Wednesday, August 8, 2012

Baking with Swit@kon : Milo Oreo Jelly



oh sudah begitu lama tidak post recipe di sini.
biasalah. student.
gantung kuali. gantung oven. etc. :P
last week sempat la buat jelly.
recipe asal diambil dari Kak Rima, Bisou A Toi.
Jelly dia buat adalah ohsem dan comel.
Saya buat bentuk kotak je. Sebab takde acuan comel.
Haha.

Milo Oreo Jelly - credit to Bisou A Toi




INGREDIENTS:
1 packet / 10g Jelly Powder (Agar-Agar Powder)
750ml Water
160g Sugar
1 can (400g) Evaporated Milk
3/4 cup Milo Powder
1 pack (137g) Oreo Cookies - break into small pieces but keep the sandwich together

METHOD:
1. Place jelly powder and water in a pot & cook until jelly is dissolved.
Add in sugar & cook until sugar is dissolved. Add in milk, stir well & switch off fire once boiled.
2. Separate 2 cups of the mixture into another pot & add in Milo powder.
Stir well until milo is dissolved.
3. Pour 1 cup of the Milo mixture into a square container and let the remaining half warm up on smallest fire. Let it set slightly on surface before pouring another layer. Pour the plain mixture on top. Sprinkle oreo cookies & let is set on the surface. Pour the remaining milo mixture.
4. Let it set completely at room temperature before chiiling it in the fridge.
Serve cold.
TIPS FOR LAYERING:
a. Do not wait until the layer is completely set before pouring the next layer, or else it will not stick. If this happens, scratch surface with a fork before pouring the next layer.
b. Make sure the mixture is still hot when pouring on the earlier layer so that it will stick well.

hasilnya?



gambar di atas adalah first try. tersalah bajet untuk 2nd cup campuran milo tu. terkurang sikit la plak. itu yang jadi titis2 je. haha. 

jelly ni senang nak buat. cuma masa first time agak cuak takut masa nak tunggu every layer tu set elok2 je supaya next layer yang kita tuang elok je melekat. kalau terlalu lembut, campuran next layer akan bercampur dengan the layer before. kalau terlalu keras, bila nak hidang dia takkan melekat. so, memang kena bajet baik punya lah. selain daripada itu, maybe lebih selamat gunakan acuan kecil macam Kak Rima guna tu. Senang nak bajet. Ni pakai tupperware gedabak. hasilnya memang tak cukup campuran milo tu. haha.

rasa? saya tak makan. family yang makan *suami* kata agak manis. maybe sebab oreo punya lapisan putih tu kot. cadangannya maybe korang boleh buang separuh, tinggalkan separuh. supaya tak berapa manis sangat hasilnya. tapi memang sedap. sebab susu dan milo kan?

ok. selamat mencuba.

:)

  

3 comments:

It's me... said...

U have to remember, Rima nyer recipe biasanya memang manis. So, kalau yang kureng manis tu, kena ler kurang at least quarter.
I've done it before. My advice, buang dulu filling oreo tu...

swit@kon said...

It's me...

OOoo. tu la. maybe filling tengah tu yang buat dia manis terlebih kan.
ok. next time kita buang! :) tq Puan

Isz, Elliz n Faleeq said...

snap photo side potong - nak tgk potongan diameter