Adni binti Z*ainul Ariff)

Dan kalau yang mempunyai masa dan nak join program berbuka puasa bersama 170 anak-anak di Asrama Kasih YBK pada 29 Ogos 2010 (Ahad) adalah dialu2kan. Untuk makluman lanjut, sila hubungi Adni melalui blog nya di sini.

Semoga kegembiraan menyambut Syawal dapat dikongsi bersama-sama dengan mereka.Kalau tak banyak pun, sedikit dah mencukupi. InsyaAllah, ada balasan dari Nya satu hari nanti. Thanks untuk korang yang sudi membaca entry ini, apatah lagi yang sudi menghulurkan bantuan. 

Sabda Rasulullah s.a.w yang maksudnya : “Hendaklah setiap orang Islam itu bersedekah , jika ia tidak dapat berbuat demikian , maka hendaklah ia berusaha sendiri yang dapat memberi faedah kepada dirinya sendiri dan dengan yang demikian ia dapat bersedekah, jika ia tidak sanggup, maka hendaklah ia menolong orang yang susah yang memerlukan bantuan, jika sekiranya ia dapat berbuat demikian, maka hendakah ia menyuruh orang lain mengerjakan kebaikan, jika ia tidak dapat berbuat demikian juga, maka hendaklah menahan dirinya daripada melakukan kejahatan, kerana yang demikian itu adalah dianggap sedekah.” Riwayat Ahmad.  (link)

InsyaAllah..Amin.

Wednesday, August 25, 2010

berapa banyak lagu raya daaaa (dan duit raya free RM500)


hari ni, bukak je radio semasa nak ke pejabat terus dengar suara Faizal Ismail dan AG (Hot.fm). Dia kata hari ni dah hari ke-15 kita semua. umat Islam berpuasa. So kalau nak dihitung da pun separuh perjalanan dalam bulan Ramadhan ni. Ayat sambungan diorang ialah "so dah bolehlah pasang lagu raya!!!".

Tadi pulak masa lunch hour merayap dengan jiran sebelah ni ke Alamanda untuk membeli dan mencuci mata, dalam kereta terdengar seorang pendengar yang ditanya "berapa kerap nak dikeudarakan lagu raya dalam satu2 tempoh?". Jawab si pendengar/pentelefon "dalam satu jam tu nak la dengar 5,6 lagu". Haiyaaaa. Kakak! 5,6 lagu cuba kira kalau dah satu lagu 5,6 minit? tak ke hampir keseluruhan jam itu dipenuhi dengan lagu raya??? tolak campur iklan yang super banyak la kan...

So, korang dah start dengar lagu raya ke?Saya tak pasang satu pun lagi. Tengok la. Lagi 2 minggu ke kan...Baru aaa keterujaan itu melampau2 nak raya. Hahahaha. Skang ni dengar zikir dan alunan al-quran je. Radio pun sikit2 dengar selepas bosan dengan CD Tahajjud Cinta Siti Nurhaliza tu 15 kali pusing dah. Bukan apa, bagi bersih rohani skit. Lepas raya sok, bukak la balik Justin Bieber. :P

Tadi pulak baru balik attend meeting jamuan raya. Bincang pasal menu. Alahai...tak keruan saya dibuatnya...

Ahahahaha. Tetiba merapik di tengah hari.
Hari ni kirim kat Mak nasi beriani. mahu ayam dan acara timun. Wuwuwuwu.

Oh! Nasi Kandar Kayu.............. 

ok. dah habis bebel. bye.


* edited: Pegawai kerajaan dapat duit raya RM500. Alhamdulillah....(klik sini)


Tuesday, August 24, 2010

Man vs Woman

when a man sang this song to his woman, he'll be the sweetest, the understanding and the most romantic. but....


imagine a woman wrote this as a note or sang this to her man..she'll be called queen control, control freak, lady boss or whatever names that give us girls women a very very bad name!! agree, no? suka hati. but i do

a night of celebration


last week was Min's Birthday. 
walaupun bulan puasa, kami tetap nak raikan.
saya adalah spesies yang suka meraikan orang sebab saya suka buat orang happy.
saya hanya akan buat orang nanges kalau orang tu buat saya nanges. rasakan!!!
oh. tak mahu cerita itu lah. kita cerita pasal birthday Min.


so malam Khamis yang lepas yakni 19 Ogos 2010, kami telah buat plan untuk celebrate bersama-sama di Papparich, Bangi. Niat asal saya dan Didi nak buat cupcakes tema Twilight untuk Min. Tapi memandangkan jatuh hari kerja, kami tiada masa nak mengadun dan membakar. Tapi akhirnya berjaya juga memperolehi kek dari bestie merangkap the one and only housewife sementara dalam Geng!, Lin. Sms Lin dan voila!!!! Muncullah kek coklat bersalut chocolate ganache dan dihiasi dinosaur dan dragon ball character sumbangan Didi. :)



  
Min semasa dapat suprise cake.
Budak perempuan kat sebelah tu lebih teruja bukak plastik souvenir Bangkok :P

surrender cake untuk Diva kecik

Diva sedang dalam proses memadamkan lilin, hahaha

tokang buat kek express. thanks babe!!!


Birthday girl malam itu adalah tidak berapa nak glamer. Sebab? Sebab ada Mya Da Diva. Hiks. Dia menjadi rebutan semua orang seperti Cheche dan Max. Disebabkan diva adalah sangat diva malam itu, dia menjadi mangsa ciuman semua orang sebelum balik. Hahahaha. Nasib baik tak nanges. Semasa sesi memotong kek pun, cik Diva kita yang beriya meniup lilin. Hahaha. Memang kelakar!!!!

entry ini diakhiri dengan wajah comot Mya da Diva dan mamanya ;)

  


So, itu je lah.
Untuk Min - Happy Birthday sekali lagi.
Untuk Diva - i love you. <3
Untuk Geng! - Next meeting - Birthday Mama Diva ok!!


Sunday, August 22, 2010

baking with swit@kon : pavlova


lamanya tak buat entry masak memasak. sejak oven dah bocor dan mixer dah berbau hangit, saya jarang baking dan memasak. adapun buat donut tempoh hari hanya menggunakan tangan dan kuali saja. entry donut later k!

dan masuk saja bulan Ramadhan kali ini, saya dah buat plan bersama Chief Didi untuk projek biskut raya kami. Setakat ini selesai sudah 3 jenis biskut iaitu Mama Carries, Chocolate Chip dan Makmur. Review biskut setakat ini dari para pemakan adalah sangat mengujakan dan menyebabkan pengurangan biskut sebelum sempat hari raya!! 

Semalam telah ada satu sesi berbuka puasa untuk Yunos Clan (family from ayah's side) di teratak chumel kami. My pregnant cousin, Leen dari hari Khamis dah request untuk saya buat pavlova. Apakah Pavlova itu?? Klik sini untuk info berkenaan pavlova.

So selepas kami (Saya, Didi dan Lin) selesai buat biskut, terus start buat pavlova 2 batch. For me and Didi. Dah pasang niat awal2 untuk buat ala2 Alexis or The Apartment or Delicious punya pavlova. Tapi tak menjadi sangat. Kalau di restoran2 yang saya sebutkan itu semua pavlova nye agak garing dan rangup. Tapi pavlova saya sangat lembut macam tuan buatnya juga. Tak sure sama ada resepi itu memang untuk pavlova yang gooey atau saya tersilap. hihihi. Dan kerana resepi ini lah juga, Didi akan makan nasi goreng telur untuk sahur selama seminggu!!! Ahaks :P sorry babe!

So this is the result:

nice eh, no?

budak Zara, neneknya dan pavlova saya.
Zara cebik sebab dah kenal orang dan mengantok. ):

Kalau kamu semua mahu cuba, saya tepekkan sahaja recipe yang saya ambil dari MarthaStewart.com ni. Silakan membuat ye. 

Bahan2nya : 

4 biji putih telur
secubit garam
1 cawan + 2 sudu besar fine sugar (saya gunakan icing sugar)
1 sudu teh tepung jagung
1 sudu teh esen vanilla
(*edited) 2 sudu teh cuka


Cara2 membuatnya :

1. Pukul telur putih dengan garam sehingga ada peak iaitu putih telur itu telah kembang.
2. Masukkan gula secara berfasa sebanyak 3 kali (mixer still on) sehingga putih telur itu membentuk stiff dan glossy peaks. Taburkan tepung jagung, (*edited) cuka dan masukkan esen vanilla.
3. Sediakan tray untuk membakar dengan sekeping kertas pembakar di atasnya dan tuangkan adunan tadi ke atas kertas pembakar. Kalau nak nampak natural, tak perlu ratakan. Kalau nak nampak settle, buat seolah2 macam kek. 
4. Bakar dalam suhu 150 darjah celsius selama 1 jam 20 minit.
5. Makan dengan whipped cream dan buah. Saya menggunakan fresh strawberries. Korang boleh letak kiwi, peach, plum, passion fruit dan sebagainya.

Enjoy k!!!
Ok, nak masuk waktu berbuka dah. Selamat Berbuka semua. XOXO

p/s: bangga tgk pavlova ku licin semalam!!! next week cam nak buat Lemon Meringue Pie la Didi!!





Friday, August 20, 2010

Bangkok Trip Review : Day 2


Hari Ke-2 di Krung Thep...

kami  bangun pagi seawal jam 6. mandi solat dan bersiap. masing2 memang excited sangat nak ke Dreamworld. TM bertugas ala2 ibu-ibu gitu dengan menyiapkan kelengkapan makanan kami di sana. Walaupun dalam e-mail mereka kepada saya pihak Dreamworld dah maklumkan ada lunch vegetarian disediakan, tapi kami tetap membungkus roti dan serunding serta tuna.


(website Dreamworld kat sini - link)

turun ke MyCafe, jenguk2 benda yang boleh dimakan. saya memang awal2 dah bungkus kopi kuat 3 in 1 yang memang wajib tiap pagi. tengok roti je yang boleh makan. DK awal2 dah tanya pekerja hotel tu boleh makan ke tak. dia jawab "Can, can. no pork. halal.." dengan selamba dia pun cedok sesudu nasi goreng vege. dua tiga butir nasi sempat masuk dalam mulut, muka DK berubah dah. kembang tekak la kot. last2 kitorang makan roti ngan jem/marmalade saja. melihatkan keadaan kami yang sungguh sedih, lima minit kemudian datang sepinggan sayur goreng di hadapan kami. baik sungguh mereka. dia takut kami lapar kot, dia gorengkan sayur campur untuk kitorang makan. orang berbudi kan? takkan kami nak tolak mentah2. so, bismillahi sahaja dan ngap sayur itu. habis jugak la. bukan calang2 sayur. brocolli, sweet corn ok. hahaha. 

"i photo, you"

transport yang akan membawa kami ke Dreamworld sepatutnya tiba di lobby jam 9 pagi. tunggu punya tunggu, tak sampai2. Si Sikelet, bf TM dah mundar mandir depan kami tanya "late ar?if u go with my fren, no late. before you at lobby, he will come" macam2. hahaha. akhirnya nak dekat jam 10 pagi barulah driver berambut kembang itu sampai. sebelum dia sampai, adalah dalam 5,6 kali call masuk. Dari si Yupaporn, marketing officer Dreamworld mintak maaf. Alkisahnya, van yang ngambik kami (3 group) sebelum smp di MyHotel amik satu couple Kuwait di hotel Siam Central. depa tu la yang lewat. haih. lepas kami, ada satu family from Pakistan plak yang tinggal di Baiyoke Tower. nak ke sana je dah 10 minit sebab jammed. memula semua cam nak gado. ye la. lambat kan. penat aa tunggu. last2 makcik Pakistan ni bukak mulut tanya. dari soal makanan haram yang banyak berbanding makanan halal, masuk cerita Malaysia (diorang suka Malaysia, 5 kali dah kot pegi), masuk plak crisis di Pakistan, anti-Amerika, Mahathir Mohamad dan macam2 lagi lah. seronok aku melayan. 

  

jauh jugak nak ke Dreamworld ni. dari area Pratunam dalam 40 minit juga. sampai je, kami di bawa terus ke ticketing office yang memang khas untuk online booking. senang. diorang dah siap2 kan sticker group untuk main/transport gi balik/makan. so bayaran RM100/1000 baht yang dibuat adalah merangkumi segala-galanya. games, show, rides dan banyak lagi. just pergi dan enjoy!

  

aku dapat idea ni lepas baca blog Ladyverde yang pergi dengan family dia. memang teruja la. Dreamworld adalah sangat dunia mimpi. Apa yang pernah seorang kanak2 atau orang dewasa mimpikan ada di Dreamworld. Luasnya beberapa ekar kot. kaki sampai melecet2 la berjalan dari hujung ke hujung. ok. tengok gambar kay? And my favourite kedai kat sana adalah Naraya!!!! Much love ok. Semua benda dalam tu adalah sangat chomel. draw back nya satu je, iaitu dia dibuat dari kain. Tau je lah saya ni ganas kalau bab2 menjaga kesucian beg ni kan?

  

  
from left to right :
first row : Giant House; us on giant's rocking chair
second row : game kegilaan DK dan TM, Naraya bags

Antara attraction di Dreamworld yang sempat kami layan adalah Love Garden, 7 Wonders of the World, Fairy Tales Land, Giant House, Uncle Tom's Farm, Snow Town, Grand Canyon, Super Splash dan banyak lagi la. Sangat best. Kitorang jadi kanak2/remaja semula. Oh kat Dreamworld ni kami rasa macam ada kat Dubai dah. Sebab ramai sangat dari Middle East. Yang konservatif, yang moden semua lah. u name it. Dan apa yang paling menarik ialah Bubble Tea!!!!!!!!Jatuh chenta ok. Sebab bila sedut je bubble tea tu, bukan sahaja bubble dia banyak tapi kopi dia.....aduhmak. tetiba terasa kat tekak. hahahaha

  
budak excited naik roller coaster. dua orang yang tak berani duduk bawah
dua orang budak DK dan TM di hadapan Snow World

Oh, kat Dreamworld ni la dua orang budak sekolah agama main baling dart dan menang bear! hahahaha. not bear actually but sheep stuffed animal. :P Bila dah dirasuk oleh hantu main funfair, diorang try 3 kali. Alasan dah pernah menang sekali, so kena main lagi untuk dapatkan bear JUMBO. Last2 game ke-2 dan game ke-3 dapat ais krim je. Hahahahaha.

  
Titan The Giant with his two groomers. Hahaha
Wajah2 kemenangan bersama bear mereka

  
Kesian kan? Hahahaha. Nasib baik ada serunding itu, kalau tak kebulur!!!
Oh, bubble tea meletop yang kucintai!!! :)

Balik sahaja dari Dreamworld, kami ke sesi sabai sekali lagi. Kat mana lagi kalau bukan kat Sakura tu la. Memang la hari ke-2 kat situ lagi kelakar. lagi banyak lawak2 bengong yang keluar. Lepas sesi sabai, balik hotel dan siapkan diri untuk dinner malam tu.

Macam biasa, kami walk-walk dulu sebelum ke destinasi seterusnya iaitu MBK atau nama penuhnya Mah Boon Krong. Sampai je, nampak Naraya masuk sekali lagi. tapi kali ni tak beli apa2. So teruskan perjalanan dengan merayap kat dalam mall tu. Disebabkan ketiga2 nya dah kepenatan, kami dengan slow-mo pace sahaja. Dan juara shopping siapa lagi kalau bukan DK. Kat MBK saya hanya sempat beli 1 t-shirt I <3 Bangkok dan baju gaun polo untuk Zara boolat.



And dinner kami malam tu adalah restoran thai fusion muslim food di tingkat 6 MBK. Kedai itu namanya Yana Restaurant. Punyalah seronok bila budak waiter tu boleh kecek kelate. hahahaha. apa lagi. kami naik sheikh la. :p We were accompanied by our fellow senior yang reside di Bangkok, Sharila. Thanks so much for the dinner. Next time jalan2 ke Bangkok confirm jumpa dia lagi!!!!! Thanks juga to Encik Fendiosman dan Said yang berusaha memaklumkan pemergian ke Bangkok kepada Sharila. :)

Hari ke-2 di Bangkok tamat.....bersambung dengan part 3 day 3 later ok...

p/s: gambar di Dreamworld adalah sangat banyak dan tak terlarat nak upload di sini. Tengok kat Facebook je la k. :)

** entry Bangkok Day 1 di sini (link)



Thursday, August 19, 2010

Siti Aminah, Happy Birthday!!!

to my fellow Geng! member,

Siti Aminah aka Min. Who shares my Twilight addiction aka Twi-Hard, car pool partner long time ago, Harry Potter fan, a great cook and yadda yadda! no words can describe you dear friend. and it's your birthday today so you deserves a whole lot of hugs and kisses. so, here goes the hugs and kisses....


Happy 27th Birthday!
i promise you two more Twilight screening that we will go, Breaking Dawn I & II. 
Oh, perhaps this upcoming Harry Potter and the Deathly Hollow first? 
oh, shoo! default birthday wish is supposed to be like this :P:
Happy Birthday Min,
semoga dipanjangkan umur, 
dimurahkan rezeki.
Geng! forever insyaAllah.


<3


Wednesday, August 18, 2010

perot meletop

salam and morning.
arrgh  pagi ni baru sempat update belog.
semalam pemalas lipas (peej, pinjam ayat kau!) nak update setelah pulang dari berbuka.
ye, berbuka di luar buat pertama kalinya. hiks. saya tak berapa gemar nak berbuka kat luar.
saya suka berbuka di rumah. ada la beberapa sebab. :)

anyways. mari cerita pasal iftar semalam.
kami plan dari last week nak berbuka. DK telah keluar dengan idea nak berbuka kat Chakri Ekspress, Alamanda. dia terus booked dan kami hanya bersedia dengan duit dan perut je.


Gerak ke Alamanda dengan Qilah jam 6.45. Tak ramai orang pun lagi. Sementara menunggu waktu berbuka dan semua orang lain sampai, saya sempat main2 ngan budak chomel dalam gambar kat atas tu. Dia pandai cakap "Apa tu..apa tu" Super chomel. tapi bila orang da start makan, dia jerit minta dukung kat parents dia. huhu itu tak chomel :P. Dalam jam 710, kesemua tujuh orang yang join dah datang. 


Lima minit (dalam 7.20ptg) inilah rupanya meja kami. Makanan diambil berdasarkan lauk2 yang ada. Dan kami ambil nasi seorang satu pinggan. bukan semua pun yang makan nasi.diet. :P. Gambar di bawah menunjukkan pinggan yours truly. hiks. Saya ambil nasi (banyak wooo), dua keping famosa dan somtam! woot! mengenang kembali kenangan di Bangkok. :). Dan uhhhh Tab Tim Krob itu menggiurkan sungguh!!!!! hihi



.

Ini wajah sebelum berbuka bersama Puan Qilah. Haha. Terasa tak berapa nak senonoh. Macam makan berdua dengan lauk yang boleh jemput 15 orang makan. Oh, perlu dimaklumkan. semuanya habis ye. LICIN. kami tak bazirkan sedikit pun. tak baik ye membazir. lebih2 lagi bulan puasa. Anyways, thanks so much untuk semua yang join. TM, DK, Aqilah, Aja, Shah and Hidhir. Lain kali InsyaAllah ada lagi.

kalau berminat, sila ke Chakri Ekspress ok.
RM43/pax. Ada macam2 makanan Malaysia, Thai. Sate, Ikan Bakar, Tom Yam.
Saya paling suka adalah desserts. yums!!!

sorry buat kamu semua terliur. huhu.
dah dah. gi klik butang X tu. :)

p/s: hari ni warehouse metrojaya kat PICC. erm. macam menarik nak pegi tapi takut ramai orang. sure ramai kan. tgklah. jenguk kejap ke masa lunch jap g.

xoxo

Monday, August 16, 2010

Food Review : Bubba Gump Shrimp Co.



My momma always said, "Life was like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."


Anyway, like I was sayin', shrimp is the fruit of the sea. You can barbecue it, boil it, broil it, bake it, saute it. Dey's uh, shrimp-kabobs, shrimp creole, shrimp gumbo. Pan fried, deep fried, stir-fried. There's pineapple shrimp, lemon shrimp, coconut shrimp, pepper shrimp, shrimp soup, shrimp stew, shrimp salad, shrimp and potatoes, shrimp burger, shrimp sandwich. That- that's about it.




Have you ever heard those quotes? yerp! those are from Forrest Gump movie. Ala yang cerita Tom Hanks jadi budak (sampai dewasa) namanya Forrest Gump. Dia cam ala2 wimpy la. Kaki takleh nak lurus sangat. Quote yang paling popular dalam cerita tu adalah "Run, Forrest, run". Ingat? huk, tak jugak? ok. baca kat sini dan sini. Trailer dia kat sini. :p


Ini adalah entry aktiviti yang telah lapuk ye. Mana taknya. Sesi makannya adalah pada malam sebelum Um Liyana bertunang. 3 minggu uols. satu minggu lagi hold, dah jadi sebulan. Oh, kena ingatkan (dah 3 para baru nak ingatkan) yang ini adalah entry bergambar yang penuh dengan makanan. Harap2 ia tak mengurangkan pahala puasa korang kalau korang baca entry ini di siang hari ok. Sila bertahan ;)


Sesi ini dijalankan atas perjanjian antara kami berdua. My treat to Didi was way before. Kat Sushi King je. And she asked me to pick the place, and the result is Bubba Gump. I know i promise someone to try Bubba Gump with him. Sorry la. Next time k. :) Yes, this is my first time makan di Bubba Gump dan Didi pulak untuk kesekian kalinya. Kali ke-400 kan Dids? LOL


we opted for Sunway Pyramid (SP) branch instead on The Curve. sebab nearer. adn yang berbezanya branch Bubba Gump di The Curve dan Sunway Pyramid ialah Bubba Gump SP adalah berada di luar bangunan SP itu sendiri. so cam comel je cinoni di luar.


and malam itu, saya merasmikan Q** 1010 yang masih berbau kedai. kitorang punya la pemalas nak cari parking (Jumaat malam ok, kereta banyak), kami park kereta guna valet je. hahahaha. tambah plak lapar gila. tak mahal pun. dalam RM10 kan dids? so bila dah sexcited terus masuk dalam dan pilih seat. booth penuh. so kitorang duduk kat tepi bar tu je. awek dalam gambar di bawah ni memang layan kami bagus punya. dari cari tempat hinggalah ke order makanan. 




alamak, nama dia apa eh. lupa. cik waiter sedang explain penggunaan signboard di atas meja. kalau kita nak apa2 service dari mereka, tunjukkan yang kaler merah tulis "Stop Forrest Stop". kalau takde apa2, just tunjukkan kaler biru "Run Forrest Run". saya suka sangat dengan waiter2 kat restoren camni. sangat helpful. sama jugak macam kat Tony Roma's, TGIF, Chillis, Manhattan Fish Market dan banyak lagi. Informative and very friendly. Tu belum masuk kalau celebrate birthday!



lepas order, kami cam-whoring sebentar. amik gambar dengan segala benda mak nenek yang ada atas meja. ada bucket, ping pong bat beverages menu dan lelain. dua-dua dah lapar. hahaha

 
my air (right) Jenny's Favourite - if i'm not mistaken and didi slurping her Run Forrest Run


  
afraid that we cannot finished everything we ordered, we played it safe that night by ordering a you-can-finish-it-off-without-feeling-guilty-or-bloated appertizer. Apa nama dia eh...erm..Cajun Shrimp, yerp! very nice. the shrimp? ooo la la..

 
manusia yang kelaparan apabila dapat makanan, dia akan endure perasaan itu dan makan dengan nikmatnya. termasuk la yours truly. dapat je Mama Gump's Lamb Rack (it's baby lamb rack ok) terus layan dengar nikmat. at first glance i was underestimate the size of then rack.but mind you, kalau perut kecik tak payah belagak ye. hahaha. memang tak habis. ada tinggal tiny bit of the daging pada rack terakhir, saya mengalah. 

di sebelah kanan adalah makanan didi.  Barbeque Beef Back Ribs with fries and a cute coleslaw.dia berjaya habis kan semua ok. trust me. she did.:P

kami settle down dengan menyandar di kerusi. berat perut untuk bangun dan berjalan. a very nice dinnerdate with Didi. hope we'll going for another one soon (after raya la kan). Hahaha. oh we didn't settled that nite with just the dinner. we had another Grande Caramel Frapp at Starbucks and head to Um's for her engagement preparation later. 



overall it was a very nice experience. with a very good service. superbly nice place and a good food, i recommend u to go and have the experience like me. bukan selalu pun. hihihi. ok. tu je. just go and try. i will put in the smell of the foods if i could, but cannot lar.


hahaha. ok then!
have fun dan selamat berpuasa. 


*sila keringkan airliur anda sebelum orang lain perasan. hahahaha