Thursday, March 22, 2012

setitik darah, sejuta rasa

tahun 2010, masuk ke 2011.
saya ada beberapa azam.
termasuklah menderma darah.
tapi setiap kali saya nak try, mesti saya fail kriteria yang ditetapkan.
antaranya sedang datang bulan, dalam proses makan ubat (panadol, ubat demam dll) dan tak cukup berat.
hari ni, office anjurkan sekali lagi program menderma darah.
saya ke lokasi untuk saja2 tengok. sebab confirm tak layak.
akan tetapi, hari ni hari bertuah!!


saya diperiksa oleh pegawai perubatan dan disahkan sihat nak menderma darah. dalam hati nervous, seronok, bersyukur. macam2 rasa. sebab akhirnya termakbul cecita nak derma darah. oh. darah saya jenis O. penderma universal.

saya pun excited la ke kerusi yang disediakan. darah yang diperlukan adalah sebanyak 450ml. banyak gak. two bags katanya. hahaha. neves lagi! tak sampai sploh minit, darah dah penuh. alhamdulillah. 
saya rehat sekejap dan bangun. urus setia pelawa makan mihun, saya refuse dan hanya makan bun kelapa dan air milo sahaja.

after 5 minit, saya nak menapak balik. separuh jalan, mata dah lain macam. knowing my body very well enuff, i know i'm about to passed out. haha. cepat2 pegang tangan anak buah saya dan cepat2 duduk. ye, betul. saya pitam kat situ jugak. baring dan terasa peluh keluar dari badan macam air terjun. huhu. mata memang takleh bukak langsung. telinga saya dengar macam2 orang ada kat keliling. pas 5 minit, try bukak mata. rupanya ramai kat situ. terutamanya polis bantuan. siap wilcha dah ready. depa suruh saya duduk atas wilcha and nak hantar balik ke tempat derma darah. suruh nurse check. tapi saya tanak. saya kata saya perlu baring. dan bermulalah journey naik wilcha sampai office. masa ni nak gelak tapi tengah weng. alhamdulillah sampai skarang ni, saya ok. malam ni nak tido awal. sebab nak generate energy balik.

skang saya boleh give pat on my back. sebab saya dah ada buku kecil kaler merah ni. azam seterusnya nak menderma selagi mampu. insyaAllah.
 

i'm glad i did my part.
alhamdulillah.
semoga saya terus diberikan kesihatan agar boleh menyumbang sedikit yang saya mampu.

more info on derma darah:
(i) proses derma darah
(ii) jenis pendermaan
(iii) kriteria penderma darah
(iv) keistimewaan penderma darah


ok. tu je.
donate blood, safe lives.

2 comments:

reena said...

hehe lawak pun ada. i x prnh ferma lg. asyik kena kurang berat badan dia kata.

My Love.. said...

aku dah lama xderma..buku tu pun tah mana hilang..hahah

rilek beb..lain kali before derma amik heavy breakfast apa dulu k..