Thursday, September 30, 2010

addicted

to this...
the creme brulee coffee range at Starbucks.
oh, sesiapa. jom? Didi, i know you won't be rejecting the invitation right? ;)

oooohhhhh so nice!



Tuesday, September 28, 2010

Blackberry Playbook




image courtesy of Blackberry official website

oh my fellow Apple lover! ditch your iPad coz Blackberry Playbook is here to stay! ;)

i was in awe this morning when i read about the launching of the latest gadget from Blackberry, which is the Blackberry Playbook. some may call it an imitation from the iPad, but it is not. it is the closest rival gadget for Apple's iPad. there's more in the market but this is the best to compete with the uber popular iPad. the new sleek black, slim but huge version of a touch screen monitor provides super cool specification which can make the owner of an iPad cry like a baby. is it? hahaha. i'm just saying by reading the raving reviews from various gadgets website. don't be mad ok iPad lovers. i'm also in love with iPad's apps. especially angry bird and pottery! don't worry. until i get a Blackberry Playbook my self, i'll be a loyal iPad gamer. haha!
   
what's in the Blackberry Playbook?? the obvious difference between the iPad and the Blackberry Playbook is the screen size. iPad feature 10-inch screen and the Playbook features a 7.2-inch screen. bummer eh? no, it is just nice hand grip. below are the (few of the) specs of a Blackberry Playbook extracted from Blackberry official page.

  • multitasking ya'll!!!
  • Full Adobe® Flash® 10.1 enabled
  • 3 MP high definition forward-facing camera, 5 MP high definition rear-facing camera - two camera. fricking cool!!
  • Codec support for superior media playback, creation and video calling
  • Full access of Push technology, emails, BBM when pair with a Blackberry smartphones
  • 1 GHz dual-core processor
  • no 3G version...yet!

aaaa. tempting! can't wait for it to arrived in Malaysia. it will only hit the store early 2011.
maybe an early birthday gift or......;) i'm imagining using the Blackberry Playbook and entertain myself with Angry Bird and Pottery!

oklah, mari sambung berangan??
itu je yang mampu kan? :)
have fun membelek2 penggila gadget sekalian!

for more review, go to Crackberry.com, Engadget.com, GeekSugar
click here for a review of Blackberry Playbook vs iPad (link)
this is the official video (link)

oh, before i go i need to tell you guys this....deep down inside me....i still wanted it to be called BlackPad. ;). ok dah. bye





--''---<@





Für dich,

Viel Glück ;)

Liebe,

Yantie





sweetest good bye

the first time Lin flew to Aberdeen was hard. Mya was so little back then. Tanak dengan semua orang kecuali nenek(s), atuk, mama anda papa nya. but this year, after a year of living in Aberdeen, Mya getting bigger. she's two years old to be exact. cuter than ever. She's becoming my little protégé for Little Dva in the making in this past 3 months. Haha. So hard to let her go. Rindu Mya dah!!!! Mya don't ever try to forget your Atie ok! Atie loves you!! :)

Sabtu, 25 September 2010
LCCT

 muka budak yang memula masham.

 pastu senyum dah!

 mya, tak mo nganga. tutup mulut!! :)

 still belajar cemana nak buat peace...\/




 time to say good bye

Mya with Mama n Aunties and Atie.
(how little Dva trying to make peace sign!!)

until next Syawal..or maybe earlier, in a different coordinate. ahaks.
gonna miss my Mya dearie. Sorry Lin, i'm gonna miss you also but Mya lebih sikit!

Have a happy, blessed, meaningful three years to go life in Aberdeen.
Doakan murah rezeki kawan2 untuk melawat ye.
InsyaAllah, akan ku masukkan Aberdeen dalam travel planner for 2011.
Make lotsa babies! Mya post balik Malaysia. ;)

Geng! always..

Monday, September 27, 2010

11092010


i'm skipping my raya entry and other entries [BKK Trip, Raya, SG Girls activities,Geng! activities etc] and decided to make this particular entry regarding my 27th birthday. Yeah, i'm 27! i don't look like one? thanks ;)

this year i'm celebrating my birthday on the 2nd day of Eid. It was a blast. Surrounded by my super-big-and-loud families. It was a total bliss! Having a Blackberry made my birthday this year super meriah! With bbm(s), smses, facebook messages, tweets. Super seronok!!!

Early morning my aunties bombarded me with lotsa questions like 'ada potong2 kek ke?', 'celebrate ke hari ni?', 'buat party tak?'...and i was like getting emotional and yelled 'takkan tanya birthday girl...uhuhuhuhu'. And Mak was super pissed because i yelled at everybody and dragged me (with Kak Long and Abang Mail) instantly to Tesco. Drama kot??!!! Haha.

Gua munchung di Tesco. Sebab nak ice cream Ben & Jerry tapi kena marah. Sebab ramai kan. Nak beli satu tab yang harganya RM32. Hahahaha. Serius drama queen. Tak seswai uols sebab umur 27!!! Oh, sebenarnya ada benda lain yang membuatkan hati ku ini sebal je sepanjang hari. Ada la seorang makhluk itu terlupa wish birthday. Terlupa sampai kul 1150 baru wish ok!. Huks. Super jahat!!! Kat Tesco, Mak and Kak Long sponsor beli party pack. And Kak Long being a Kak Long, memaksa aku pilih hadiah yang harga takleh lebih RM15. Pfffffttt.

So lebih kurang jam 4, majlis bermula. Lewat juga sebab tunggu Kicap yang konon2 beli present tuk kekanda kesayangan dia ni. Serius aku rasa macam umur 7 tahun. Ada cikedis, coklat, kacang, mihun goreng (thanks Mak Noriah!), kek, air gas, party pack yang lengkap dengan mask, benda mak nenek tiup2 dan semua benda lah. Hahaha. Terasa muda 20 tahun u!

It was a simple celebration yet meriah. Doa yang super panjang khas buat aku dibacakan oleh my Uncle. Awal2 memang syahdu la. Panjangkan umur, berkatkan dan murahkan rezeki. Tapi tang permudahkan jodoh je semua orang mengaminkan dengan kuat...dan doa itu bukan sahaja untuk aku, tapi beberapa cousins yang masih single dan belum mahu settle down. Wakakakaka.



I received so many cute stuff. especially from my own self. haha. last year i bought myself my Nikon D5000 and a Nine West Handbag. This year? I got myself a brand new Fujifilm Instax Mini 7S Polaroid Camera in Choco and Thomas Sabo charm bracelet!!!! Woot! or was it double Woot????!!!! Hiks..;). Not only i bought those two as a birthday present but also for the hard work that i've done for the pass 4 years of working- yeah rite. alasan!!!!

Other than the bracelet and the polaroid camera, Mak gave me (no, basically i forced Mak to buy it for me via phone) Chanel foundation-compact powder, Adik bought me portable shoe box, Aqish (my cousin) gave me a set of aromatherapy with lavender oil - super sweet ok, Jijie (Aqish's brother) gave me a super cool i'm-not-a-plastic-cup mug. And the best part of my birthday this year is receiving a huge birthday card which cover 3/4 part of my body, sitting. (Aqish bought it, i think! Thanks tau!) with (almost everyone) Ghani's Clan signature and wishes in it. And the majority wrote about jodoh, kahwin, bla bla bla. Haha! Feel like having it framed and i've planned to hang it in my room.
And yesterday during Didi's makan-makan event, Geng! suprised me with my belated birthday cake! I thought Didi asked Min to buy her cake for the makan-makan session. But, when i looked closely it was written;

 Yantie Dearie
Happy Belated Birthday
Love Ya!!!

Terharu ye. Walaupun Lin takde (she went back to Aberdeen yesterday before the makan-makan session-will blog about the sending off later!). Tak cukup korum. Yang pasti, THANKS A LOT to Didi, Min, Um, Cheche & Faie (oh, congrats for the good news), Max and Nat.

Pepatah inggeris ada berkata, One Year Older, One Year Wiser. InsyaAllah. Makin umur dah masuk ke lewat two series ini, perlu lah semakin wiser. Dah tak boleh boros, ikut hati, kuat merajuk, emo, degil tak bertepi all the time. Boleh, bukan tak boleh. Tapi mesti kena pada tempat. Boros dalam bersedekah, ikutkan hati untuk buat ibadah dengan khusyuk dan semua benda lah! Haha.

Takpelah. InsyaAllah. Berkat doa semua. Saya pun doakan anda semua jugak! Thanks for the doa', the celebration, the happiness, the company, the advices, the supports. I owe you guys. Especially my loved ones. My small family. My big family. 515. My friends. My Teachers. My Everyone. You know who you are. Each and everyone of you have contributed at least something in my life. Yes, you did, you do and you will. And i really appreciate it! Many thanks. Hugs & Kisses!!! Semoga Allah memberkati hidup semua orang dan murahkan rezeki semua orang. InsyaAllah!


*blushing happily*

  

Sunday, September 26, 2010

aloq staq

hai kawan-kawan.
cheq nak habaq.
cheq kat loq staq.
ada kerja.
tadi sampai naik kapai terbang.
la ni tengah tunggu munira habih lecture.
pasni cam nak p carik chaq kuey tiaw.
ujan lebat betoi. masa sampai panaih. uhuks.
esok cheq dah balik KL.
malam ni cheq tak tidoq kat tempat kursus.
cheq tidoq kat taman shahab, langgar.
tadi cheq p jenjalan kat pekan rabu, kuala kedah, masjid zahir.
erm..ada la sikit souvenir.
esok cheq nak p ghumah Che Det (Tun Mahathir) sat. sexcited ni!!
;)

ok. cheq p dulu na...
dun miss me!


p/s: congrats to abam zaha dan bebeth atas kelahiran puteri ke-2 yang chumels!!!

Thursday, September 23, 2010

makin tak sabar!!!

the latest trailer from harry potter is out.
lagilah makin tak sabar menunggunyadi pawagam.

uhuks! tetiba rasa sedih tengok dumbledore mati...T___T

(video dari sumbangan youtube)


tak sabar!

nak g amik buku harry potter and the deathly hallows skang gak!!


renaissance hotel

Hari ni mula berkampung di Renaissance Hotel KL untuk kolokium berkaitan dengan kerja ku..
Ingat kan sehari tapi kena g dua hari plak. So, event dah start. Later!!

Tuesday, September 21, 2010

to do list

  1. rehearsal Jamuan Hari Raya Jabatan - checked!
  2. emceeing Jamuan Hari Raya - checked!
  3. puasa enam 
  4. ticket to Aloq Staq - checked!
  5. Jakarta trip confirmation
  6. Tun M Musical tixs - checked!
  7. Aloq Staq google-ing must go places - checked. many thanks to Najeeb for the info!!
  8. open house plan
  9. open house(s) to attend
  10. baju to laundry
  11. gambar to send to developed
  12. pressie for zafwan's baby
  13. duit raya for friend's cucus
  14. duit raya for friend's babies
  15. change my bedsheet
  16. google-ing london must buy stuffs
  17. farewell pressie for Lin and my dva, Mya
  18. acuan blueberry cheese tart
  19. amik barang baking di rumah Didi
  20. get all those things from 1-19 done and add more to this list!!!!

*running here and there mode. no wonder i have this love-hate relationship with my job!!!*
*entries coming riight up after this*
*i miss my boo boo*



Saturday, September 18, 2010

percutian yang hampir berakhir


Hai korang, 

Tengah bz eh? Ye la. Ni kan minggu ke-2 bulan Syawal. Mesti ramai yang tengah siap2 nak menanti kehadiran tetamu untuk beraya ke rumah. Tak pun, korang yang tengah melaram untuk g open house atau beraya biasa. Tapi ada jugak member2 yang masih lagi beraya kat kampung. Itu sure menggunakan sehabis baik cuti yang diambil macam orang ni. Saya masih belum g ke mana2 lagi untuk beraya. Plan nak ke Sri Gombak untuk ke rumah my bestie. Tapi plan itu harus dipostpone kerana Pak Usu and Melaka Clan nak datang rumah. Oh bestnya! Leh jenjalan. ;). Jemputan ke rumah terbuka dah ada dua. Satu gabungan makan2 dan birthday princess little diva Mya oleh Lin. Yang ni kena minta maaf secara terbuka kerana memang tak dan nak sampai. Lin, aku sampai kul 11 malam aritu..Ampun sangat2.... Jemputan yang ke-2 malam ahad ni. Rumah wajib untuk pergi setiap kali raya. Rumah Auntie Yam and Uncle Din. Maybe kurang meriah sikit sebab Kak Maya dah pindah ke JB kan. Kalau tak, Fateeha ada, mesti best!

Paling berat adalah memikirkan yang Isnin kerja. Selasa dah ada Jamuan Raya Jabatan. Saya? Kena jadi emcee. Rehearsal adalah hari Isnin tengah hari. Esok pagi Said dah ajak diskas teks. Waaaaaaa. Habis sudah cuti panjangku ini. Bila lagi eh nak cuti? Baki masih banyak...Trip ke Jakarta masih belum habis plan. Tapi itu tak perlu cuti. Pegi time weekend. Maybe ada satu lagi trip dalam negeri hujung tahun? Itu trip wajib. Tapi kena tengok schedule semua jugak kan?

Semalam saya bercuti, tapi dengan adanya teknologi di tangan iaitu BeriHitam, saya dapat berita gembira! Kalau sebelum raya tempoh hari saya dapat berita yang saya dah lulus peeteekay, semalam pulak dapat berita separa gembira (separa sebab belum dapat black and white, once dah confirm saya bitau lain) berkenaan dengan kerja jugak. Alhamdulillah. Terus buat sujud syukur. Betul kata ex-boss saya. Allah tu Maha Mengetahui. Dia Maha Pengasih dan Maha Penyayang. Alhamdulillah! 

What happened this past few days?

1. Driving ke Bagan Serai, Perak seorang diri kerana sorang bailed out last minit dan seorang itu tanak teman saya. Waaaaa. Menghadiri Majlis Perkahwinan anak buah di tempat kerja saya. Kemudian saya terus shoot ke Penang. Dah alang2 45minit je dari Taiping. ;). Dapat makan nasik kandar! yeay!!!!!


2. Addicted to iPad's Pottery Game. Managed to sell few pottery. Gila babs vangga dan sungguh addicted!!! Tetiba rasa mahu beli iPad. :P  

image from Google Image

3. Lepak di Starbucks Coffee sambil menikmati udara laut yang sungguh nyaman. Tried their latest drink, Creme Brulee based. I opted for their Creme Brulee Frapp. Oh, so nice. Mahu beli satu lagi hari ini!!! Woot!


4. Menikmati sunset terindah on the way balik ke KL. Subhanallah! Sungguh cantik!!!


5. Dinner at Bubba Gump, The Curve. Had Cajun Shrimp for starter and ....Of Course We Have Scampi for main course. 

6. Received my oven 2 minutes ago!!! It was FOC.  Couriered by a Nationwide Express people. I redeemed it from Maybank Treats points. Yeay,dah boleh baking dengan bersungguh. 


Oklah. Bonda dah bising di dapur itu. Got to go!
See you guys later. Ye, saya tahu saya ada banyak perkara yang saya tak update lagi ni. Trip Bangkok pun tak habis lagi. Anyways, selamat beraya dan menjamu selera. :)





Thursday, September 16, 2010

Selamat Hari Malaysia



I am currently sipping my Crème Brûlée Frappucino Blended Coffee at Starbucks Coffee in e-Gate. The Crème Brûlée flavour is the latest promotion from Starbucks. How does it taste? Like a Crème Brûlée!!! duh? :P 

ok. no mood to write anything else. 
i'm sleepy and the smell of coffee is so nice. yummeh!

Selamat Hari Malaysia everyone! Happy 47th Birthday my Beloved Malaysia. 
(Wiki on Hari Malaysia is here) I love you!!!!!
I'm still on leave tomorrow. Will only be back on Monday. 

With so many things to be settled. Pfffttt.


enjoy! XoXo.


Tuesday, September 14, 2010

Salam Aidilfitri




Salam semua. 

Apa khabar? Hehe. Tuan tanah dah pulang dari kampung. Walaupun lappie dibawa bersama ke Melaka, tapi mood nak buka dan hapdet adalah tiada. Lebih seronok menghabiskan masa dengan cousins, saudara-mara dan yang sewaktu dengannya. Raya this year adalah bersederhana. Kemeriahan tetap ada dalam masa yang sama. 

Kebetulan Aidilfitri tahun ini jatuh sehari sebelum hari lahir saya yang ke-27. Mak tua dah nyah! Adalah lebih happy kerana disambut oleh semua. Sebak dan terharu juga kaedahnya bila mengenangkan umur dah banyak tapi still happy sangat2 kerana dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki olehNya. 

Update yang lebih panjang akan dibuat later. Ye la tu. Pemalas lipas gayanya. Tak tahu la bile  akan update. Saya masih lagi bercuti sehingga Isnin hadapan. Mahu settlekan badan yang tengah nak adjust bulan tak puasa. Perut masih meragam dengan pelbagai makanan yang masuk. Hehe. Esok akan bertolak ke Bagan Serai untuk menghadiri majlis perkahwinan staff ku di office. Dan insyaAllah akan terus ke utara selepas itu. Will update more later k.

Salam Aidilfitri 1431H dari Switakon Sanctuary. Maaf Zahir Batin sekiranya ada penulisan2 entry di sini mengguriskan hati dan perasaan mana-mana pihak. Kepada yang masih bercuti, have fun k! Safe journey. Kita jumpa lagi nanti!!!

XoXo.



Saturday, September 11, 2010

queen of the day

i am officially 27 years old today. alhamdulillah. praise to Allah for the privilege of living my life with happiness and full of barakah. semoga saya apa yang dihajati dan doa yang telah dipanjatkan akan diperkenan oleh Nya. Amin.

picture courtesy of google image 


Thursday, September 9, 2010

satu hari sebelum hari raya

As usual, ritual kami ialah balik ke Melaka sehari awal sebelum hari raya (jika keadaan semua mengizinkan, cuti etc). Dan tahun ni, sama juga. Saya ambil cuti hari ini dan kami sekeluarga telah selamat sampai di Melaka jam 11 malam tadi. Selepas sahur, beras mula dimasukkan ke dalam daun kelapa yang telah siap dianyam. Dan tepat jam 830 tadi, kayu api yang dihidupkan oleh saya, ye saya. Selamat dah seperiuk ketupat. Lebih kurang 120 biji ketupat keseluruhannya.

Skang tengah tunggu ketupat, sambil tengok kayu yang dimamah oleh api yg kuat. Dan terus termenyanyi ' api dah menjadi bara, bara menjadi debu.' Hahaha. Lagu sapa tah. Tak ingat. 90's band kalau tak silap.

Mak Noriah tengah tumis rendang daging. Mak pulak tengah sediakan bahan untuk kuah kacang. Saya baring kejap, sebab terasa bahang api tu. Hehehe. Ini adalah percubaan pertama mengupdate blog guna BB. Malas nak on lappie. Later lah.

Oh, mak noriah dah panggil. Kena tambah kayu la tu. Kepada yang ada diofis, have fun working. Takde orang kan? Kepada yang baru nak bertolak, berhati2 di jalan raya. Kepada yang sedang memasak, chaiyok! Jangan buka puasa dah!

Ok korang. Be safe ya! Take care. Xoxo!!

be mine, honey


(this is an auto-publish entry ;) 
sudah balik kampung maa, maybe masa ni tengah menenggekkan ketupat atas api!! woot!)



Oh, oh, oh
Oh, oh, oh
You were in college, working part-time, waiting tables
Left a small town and never looked back
I was a flight risk, afraid of fallin'
Wondering why we bother with love, if it never lasts
I say, "Can you believe it?"
As we're lyin' on the couch
The moment, I can see it
Yes, yes, I can see it now
Do you remember, we were sittin' there, by the water?
You put your arm around me for the fist time
You made a rebel of a careless man's careful daughter
You are the best thing that's ever been mine
Flash forward, and we're takin' on the world together
And there's a drawer of my things at your place
You learn my secrets and figure out why I'm guarded
You say we'll never make my parents' mistakes
But we got bills to pay
We got nothin' figured out
When it was hard to take
Yes, yes
This is what I thought about:
Do you remember, we were sittin' there, by the water?
You put your arm around me for the fist time
You made a rebel of a careless man's careful daughter
You are the best thing that's ever been mine
Do you remember all the city lights on the water?
You saw me start to believe for the first time
You made a rebel of a careless man's careful daughter
You are the best thing that's ever been mine
And I remember that fight, two-thirty AM
You said everything was slipping right out of our hands
I ran out, crying, and you followed me out into the street
Braced myself for the goodbye, cause that's all I've ever known
Then, you took me by surprise
You said, "I'll never leave you alone."
You said, "I remember how we felt, sitting by the water.
And every time I look at you, it's like the first time.
I fell in love with a careless man's careful daughter.
She is the best thing that's ever been mine."
You made a rebel of a careless man's careful daughter
You are the best thing that's ever been mine
Do you believe it?
We're gonna make it now
And I can see it
I can see it now




Tuesday, September 7, 2010

alhamdulillah...syukur


alhamdulillah...syukur atas limpah kurniaNya. 
setelah menunggu berbulan2. akhirnya.

berkat Ramadhan al-Mubarak ini, berkat penghujung Ramadhan, doa Mak, doa semua orang yang sayangkan saya. Alhamdulillah. Terima Kasih. Saya hampir menitiskan airmata tadi di saat email masuk ke dalam telefon ku. 

Kerana apa nak menangis? Masakan tidak! Satu, hampir saban hari saya log in ke dalam website untuk menyemak keputusan. Semua rakan2 ku telah pun lulus. Yang kandas adalah saya dan seorang ahli Geng! lagi iaitu Cheche Apat. Kami ambil semula pada bulan Mac yang lepas. Tunggu punya tunggu, result tak keluar2. Result bagi kengkawan pertama kali ambil macam Encik Said dah appear last month. Tapi kami punya takde. Ada masalah teknikal. Percayalah jika saya bitau korang, memang hari-hari saya refresh website JayPeeYea PeeTeeKay itu. dan setiap kali log in pun masih sama status nya. 

Akhirnya, petang tadi, sewaktu kami tengah ada brainstorming pasal inovasi. Email masuk dan voila! Tertera di situ email memaklumkan terdapat kesilapan teknikal terhadap website dan keputusan saya adalah LULUS.

Puas hati. Bersyukur. At least sebelum menyambut hari raya ni adalah sedikit bingkisan manis untuk saya. Bahagia rasanya. Terubat hati ni sedikit. Ye la, asik kena usik dengan semua orang, sampai bila nak beraya ngan mak bapak je. Tak terasa ke nak beraya ngan yang tercinta atau keluarga baru...Itu pun rezeki. Nanti2 la kot. Belum nak ada peluang. :)

Anyways, office semakin sunyi hari ni. Kebanyakannya ofismate ku bercuti esok. Bila dihitung2 adalah dalam 4,5 orang je yang tinggal. Takpelah. Next week saya pulak seminggu tiada di pejabat. Ada roadtrip lagi. InsyaAllah semuanya baik. Blog ini jika ada kesempatan akan diupdate. Saya akan pastikan ianya berupdate. Jika tidak pun, akan ada auto-publish entry menyusul. 

Buat rakan2 (yang dah lama kenal, yang baru kenal, di dunia nyata, di dunia maya) dan umat Islam di seluruh dunia (ada ke???) yang mengenali diri ini, saya ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin. Berhati-hati di jalan raya. Seronok itu biarlah berpada2. Jangan lupa tunaikan kewajipan sambil kita berhari raya. Fitrah saya dah bayar semalam di Alamanda. Alhamdulillah..Semoga Aidilfitri kali ini yang saya akan InsyaAllah sambut bersekali dengan hari lahir yang ke-27 akan membawa seribu satu makna dalam kehidupan ini. Me loves you awak!


Alhamdulillah...


kepada kekasihku, yang baik budi....

" .. Bimbingan dan panduan selalu diberi, kalau kusalah silap kau maafkan, Mudah-mudahan kita akan berkekalan ~ Aidilfitri, Sanisah Huri (circa 1970s) "


Selamat bercuti kepada yang dah bercuti
Selamat pulang ke kampung..
Drive carefully..

*p/s : lagu favourite saya semasa hari raya! hiks



Monday, September 6, 2010

kemeriahan dalam kesyukuran


salam semua. 
morning.
pagi ni perjalanan ke pejabat adalah ala2 tagline kosmetik cover girl iaitu "easy, breezy".
kenderaan makin kurang, maka dengan senang hati memandu tanpa pemandu-pemandu yang menakutkan dengan berkurangnya risiko di jalan raya. 

weekend punya cerita adalah seronok. di samping dapur kami (Didi dan saya, dapur rumah didi sebenarnya :P) ditutup secara rasminya semalam, weekend lepas sempat menghabiskan 4 jenis biskut sebagai tambahan dan penyeri sambutan hari raya nanti. antaranya ialah sarang semut, mama carries (tambahan), biskut kelapa dan chocolate chip (juga tambahan). semalam pula berbuka di rumah atuk di selayang, saya sempat buat pudding roti - dibantu oleh Didi. 

deretan biskut2 pada hari Sabtu yang lalu

my bread pudding yang rangup dan gooey. yummeh!

tinggal lagi beberapa hari nak masuk 1 Syawal. Maka beraya lah kita. Oh, percaya atau tidak, saya masih tidak ada satu pun benda yang dibeli untuk menyambut raya. Be it kasut, baju, kerongsang, jeans dan beberapa benda wajib yang dibeli saban tahun kalau nak beraya. Mood itu takde. Yang ada pun cuma baju yang diambil dari tailor (yang sebenarnya lebih kepada baju kerja) dan sehelai tudung yang dibeli ketika ke Jalan TAR bersama Didi sabtu malam yang lalu. Selain daripada itu, saya hanya buat tukaran wang untuk sedekah sebagai duit hari raya, baju untuk ayah, purse untuk abah. Nak bagi adik dan mak later! 

Kenapa tah. Tahun ni rasa bersalah nak berbelanja untuk diri sendiri. Mungkinkah kerana birthday saya jatuh pada hari raya sama. Dan semangat nak berbelanja untuk diri sendiri kerana birthday lebih kuat?? Erm...Dan hati ni makin hari makin sayu mengenangkan dah dekat raya. Maknanya puasa, Ramadhan dah semakin meninggalkan kita.

Oh. Nak bayar fitrah! Tahun ni tanak buat kerja gila bayar malam raya lagi....Nanti orang kat masjid tu ingat saya orang Indonesia lagi. Hahahaha.

Ok. Sambung later!!

xoxo






Sunday, September 5, 2010

demam nak sambut raya


hi korang!
just got back from Jalan Tunku Abdul Rahman (Jalan TAR). Plan ngan Didi nak ke sana esok pagi dicepatkan ke malam/tengah malam ini untuk cari tudung dan beberapa benda. 

Jalan TAR, the busiest area in Kuala Lumpur during the whole Ramadhan and near to Hari Raya will be the peak of the business there. Kemeriahannya lain macam betul. Kalau bertahun-tahun yang lalu (masa zaman study) pernah jugak ikut Pak Teh yang sememangnya gemar shopping persiapan raya di sana. Mana taknya. Kat Jalan TAR korang boleh jumpa everything. Dari baju melayu, baju kurung, songkok, kasut, tudung, butang baju melayu, kerongsang, rantai, dodol, satar, serunding, alas meja, bunga, macam-macam lah. Dari barangan bayi berusia sebulan hinggalah barangan tok nenek yang dah lanjut usia. Semua pun ada!

Kali ini adalah kali ke-2 untuk tahun ni saya ke Jalan TAR. Semangat kan? Dua2 kali teman orang. First time dan second time berbeza. First time pegi, barang masih murah. Harga boleh mintak tawar. Cuaca baik. Saya ke sana malam sebelum merdeka. Tak ramai sangat masa tu. 

Tadi pegi temankan Didi yang nak mencari tudung. Saya pun amik kesempatan nak beli benda2 yang sama lah. Tudung, kerongsang. Etc. Barang kaum hawa la. :) Tapi tadi, masuk gerai yang ke ntah nombor berapa ntah tetiba hujan renyai. Memang saya respect habis la warga KL (dan warga2 Malaysia yang lain juga) yang sangat berhujan semata2 nak membeli belah untuk persiapan hari raya!!! 

Dari pengamatan saya lah, memang ramai yang hadir ke Jalan TAR. Sama ada nak cuci mata sahaja. Atau memang nak membeli. Ada yang penuh kedua belah tangan. Dengan carpet nya, bunga lagi, langsir dan lain2. Ada pulak yang sibuk mencuba songkok, sampin dan capal utk dipakai dipagi raya agaknya. Seronok ok! Tengok orang2 yang bersemangat nak beraya. Hihi. Kita ni bukan tak semangat, tapi semua dah habis selesai. Settlekan awal2 lagi. Tapi memang bila ke Jalan TAR ni semangat nak raya tu meluap2. 

Cuma dalam pada seronok melihat dan bershopping, rasa sedih juga bila tengok bayi-bayi kecil yang dalam stroller, yang didukung (sambil tutup kepala guna napkin sebab hujan) dan sebagainya. Kesian mereka. Jam dah melangkaui pukul 12 tengah malam, tapi mereka berada di celah2 ratusan manusia di Jalan TAR. Dah lah kesesakan manusia, bila ditolak stroller itu, lagi lah jadi jammed. Hihi. Dan bayi dalam stroller tentu tak selesa. Saya dan Didi geleng kepala saja apabila mereka guna stroller untuk tolak kita...hahaha takpelah kan. Depa pun nak raya.

Harga kalau tak pandai tawar memang rugi. Tadi saya menawar hanya untuk kurangkan RM5 sahaja. Budak jual jeans itu sampai minta nombor handphone sebab nak bagi diskaun lagi RM5. Saya bagitahu dia "saya dah kawin takkan awak nak no handphone saya?". Terus dia simpan handphone dalam poket dan ambil duit RM60 sahaja dengan diskaun sebanyak RM5. Hahaha selamba kan? Terima kasih bertalu2 saya ucapkan dan terus kami beredar cepat2 takut dia berubah fikiran. Hahaha. Itu je lah kot cerita malam/pagi ni. Seronok sangat! Tambahan pulak hari ni (Sabtu) dapat buat 3 jenis biskut. Puas hati. Esok (Ahad) mahu buat lagi 2 (satu tambahan, satu resepi baru). Alhamdulillah. 

Dan sampai ke penghujung. Penghujung Ramadhan dan penghujung entry ini. Sedih rasanya nak meninggalkan bulan Islam kesukaan saya ini. Ramadhan membuatkan saya tenang. Alhamdulillah, saya gembira menjalankan ibadah sepanjang bulan ini. Semoga Kau mempertemukan aku dengan Ramadhan sekali lagi Ya Allah. Amiin..

Ok, kalau sesiapa yang belum shopping raya, sila lah ke Jalan TAR. Lagi lewat, lagi murah. Malam raya memang dia jual harga paling murah punya. So, orang KL ke, orang Selangor ke, orang Penang ke, Kelantan ke, marilah beramai2 ke Jalan TAR. Meriah uolss.

ok dah. bye!




Friday, September 3, 2010

MATTA Fair is back people!!!!




and it starts today.
go plan your holiday right away and buy the ticket to your dream destination.
(no, i won't be getting money from promoting this. ini hanya untuk maklumat kengkawan ku sahaja!)

as for me, i got 2 destinations already for next year. where to? let it be a secret as for now.
but i am itching to go to PWTC to get a glance of all the promotions available. tengoklah, hari ni ke. esok lusa ke. :P

MAS MATTA Fair Offer
MATTA Fair Floor Plan

p/s : Um & Mila, inilah masanya untuk membeli pakej hornymoon korang! ahaks! :)



edited ::::: pssssssst, ada poll baru kat sebelah kanan ni >>> pasal raya. jawab jangan tak jawab!

Thursday, September 2, 2010

Kad Raya


i was planning to publish an entry about my iftar during the long holiday but i guess an early surprise in the morning should be blogged first! ahahaha. no, nobody are proposing to me, yet. and i didn't win anything. it is a really small gesture but definitely made my day today...

i was just about to settle down when my staff handed me an envelope that looked like a Hari Raya greeting card. it was addressed to me using the office address and there it is, a stamp! guess! guess!!! from whom???? hahahaha. 

saya adalah super excited! maybe not to you guys but for me, it is BIG. i'm overwhelmed by the fact i got my first Hari Raya card from.......

  

Tun Mahathir and Tun Hasmah!! Woot!!



<3


ok, tu je.
hiks.