Saturday, November 23, 2013

Travel Review : Visit Terengganu 2013



"Kalu nok tra nasi dagang
Kita pakat gi kampong ladang
Buat bekal gi merang
Di setiu pata peranginan
Singgah sebetor ke rantau abang
Kita tengok penyu telor
Kita tengok penyu telor"


mercu tanda apabila anda sampai di Kuala Terengganu

Masjid Kristal. Gambar dari dalam bas. Tak sempat singgah!

bertepatan dengan Tahun Melawat Terengganu 2013.akhirnya selepas bertahun-tahun, saya sampai lagi ke Terengganu. kampung Dalila Khalid la ni! that was a month ago. entry ini dalam draf. lupa nak publish. hahaha. apa da!

keberadaan di terengganu adalah atas dasar bekerja. tapi memang awesome la tempat ni. bila kat sini, baru tau. patut pun Setiu ni terkenal dengan pantai peranginan. Memang cantik. Marvelous. Subhanallah.

dari hari pertama sampai, layan nasi dagang, ICT, nasi minyak. Cuaca agak ok la. Sebab malam-malam, hujan sangat lebat. Tapi memang best. Sejuk. Tambah dengan deruan ombak. Memang awesome. Kerja almost 24 hrs pun terubat dengan keadaan sekitar yang best.

last day baru dapat jalan ke Pasar Payang. hantar beg ke Lapangan Terbang Sultan Mahmud, kami ke Pasar Payang. dapat la beli sikit souvenir dari Terengganu.

a day before, orang ofis dah tolong amikkan keropok yang diorder dari Keropok BTB. BTB tu stands for Bukit Tok Beng. the latest attraction of Kuala Terengganu. dulu masa g Terengganu, kami beratur kat Losong. Skang ni keropok BTB yang popular. kalau nak yang vacuum, kena order in advance. kami order hampir 500 batang. order dari jumaat dan ambil hari isnin. wakaka. nasihat saya, kalau nak beli keropok ini, silalah hubungi tokey dahulu. kalau hanya sehari pegi ke Terengganu, call before fly ke sana. janji nak amik sebelum fly balik. ok? haha, semangat!



Oh btw, masa trip ni stay di Sutra Beach Resort. Quite famous resort some time ago. Still in a good condition. But nampak old school la. Location wise awesome!

Sutra Beach Resort. Sama macam dalam website!! 

i really love the infinity pool. memang sangat cantik. air biru lembut. terus nampak pantai. 

this is the room. mine was the deluxe seaview


infinity pool yang oh.so.lawa.

tiga gambar kat atas. subhanallah. sangat cantik kan?

memang recommended. untuk holiday di sini. memang sangat terbaek. cuma sedikit jauh la (untuk orang-orang macam saya ni. haha). but worth travelling sejauh ini.
dah hujung tahun ni, apa lagi kan? bercuti lah. but please check weather forecast dulu ye. sekarang musim tengkujuh. takut banjir. masa trip dah permulaan tengkujuh kot. sebab hujan gerimis dan agak lebat every day.

so, enjoy your cuti-cuti Malaysia kengkawan.
have fun!!
Visit Malaysia Year 2014

p/s : tengah pulun dissertation weh!






No comments: