Tuesday, July 22, 2014

biskut raya



oh rindunya nak buat kuih raya.
even nak baking pun.
sangat rindu!!!

tgk makcik zurai tu kemain beriya membaking.
and sampai ke sudah ku tunggu lasagna mu itu!!!

oven ada je. masih dalam plastik.
yang lin bagi for wedding present. hehe.
jangan marah lin. insyaAllah, bila budak kecik ni dah besar sikit mula lah baking kembali.

tetiba teringat nak buat kuih makmur.
sedap kan!!! aduhai.
kalau la badan ni larat, saya memang buat je kuih2 senang.

contohnya mazola. makmur. samperit. choc chip.
oh rindunya bau sedap kuih kat rumah.

weekend skang ni dipenuhi dengan aktiviti membersihkan rumah.
kemas sana sini.

kat rumah cuma ada kuih tart je.
dah la tart favourite tiap tahun order tu takde this year.
oh sedihnya.
makcik yang buat tu sakit. takpelah. still ada next time.

ok lah. itu je cerita hari ni.
biskut korang mesti bersusun kan?
hehe

Monday, July 21, 2014

#MH17





gambar dari googleimage

al-fatihah buat penumpang dan krew.
takziah kepada keluarga penumpang dan krew.
ujian terbesar bulan Ramadhan ni.

Friday, July 11, 2014

cerita baju raya



hi korang.
puasa tak hari ni?
selamat berpuasa ye.
hehe. dah hampir dua minggu puasa ni.
alhamdulillah.
anakanda dalam perut ni baik sekali. mak dia la yang tak larat.
kul 5pm ke atas memang waktu kecederaan.
lunyai dan melepek.
tapi alhamdulillah. masih berupaya menjalani ibadah ini.

so dah start persiapan raya?
baju raya, kuih raya, kasut raya, kereta raya.
pendek kata. semua raya lah.
tahun ni saya puasa dari bershopping benda2 raya ni.
duit raya pun dok berkira2 bajet.
maklumlah. lepas raya nak terima orang baru.
so kena jimat dan beli barang untuk dia.

kalau ikutkan, baju raya memang takde la tahun ni.
perut ni dah besar sungguh.
semua baju (read : every single blaus, shirts, jeans, kurung etc) dah takleh nak pakai.
since 7 bulan haritu.
memang meratapi la. bila tgk baju2 kurung yang bergantungan tu.
bila online, rasa kecewa je tgk baju2 ready to wear yang super duper cantik.
tapi apakan daya, dah tak celuih dah pun.
kalau beli, nanti rugi plak if lepas bersalin tak berapa nak muat.

baju raya encik suami dah selesai. tinggal sampin sahaja. maybe pakai yang sedia ada.
tahun ni tema dusty purple.
kain untuk saya memang ada cumanya tatau nak tempah design apa.
siap dah beli sepasang. masa trip bandung last year.
kalau buat dress, nanti tak pakai dah. sayang plak.
belek punya belek insta shop (oooo insta shop adalah bahaya!!), jumpa koleksi mazlianul maznan.
kebetulan ada satu saiz s. warna purple. so apa lagi, beli la dress tu.
kain jenis lycra. bolehlah. walaupun bukan pilihan hati sepenuhnya.
tapi daripada takde kan?
niat tu ada. nak tambah. kot la sehelai dua jubah atau dress.
nak batik. tapi DK kata kaler yang saya nak takde.
but next week dapat bonus macam nak rembat sehelai je kaftan batik aritu, still boleh kan dali?
hehe.
tudung plak? oh, tertarik dan jatuh hati dengan madison express shawl from sugarscarf.
saya beli madison sofia satin. punya la lama nak decide, sampai habis colour yang nak tu.
huhu, beli la yang seakan dan sewaktu dengannya.

so, berapa pasang baju raya korang?
dari siapa? Rizalman? Jovian Mandagie? Mimpikita? Nora Danish for FV? Melinda Looi? Syomir Izwa?
share la k..

oklah. kita cerita lain plak nanti.
ni dah macam kena beli kasut baru.
yang ada ketat. T__T.
kembang juga kakiku.

ok daaa.


Wednesday, July 9, 2014

Fragmen



tora datang lagi!
haha. tora sangat!
siti datang lagi!! :D


ni cerita album baru Dato' Siti Nurhaliza berjudul Fragmen.
dah beli?
saya dah!
semangat kan? buat koleksi sebenarnya.
minat tak lah macam dulu2. minat gila.
skang biasa2 je.

as usual, album best.
suara power.
contoh macam akustik version Jaga Dia Untukku ni.



so, kepada yang berminat, beli lah. recommended.



Monday, June 30, 2014

Salam Ramadhan 1435H


Salam semua.
apa khabar?
Puasa tak hari ni?
harap semua ok.

its the most wonderful time of the year!
ia kembali.
Ramadhan bertamu lagi.
Alhamdulillah. dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki untuk sekali lagi menjalani ibadah puasa.
Puasa kali ini memang berbeza. Sangat berbeza.

Kerana keadaan diri ini yang masuk minggu ke-30. Berpuasa dengan ada anak kecil yang bertuah dalam perut ini.
Ye, saya pregnant. My first baby.
Alhamdulillah. Semalam puasa ok. Kat rumah.
Rehat lebih banyak.
Hari ni di office. kurang bercakap, kurang bergerak. untuk maintain tenaga.
setakat petang ni insyaAllah boleh bertahan lagi.

korang doakan kesihatan saya k.
semua anakanda sihat. saya sihat. dan boleh menjalani ibadah puasa dengan lancar.

Selamat Menjalani Ibadah Puasa kawan-kawan ku.
Selamat beribadah.
Kita jumpa lain masa.
Update later!!

Thursday, June 12, 2014

6 months (of 2014) through Instagram


jom tgk apa saya update di Instagram untuk tempoh tu..
untuk summarize dari Januari hingga Jun 2014...



Januari - Februari 2014 (start dari row 3, first picture up to row 1, first picture k? backwards. hehe)

  • Family time! Breakfast at Muar - Sate Maharani, Mee Rebus Muar. Awesome-ness
  • View of water chalet @ Lexis, Port Dickson. Was there for work. Room inspection, food tasting. Masih di office lama pada ketika itu. 
  • View of the majestic building in Putrajaya. Masa hadir perhimpunan bulanan.
  • Pokok view? Hahaha. Brunch with Cik Min. Dome, Alamanda. Menghitung hari dah nak transfer office baru.
  • Encik Fieras Fahmi, Geng Jr. yang makin bijak. Ni masa di Quar/tet, TTDI. Awesome brunch session with Geng. 
  • Farewell Session for Big Bos @ Putrajaya Seafood, Taman Botani. Again, the view of the majestic building. Sedih tapi makan sedap!!!
  • Hubs with Encik Fieras Fahmi @ Wondermilk, Uptown Damansara. Eughh. Tetiba teringat Super Beef And Fries yang sedap tu!
  • Deco @ Halaman Kenanga. Home sweet home di Penang. :). Basic but i love! Poster from Positive Emporium (PE), Publika.
  • Perasmian Gelanggang at the office. Join light2 aerobic session. 
  • First meeting for SG Girls in the year 2014. Only four of us. Maria, Zurai, Ina and I. Picture was taken @ Alexis, GE Mall
  • View from window(s). Same but different. One was my view, one was hubs. I was in Kelantan (Holiday Villa Kota Bharu) and hubs was in Johor (Granada Hotel). Surprisingly, view almost the same. the curtains, with McDonalds outside of the hotel. :P



Mac - Jun 2014 (start dari black picture ke atas, sampai bendera Perlis)
  • pitch black. the day MH370 was announced ended in the Indian Sea. Al-fatihah.
  • SG Girls & SG Girls Jr. day out (again!) @ Yukids, One Utama. Everyone except Has was present. Me still single. Lain semua ngan stroller. Ahaks!
  • Next trip. Penang Island. Picture of E&O Hotel. Me and hubs stayed at Bayview Hotel, Georgetown. Mini getaway.
  • One of the first online purchase for 2014. the famous Sofina 2.1. in blue. from fashionvalet.com
  • working trip again! this time its JB. 
  • another day trip to Maran. we had our lunch @ Plan B, Publika. Letih wooo day trip!
  • Mother's Day Wish
  • oldskool tiles. Major love! Brunch @ Jibby & Co, Empire Subang
  • Trip again! JB (yet, again) - Bubur No. 1 Sentosa. Awesome!!!! Dulu, kini dan selamanya. Masih sama seperti lima-enam tahun yang lalu!
  • Meeting and Afternoon Tea @ Carcosa Seri Negara. Yummylicious!
  • 25.05.2014 : 2nd Anniversary. How i wish i look like that now!T__T
  • Pemantauan Zon Utara. Start with Penang Trip. Work and leisure. Mini Babymoon katanya! Tapi sambil kerja. Awesome Georgetown view. Look at Komtar! Stayed at Hotel Royal Penang.
  • Zass to Alor Setar. Stayed at the new TH Hotel, Kepala Batas. Overlooking the small airport. best thing? they have separate pool for ladies!!
  • Working on Sunday. 
  • To Perlis we go! Lawatan mencemar duli katanya. First time jejak Perlis. Panaih! :D

ok. tu agak2 sum up. untuk beberapa bulan ketiadaan di blog ni.
Nak kata update beriya tu takde la. tapi ada la juga dalam Instagram. Just untuk reminder pada masa akan datang. 





oi oi


Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Masya Allah. Lamanya saya abandon blog ini.
Baca blog korang masih lagi. Cuma nak update adalah super malas!
Korang rindu saya tak?
Masih ada yang sayang hendaknya. :P

Tengok Zurai rajin je update blog. Entry demi entry.
Tengok kengkawan lain pun masih sama.
Saya hanya aktif di Instagram sahaja.
Dan twitter (sometimes).
Reason ketiadaan update?
Melalui fasa baru dalam kehidupan.
Pindah tempat kerja, tanggungjawab baru. Busy dengan outstation.
Serta sibuk melayani diri sendiri yang perlukan belaian manja kebelakangan ini. Eh tak, sejak Januari la.
Haha.

Ok. Tak janji yang saya akan update sentiasa tapi insyaAllah.
Akan ku upload satu per satu entry mulai hari ini.

Bila ada masa, saya jumpa korang balik k?


Tuesday, January 28, 2014

2014!!



almost a month!
baru nak update.
even hari2 pun ada masa nak bukak. cuma tak berkesempatan nak update.

banyak benda la.
new year. same work. same place.
but new things.

nak masuk Februari ni lagi lah.
ada tanggungjawab baru yang hendak di galas.
doakan semua baik2 belaka untuk saya.
dan semoga semua urusan dipermudahkanNya.

doakan saya k.

have a nice day peeps!