Friday, July 9, 2010

Tanamera Spa, Kayu Ara


Hai korang. 
Baru nak hapdet ni. Sebenarnya saya dah ke spa ini lebih kurang sebulan yang lalu.
Selepas daripada kaki saya ini bekerja dengan kuat, saya decide untuk mempamperkan diri dengan pergi ke spa. Dengan khidmat nasihat dan networking my beloved Mak Ngah, kami terus buat keputusan untuk ke Tanamera Spa. 


Tanamera Spa ini merupakan rangkaian butik spa yang dah ada kat Malaysia beberapa tahun. Ia menggunapakai bahan-bahan semulajadi yang merupakan hasil organik bumi ini. Antara bahan-bahan yang digunakan adalah kelapa, koko, kacang hijau, pandan dan macam-macam lagi. Seperti juga pusat spa yang ada di di mana-mana sekalipun, Tanamera Spa juga menawarkan perkhidmatan-perkhidmatan lain seperti urutan kaki, facial, whole body massage, hair treatment, pakej untuk bakal pengantin dan juga pakej bersalin.

(more info, click here.)




Kami memilih Tanamera Spa Wellness Centre di Kayu Ara kerana Mak Ngah kebetulan kenal dengan pemiliknya. So berjumpa kami berempat di One Avenue jam 10 pagi. Sampai sahaja di sana, kami diberikan sedikit penerangan mengenai treatment yang ditawarkan. Para pengunjung diberikan kebebasan untuk memilih sama ada mahu secara 'ala-carte' iaitu single treatment atau secara pakej. Kami memilih 5 Elements Package iaitu Pakej Mentari which consist of Tanamera Massageworks iaitu urutan seluruh badan and Tanamera Bodyworks iaitu scrub dan mask seluruh badan. Keseluruhan masa yang diambil untuk pakej ini adalah plus minus 3 jam. So ready untuk rest dan relax.

(full menu for Tanamera Spa Kayu Ara, click here)


For our session, me and Mak Ngah opted for Cocos Spa Treatment iaitu treatment yang menggunakan Virgin Coconut Oil untuk massage dan Dessicated Coconut Body Scrub untuk menghilangkan daki2 di badan. hahahaha. My Mak dan Girl (cousin saya) pilih Tanamera Cocoa Bean Treatment. Kalau dah nama pun cocoa bean kan, apalagi. Memang sedap sungguh baunya. badan kaler coklat hitam dan bau pun macam coklat. hehehe. While you guys choosing your treatment, Tanamera Spa will present you hot towel and a cup of herbal tea. So yums. Ayaq Teh Tawaq la kan. hihi. Maybe the tea will help to cleanse your body and to get it ready before kena lanyak. :D. And each of us dapat one masseuses each and after choosing your package, the masseuses will take you to your own personal room.



Inside the treatment room, on the bed, in a basket, you'll find a batik sarong, shower cap (head cover) and disposable panties for you to wear. Yes, you have to take off EVERYTHING. including your bra and panties ye. Don't worry, for Tanamera Kayu Ara, the centre is specialize for women only. So, you don't have to worry about anything. No peeking, no man, no pervs, no nothing. So, relaks dan buka segalanya. :P

 

After i changed to my batek sarong, disposable panties and head cover, the masseuses came and ask me to soak my feet in a bowl of water with rose petals. Rasanya dia buh bath salt dalam tu dan bertujuan untuk melembutkan kaki. She then massaged my feet. I actually feel so bad and awkward masa dia urut kakiku. Why??? Because she was squatting and massaging my feet while i sat on the stool. *rasa bersalah sangat. huhuhu*. but i didnt take long. Kejap je. Dalam 5-8 minit je. Then she asked me to lie on the top of the bed face down. Maka bermulalah sesi urutan badan. Seluruh badan ye, kena ingat tu. Mula dengan sebelah belakang badan, dari hujung kaki hinggalah ke bahu. Ditelangkupkan pula ke depan. Remember to relax, don't be shy. Kalau korang malu, memang tak enjoy la sesi itu. Diorang buat kerja super professional. Dia tutup ngan kain before pusingkan badan, diorang juga akan cover dada masa urut tu. Ye, kalau malu memang lari terus dari situ. hahahaha. 



After the grueling one hour and a half diurut, diorang akan start lumurkan masker sebelum badan korang diskrub. for my case, the coconut scrub smelled super nice that made me wanna eat myself! rasa macam kuih raya yang besar. hahahaha. masa dia gosok scrub tu memang terasa keping-keping kulit mati jatuh berderai dan berguguran ke bumi ok. hahahahaha.. kepada mereka yang kalau cuit sikit dah rasa geli, sila tahan. and at this part lah (part scrub dan mask) akan ada soalan "miss, nak scrub/masked dada sekali ke?" rasakan ianya diuli bak tepung buat cucur ok. hahahaha. ala. tak luak. tapi seram gak aku. dalam otak dok fikir "please don't judge my dada, please...please...". bengong!!!


your attire for the session ;)


selepas scrub, jangan terkejut kerana akan ada few slaps of cold cream yang mereka akan beruskan atas badan kita. masih lagi coconut, dan baunya sedap. macam santan! lepas mask tu kering dan selimut putih itu melekat di badan korang. part ni, aku dah mula resah. after 2 hours lying so still on the bed. aku takleh terima keadaan yang begitu tranquil sekali. mulalah tangan gatal amik BB dan main BBM. hahaha. masseuses kejot untuk bangun mandi sebab treatment dah selesai. tak jauh pun toilet, dua langkah dah sampai. shower biasa, besar punya shower head, air suam2 kuku. memang best. tambah plak free flow organic shampoo (shampoo serai) and conditioner. kalaulah ada bathtub, mahunya aku tertidor dalam bilik air.

maka, dengan itu berakhirlah sesi treatment. ada mini salon yang membolehkan kita keringkan rambut. keringkan je, nak guna product, bayar. overall, pengalaman spa pertama aku adalah sangat puas hati. even amik pakej RM190. serius puas. bau badan sedap, kulit halus mulus bak bayi. thanks to my Mak Ngah la kan. aku ada plan nak pegi lagi. insyaAllah after 2 months ke, before or lepas raya. dapat pakej lain plak ke. hehehehe

oklah, kalau korang berminat, sila cuba. kat mana-mana spa centre pun takpe. sama. cuma mungkin product dan servis yang berbeza. asas tetap sama. but anyway, kalau nak jugak ke Tanamera Spa Kayu Ara, Damansara, aku letak kat bawah ni nombor phone dan alamat penuh. pergi, jangan tak pergi.

Kayu Ara Damansara.
3-10,One Avenue,
Jalan Masjid, PJU 6A,
47400 Petaling Jaya.
Tel: 03 7725 6479
Mobile: 019 2677 553 (Tatiana Azman)
E-mail: kayuaaraa@ gmail.com





have a fun pampering weekend!!!!
<3




5 comments:

suhana azlin said...

wahhhh! serius saya juga mahu! =D

tp cam jauh jek beb..aku dulu masa nak kawen pergi leesa, ok gak giler lame 4jam hokeh...mcm ko jgk aku sudah rasa wey bile nak abes ni kakk...muahaha..

then masa hanimun pun pakej ada spa...haha time ni aku pun ada doa yg sama cam ko supaya tidak menjudge dadaku kihkihkih...

swit@kon said...

suhana azlin,

jom? mahu g sesama? tapi Mya camno? tunggu apak dia balik la kot. hehehe. btw Lin, taklah jauh mana. Kat area Sunway College tu je. tak jem pun. lalu hiway kan.

bab 'dada' tu, i memang lah seram sejuk u know. hahahaha. dahlah 'dada' tidak lah seberapa. haahahahahahaha

thesweetlittlecat said...

selama ni dengar je pasal tanamera spa ni.. teringin gak nk g.. tp aku tak suke bdn ku dipegang2 oleh manusia lain selain hubby ku! ohh tidak, sy sgt penggeli...

didi said...

yantie, lin

jommmmm
kita pg sama2 mendadaaaa....
hahahaha

suhana azlin said...

kehkehkeh...i mmg suke je ada urut2 nih...tp utk org penggeli cam kira tu mmg kena pikir 18 kali la kan, kang buat abes duit jek and x enjoy..

tu la kan,kena pikir alternatif utk letak mya di mana...nk letak kat nenek dia kena tunggu weken je la..and kena anta nenek dia gi spa dulu baru adil hehe...

nenek dia mya baru balik 2 ari dah sakit pinggang you...kesiann...