Monday, February 20, 2012

carta : red velvet cake

saya try banyak dah red velvet cake.
yang buat sendiri (home made), dari Cupcake Chic, Starbucks, Just Heavenly, Delicious, Apartment dan ada few more kedai. setakat potongan kek terakhir yang saya beli dari Bisou (KLCC) Sabtu lepas, ini lah carta red velvet cake saya :). carta ini berdasarkan rasa. saya explain sesatu k. hehe

1. my home made red velvet cake :P (link) - resepi dari Joy the Baker. rasa ala-ala pahit tapi balanced dengan kemanisan meringue dan lemak dari toasted coconut yang berada di tengah dan atas kek. harga? murah sebab dapat satu kek. hehe

2. RV from Just Heavenly. ini nombor satu dalam carta hati red velvet saya. - dari segi kek, ia sangat fluffy yakni gebu. even masuk dalam fridge dan makan the next day pun, ia masih fluffy. frosting cream cheese yang gebu juga tidak manis dan sangat sedap! oh. crave! crave! price-wise. hehe RM8 sebiji cupcake. takleh makan selalu. bankrap.


3. RV from Delicious. this is from Magnolia Bakery if i'm not mistaken. tak ingat.dah lama tak layan delicious :D. harga RM6.90. sesuai dengan rasa. :)

tiga tempat teratas saja lah saya letak.
selain dari tiga tempat tu, Starbucks pun ada serve RV. rasa dia lain sikit dengan RV lain. sebab di lapisan tengah cam ada buah. tak ingat la buah apa. some kind of berries kot. but the portion is to small. dua layer yang nipis. tapi layan dengan kopi, peh! yummeh. harga RM8 kot. tak ingat. :P

red velvet from starbucks coffee

dan red velvet terkini yang saya layan adalah dari Bisou. warna slightly darker than the rest i've tried. tebal. ada tiga layer yang tebal. sedikit cream cheese if nak banding dengan kek lain. harga RM13. masih berbaik 1/4. makan sikit malam tadi.


haaa.
tetiba lapar.
ok dah.
enjoy your red velvet adventure (for red velvet lovers!)

:)

8 comments:

cc said...

belum try lagi red velvet saya, setanding just heavenly *matiklah perahsan wakakaka

saya kurang suka cream RV just heavenly sebab too creamy (tu tekak sayalah)

*tetiba saya :P

swit@kon said...

cc,

haaa. entry ini adalah secara sengaja ingin menarik perhatian u kot. haha. meh nak order. boleh? *serius* :)

cacah said...

saya baru try dua. starbucks saya tak suka... tak sedap... coffee bean punya lagi sedap dari starbucks. tu jela carta saya. hehee :D
nanti you buat bagilah saya try satu slice. ek. *wink*wink*

nishashburn said...

darling, have you tried kak ina's red velvet? they're yummy!! not too sweet, just the right amount of redness + cheese cream =)

swit@kon said...

cacah,

yup. starbucks punya tak berapa nak sedap. tapi suka gigit2 cherry tu. :p. alahai i dah lama tak baking. haha.

swit@kon said...

nishashburn,

oh. kak ina punya sedap eh? haa khamis ni nak g INTAN. nak kecek ngan kak ina la. :)

suhana azlin said...

aku balik nnt sila lah bwk layan rvc ye, sbb tak pernah makan rvc kodai uwaaa...

first time makan yg buat sendirik. rasa sodap tp x tau la market punya standard cmne kan so yg home made tu pun dah rasa mahvellous sgt dah haha..

swit@kon said...

suhana azlin,

aha! takde hal. aku leh bawak jenjalan. makan quest! :D