Monday, February 21, 2011

dyspepsia

Dyspepsia (from the Greek δυσ- dys- and πέψις pepsis "digestion"), also known as upset stomach or indigestion, refers to a condition of impaired digestion.[1]

selamat pagi semua.

tajuk di atas adalah keadaan saya sejak Jumaat. saya gering (read : sakit) sedikit. di bahagian perut. apa yang aku makan pun tidak diketahui lah. dan sejak menghidap gastritis zaman tahun 3 di uni dulu, perut ni super sensitif. masuk je apa2 makanan yang tidak sihat, basi atau extreme (pedas) dia akan mudah keluar. tapi merana lah. memang berguling2 atas katil sebab perut memulas dan sesi mengabiskan masa di dalam toilet.

paling horror adalah bila mak masak sabtu lepas, hampir semua lauk dimasukkan cili padi. akibatnya satu rumah memang keluar masuk toilet.

huhu.malam tadi kul 12 lebih baru dapat tidur selepas satu bekas vicks disapukan pada perut. pagi ni pun nervous je sebab perut still tak sedap.

doakan saya sembuh ye :)

3 comments:

suhana azlin said...

haiyoh..sorg lg porut sensitip..si kamal pun senang sgt sakit perut, tp jenis yg senakk manjang bukan ada hasil...masalahnya benda yg dia mkn sama je dgn apa yg aku makan...

ikut perut masing2 la kan...kesimpulannya lemak kt perut aku obviously tebal, so selamat la kut...huhu...

apa pun, byk2 minum air ok..dehydrate nnt lagi susah..take care laling!

didi said...

haaaaa..
tu lagi nak suh aku buat spaghetti goreng shitake mushrooms cili padiiii.....

erk, rasa cam dah lama pulak tak buat kan?
haha

lin, perut aku pun kebal gile. termasuk lah tekak dan lidah aku ni. selagi tak keluar hingus, memang x syok makan. orang cakap x elok sgt makan pedas2 ni tapi itulah nikmat paling sedap. dan memandangkan aku x cirit pun kalau makan pedas, apa kata kita teruskan sahaja? ;)

suhana azlin said...

muahaha...betul betul betul..mari teruskan,nikmat babe..pastu laki tgh sakit perut pi makan epal cicah kuah rojak kt depan dia...keji x? tgh mkn baru perasan alamak sian laki aku amik bau yg mengancam ni jek =P