Wednesday, March 31, 2010

dress your man



(entry ni tersadai dalam draft lama gila. baru perasan nak publish!)
(pictures credit to Google Image)

siapa tengok Oprah hari Isnin malam beberapa minggu yang lalu? 
i did!



"Oprah, Make Over My Man" featuring Tim Gunn, fashion guru from The Project Runaway hadir ke rancangan Oprah. and not to forget Carson Kressly (Queer Eye for Straight Guy) with his hilarious comments on how awful men dressed. 6 men were chosen and went through a make over session by Tim Gunn and the result are a perfect 10! macam biasalah kan. rancangan Oprah yang penuh dengan 'oooh' and 'aawwwww'. hehehe

few things that made me chuckled are statement such as "Men stopped looking good right after they hit their puberty. That's when their mom stopped dressing them", "This man never changed his hairstyle since Jr. High".





hahaha. kesian orang lelaki kan? :P admit it you guys need us (girls/women) to help you to dress. melainkan sememangnya anda dilahirkan fashionista! or u did learn one or two how to be a metrosexual man. ok. jom ke tips-tips yang diberi oleh Tim Gunn itu! (tak banyak. dua je pun!)

1. Dressing Up, Dressing Down

please, please, please differentiate what you wear according to the occasion. this is not only for men, but for us also. leave your soccer boots, crocs, flip flops (guys do wear flip flops right?) or snickers. please wear a decent shoes such as loafers or oxfords. colourful snickers are a no-no ya! jangan la pakai pakaian sukan untuk attend wedding ye.




ditched your round neck shirt (especially with those corny statements). opted for a collared shirt and if you do insisted on round collared shirt, put on a man-cardi or a blazer for a casual look. jeans is ok. but not a torn - up version ya. itu buat pakai nak pegi konsert Search atau Wings bleh ar! :P kata kuncinya, jadilah smart sikit!




2. Hairy Situation

be it  jenis berbulu atau jenis yang togel. i mean facial hair lah :P. ada yang memang berjanggut, bermisai dan berambut panjang. tak kisah. ikut lah camne pun. tapi tips dari Tim Gunn adalah sekiranya korang nak simpan beard or moustache, dipersilakan. but make sure dalam keadaan yang kemas. please keep it trim and clean. i love the look on man with trimmed beard or moustache. sexy ok! macam hugh jackman. awwww.

  

your hair atau rambut anda. rambut adalah mahkota bagi wanita, begitu juga lelaki. look at David Beckham. omg kan? dia botak ke, dia rambut panjang ke, dia buat rambut mohawk ke. apa2 pun dia still sexy dan nampak sangat best! yums. bukan sebab dia the sexiest footballer of all time pun, kerana dia kemas dan pandai menggayakan dirinya. hik :D



more infos : Make Over Your Man Video (video link)

so girls, do you dress your man???????
give me your opinion.. :)

4 comments:

Piza said...

aku ada la tlg indra dress up...sib baiklah dia iktiraf aku sebagai penasihat fesyen dia. kalo aku biarkann je dia...haru haru haruu!!!

Mursapap said...

My man needs me to dress him up.
Sodalam pon i yang carikan.

Kalo tak dia tanya, mana sodalam dia.

Mursapap said...

My man needs me to dress him up.
Sodalam pon i yang carikan.

Kalo tak dia tanya, mana sodalam dia.

ABD said...

hihi
same with me

oleh kerana suami say dulu adalh budak band, maka dia agak selekeh dan simple; rock tshirt and jeans busyuk

tapi usaha saya tidak mendatangkan hasil

tunggu dia balik sini, saya akan invade wardrobe dia mengikut kordinasi yg akan saya tetapkan

btw, saya masih mamatuhi peraturan mass kit sebagai penanda baju2 dah/belum pakai