Thursday, October 29, 2009

Cuci The Musical : The Review

(Disclaimer : Ini adalah review untuk Cuci The Musical. Kepada sesiapa yang telah membeli tiket dan sedang menunggu untuk menonton dan mahukan suprise, sila klik pada butang 'X' di sebelah kanan atas monitor anda. Terima Kasih)

hey hey peeps.

it's time for the review! last night was a blast. i had stomach cramps from major laughing session. yes. indeed. nama tajuk tu pun dah The Review kan? i went for a preview last night for Charity Gala Preview Night for Cuci The Musical. some random rich corporate people bought a lot of ticket for charity and distribute the tickets to their staffs. meronta2 nak pegi beli tiket. tapi tak beli2 tiket lagi. since tengok puan shilashower membeli tiket rasa jealous. tapi semalam i was so lucky i was invited by Najeeb to be 'the teman' (hahaha) who was invited by Azril (i met him masa kat Luna Bar). tetiba he texted me tanya nak ikut g tengok tak. rasa cam nak jerit kat office!!! hahaha ok enuff bout the tickets. i nak buat review kan. you guys ready? hehehe


masa belum start. selamba snap satu keping!

first and foremost, they had a very simple stage where few props are used. props dia bertukar dari cafe yang Cuci Cuci Services dapat kontrak untuk cuci cermin ke props rumah the Cuci Boys (Khai - Hans Isaac, C-Tan - AC Mizal, Fairil - Afdlin Shauki & Jojo - Awie) di Kampung Baru ke props office Miss CJ (Citi Jasmin - Vanida Imran) and props di kiri dan kanan pentas iaitu props bangunan pertandingan Window Washing Olympics (WWO).

i takkan cerita banyak cuma nak amik few scenes yang memang super best and super funny. best parts:

1. Bila Farah (the cutest Kak Dib aka Adibah Noor) tercium bau pisang goreng yang Jojo bawak ke office and terus jatuh cinta dengan Jojo. Lagu dia masa ni cheeky gile.

2. Semua parts yang Khai (si handsome yang ikhlas dan berterus terang) mengeluarkan statement jujur dia - memang lawak (and Hans honey, you are brilliant and  tall and kurus and handsome and OMG).

3. Penggunaan bahasa2 remaja. Contoh masa Fairil sebut Oh My God (and jerit OMG!!!!) masa jumpa Wira (Harith Iskander) and bila Wira sebut 'budak2 KG - Kampung. banyak la.

4. Farah pakai baju party tema 80's - ala2 Diana Ross tapi tak jadi, jadi Sahara Yaacob and nyanyi kat kafe Kampung Cuci Boys. part ni favourite Najeeb sebab ada 'abang' pakai hot pants merah and singlet putih. kan Najeeb kan?? :P hahahaha (kidding k!)

5. Part masa kerongsang WOW.

6.Part pisang goreng tersembur.

Aaaaaaaaa banyak lah! karang saya cerita sampai habis nanti tak la suprise sangat. Ok. promise. stop sampai sini je. hehehe.kekuatan cerita ini adalah dari penceritaan yang original dan lawak yang tidak slapstik. penggunaan pelakon yang memang hebat dalam teater (Afdlin, Adibah, Harith, Vanida and semua orang) memang berbaloi! AC Mizal paling lawak (yang lain lawak gile tapi AC dapat title PALING), Awie paling cute (antara yang 4 sebab dia kecik). Vanida chanteq. and overall Cuci The Musical memang fresh, sangat up to date dengan perkembangan semasa. baik dari segi penggunaan lawak2 diorang, baju2, props and atmosfere jugak. cuma dari segi bunyi dia je yang sikit tak berapa ok. patah2 perkataan tu tak berapa nak jelas bila diorang cakap banyak2 (i had to read the subtitle in English kat skrin atas pentas to understand it).

I recommend this musical for all of you yang perlukan gelak tawa untuk release tension. i semalam sampai serak2 suara gelak banyak. hahaha. semalam habis plus minus dalam 1230 jugak. sebab semalam kan untuk charity and our DPM, Tan Sri and his wife was the VVIP. saya tak tunggu untuk meet-the-fan-session. and i didn't bring my baby (my D5000) sebab besar and nak enjoy the show.


finale : VVIPs on stage. at 1230 am. ngantok tapi best!!

i hope you guys go and buy the tickets to this show ya. i give them 5 over 5 stars! puas hati. tak rugi beli tiket and tempuh jammed di Jalan Tun Razak untuk tengok Cuci The Musical. more infos, click here. add the Facebook Group here. to buy the tickets, click here. Cuci The Musical akan berada di Istana Budaya sekarang hingga 8 November 2009.

ok. terakhir : Sokonglah industri teater negara kita! wuhuuuuuuuuuuuuuuuuu.

p/s : to Hans Isaacs - i single lagi. ;)



8 comments:

nishashburn said...

wah... nk g tgk gak lah! nape takde org nak offer i free tickets to anywhere???! menci!!

nishashburn said...

wah... nk g tgk gak lah! nape takde org nak offer i free tickets to anywhere???! menci!!

princess~syeena said...

syeena dah let go tiket seat paling best sebab kena pegi redang..

hah...i wish i cud apparate and went to the both events.

huhu

at.y yazit said...

i'm going next friday :) purposely find a date when my fave seat in istana budaya is available. melebih right? well, better don't do it if u doesn't know how 2 do it in style right? :p
thanks 4d review.

p/s : u should come 2 Great Eastern Mall often, he hangs here a lot. i mean, WE hang here a lot. hans & me dat is... 8D

swit@kon said...

nishashburn,

jom la! orang nak g lagi sekali. tapi ada tiket kah?

swit@kon said...

princess~syeena,

babe. you let go kat sapa? i cam nak!!!!

swit@kon said...

at.y yazit

kak aty! sangat kejam. nak nak. bila let me know. call me. ask Didi my number!!! OMG. do i sound so desperate?? doesnt matter. for hans' sake!!!! remember! call me :P

at.y yazit said...

me? kejam? baru tau? hahahha.
looks like didi didnt prep u well..hehehe

tanakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!!!!

on a more serious note (ye ke serious?), i've always wanted him 2b a muslim tau. tatau la why. if org tanye d only person i wanna see convert would most definitely be him. dr dulu aku rs mcmtu. mgkn ada jodoh aku & dia kot.

insyaAllah. aminnnnnnnn :)