Thursday, June 23, 2011

baking with swit@kon : apam polka dot


selamat datang ke dunia warna-warni. kali ini baking with swit@kon akan memperkenalkan satu dessert yang tidak asing lagi iaitu apam polka dot. atau macam2 nama lain yang saya jumpa di internet. ada yang panggil apam bola, apam dot dot (bukan dot dot peeja ye. ;p), apam inti dan lelain. kita stick to nama biasa lah. apam polka dot. pertama kali saya tengok resepi dan rupa apam ini adalah di blog Hana's Family. dan masa nak buat ni, google apam polka dot, amik. memacam blog dah ada resepi ni. dan resepi ini saya kopipes dari myresepi.com. terima kasih penyumbang resepi. sedap! sekali buat jadik. ok. lets take a look at the recipe shall we?
  • telur (3 biji)
  • tepung gandum (275gm)
  • baking powder (3 sudu teh)
  • susu segar (150ml)
  • gula halus (220gm)
  • ovalette 
  • pewarna secukupnya
  • inti/filling ikut citarasa (kaya, blueberry, strawberry, mango dll)

campur je semua bahan2 di atas kecuali pewarna dan filling. pukul menggunakan mixer tangan dalam 8 minit sehingga adunan gebu. bahagikan adunan ikut bilangan pewarna yang ada. 

kali ni saya guna 5 warna. ;)

kemudian masukkan adunan ke dalam piping bag untuk mudahkan proses handle adunan2 tersebut. paipkan adunan ke dalam acuan yang disediakan (saya alas dengan acuan apam biasa sebab tanak cawan kertas tu jadi lebik akibat kena wap dari kukusan). paipkan agak2 1/4 dari cawan, masukkan inti. paipkan lagi adunan menutup inti tadi sampai hampir penuh. kalau 3/4 tak berapa nak gebu, so penuh sikit pun takpe.




masukkan ke dalam periuk kukus (panaskan dalam 10 minit) dan kukus dalam tempoh 10 minit. agak2 dah masak, boleh angkat dan ulang semula proses tadi.

senangkan?
lepas tu boleh la buat sesi fotografi dengan hasil anda. hik hik.


oklah. tu je.
hingga sesi masak memasak akan datang.

bye!!!


12 comments:

Eny Yusof said...

Aku pun nak buat benda ni. Tapi kena beli acuan and paper cup dulu la. And pewarna sekali. Comel aje tgk bila dah jadi kan.

Lit'nea said...

wawawweeee menarik2. ingtkan ssh..upe2nya sng. tp c.yantie..ovalette tu ape?

swit@kon said...

Eny Yusof,

acuan merah aku beli kat pasar malam je. paper cup aku ada banyak. mau?

swit@kon said...

Lit'nea,

Ima. Hi!. Ovalette tu macam softener untuk masakan. g yummmies je. ada!

Eny Yusof said...

Kecil tapak tangan, dulang kutadahkan. Hehehe..... Boleh je kalau mau kasi. Btw, berapa harga acuan tu. And mana lagi better; beli acuan tu or beli dulang berlubang cetek tu?

nadin said...

boleh ke kalau letak inti kari ayam ke... instead of benda manis?

swit@kon said...

Eny Yusof,

acuan yang merah tu aku beli 20 biji dalam 10 ke 15 inggit kot. tak ingat. pasar malam putra*jaya je. dulang berlubang tu boleh buat cupcake jugak, bukan takat apam je. ikut preference kau sebenarnya. hehe

swit@kon said...

nadin,

boleh je. ikut citarasa sebab apam tu tak berapa manis. tapi dah jadi pau pulak kalau letak inti kari ayam kan?

Anonymous said...

sgt comels!

-beth-

suhana azlin said...

cute giler okeh! ada gak nampak kt rumah hanamemories dulu cam geram je sbb kiut...

beb,taun depan bila ai dah balik keroje weekend2 kalau boring kita baking2 session nak? ye la kan dah laki ai dok jauh cinta antara benua..mya pun dah besar dah boleh suruh hehe...

sky said...

wahh :-)

~LIZA~ said...

comel pulak :D