Wednesday, October 3, 2012

Carta : Bubble Tea


kegilaan bubble tea dah lama.
saya masih ingat zaman sekolah dulu depan panggung wayang midvalley tu orang ramai beli air yang ada biji2 hitam. dulu takut nak mintak kat mak. dah ada duit sendiri baru boleh beli kan? :P
dan addiction makin menjadi2. tapi apabila ia berjaya mempengaruh encik suami untuk menjadi terlalu obses dengan bubble tea, rasa cam semakin best. hahaha.

Apa tu Bubble Tea?
Bubble Tea adalah sejenis minuman teh susu yang diletakkan 'pearl' iaitu bijian bulat tepung ubi (chewy tapioca balls). Kunyah tapioca balls tu memang best! Minuman ini berasal dari Taiwan. 

saya tahu ramai yang berminat dengan bubble tea dan macam2 jenama atau brand bubble yang dah ada kat malaysia skang kan. jom kita tengok satu per satu.

1. Little Taiwan



Jenama ni bubble tea paling awal yang saya cuba. Oulet Alamanda. Everytime gi Alamanda, mesti beli. Sebab masa tu ada kupon 20% diskaun. Hahaha. kesukaan : red pearl milk tea dan hazelnut pearl mik tea. yummsss. skang dah jarang beli kat kedai ni. sebab harga mahal skit dan tak berapa kick dah rasanya. kupon pun dah takde lagi. :P

2. Each A Cup



Ini antara jenama yang paling banyak outlet. Terutama dekat tesco atau carrefour. Tapi bubble yang saya suka hanya milk tea with pearl sahaja. kesukaan : roasted pearl milk tea. jenama ni hanya dibeli sekiranya semasa jalan2 tak jumpa jenama lain. haha.

3. ChaTime (pronounce as cha; time. bukan chat; time)


Ini adalah outlet di mana kalau pegi kat area pavilion panjang sungguh queue. rasa macam nak marah pun ada. hahaha. Chatime ada pelbagai perasa yang diinovasikan (setahu saya la). kesukaan adalah : pearl mik tea, chatime roasted milk tea. this brand is at #3 of my bubble tea chart. for time being.

4. Gong Cha



my ever favourite signature winter melon tea (with bubble) can be found here. terbaik!!! sip the top frothy part, then the tea. after that stir kedua2 dan enjoy!!! food-gasm to max. hahaha. this was the #1 bubble tea for me because of the one and only signature winter melon tea. but as i come to discover come buy, this is the #2. it dropped from the #1 position because of the outlet is quite far from my place. huhu. the nearest is at puchong. T__T



5. come buy




Ultimate QQ

don't judge a bubble tea by its name. my OUR current craze and happens to be their best seller : Ultimate QQ Milk Tea. Milk Tea with combination of pearl and grass jelly. AWESOME!!!!! To date, i already purchased my 15th cup of Ultimate QQ. :) favourite store : shaftbury square outlet. :). this is my #1 bubble tea brand and the drink is the best. love it!! until the next new brand i say? :D

so. all the above are my ultimate favourite bubble tea store.
basically i LOVE the basic milk tea with pearl.
no fruity or other flavours for me.
love the plain one.

so, thats it.
if you guys never tried bubble tea, please do so.
oh. writing this just reminded me my last cup of milk tea was on sunday.
must go tomorrow!!!

sluurpppp.

No comments: