Wednesday, August 29, 2012

Makan Review : Churros Royale



semalam keluar mencari piala untuk event. lunch di rathaa banana leaf house, puchong. memang terbaek ayam 65 itu! terliur :P.

lepas lunch nak jalan ke kereta, ternampak ada kedai baru. Churros Royale namanya. mestilah jual churro kan? what is churro?

"churro, sometimes referred to as a Spanish doughnut, is a fried-dough pastry—predominantly choux—based snack. Churros are popular in SpainFrance, the PhilippinesPortugalLatin America (including Spanish-speaking Caribbean islands) and theUnited States. There are two types of churros in Spain, one which is thin (and sometimes knotted) and the other which is long and thick (porra). They are both normally eaten for breakfast dipped in hot chocolate or café con leche." ~ Wikipedia

 its a cafe style shop. korang boleh nampak cara diorang sediakan churros. kaedah goreng selepas dikeluarkan dari acuan (yang macam sterring kapal haha).






so, apa yang dibeli? churros biasa with chocolate dipping. ada banyak jenis yang lain boleh di try. semalam macam nak yang ada filling vanila. tapi sebab full dengan nasi daun pisang tu, takleh masuk lah.

taste wise saya puas hati. cuma penggunaan minyak tu. even dia hanya guna sedikit tapi bila part keringkan minyak before serve tu mungkin tak dibuat betul2. macam banyak je minyak lebih2 melekat kat paperbag. i was told outlet yang dekat puchong tu adalah outlet ke-2 tapi berfungsi sebagai HQ. satu lagi outlet Churros Royale ada di Tropicana City Mall. For more info regarding Churros Royale, korang boleh tengok official website and facebook page diorang.

Overall rating? saya bagi 3.5 out of 5 stars. But saya akan pergi lagi untuk rasa yang ada filling plak. Atau pilih dipping lain.



  • No. 28-G, Dataran Puteri 3, Jalan Puteri 1/5, Bandar Puteri, 47100 Puchong, Selangor
  • Lot LG-19 Tropicana City Mall



1 comment:

nishashburn said...

pabila makan churros, saya lebih suka yang di dust lightly with castor sugar =) very basic and original :)