Monday, January 11, 2010

Album Review : CTKD (Canda, Tangis, Ketawa, Duka)


*credit info & picture - Wikipedia*



Artis : Dato' Siti Nurhaliza & Kris Dayanti
Year : 2009

The first duet album ever from Malaysian and Indonesian divas, Dato' Siti Nurhaliza & Kris Dayanti. i think this is the first official duet songs ever recorded in their career history. With 6 tracks (plus 4 minus one tracks) all songs consist both artist resulting beautiful music.

Seperti biasa, saya memang akan membeli album original Siti Nurhaliza. entah kenapa. sejak dari zaman groupie Mek Ha lagi. sejak zaman Kak Ida kamcheng ngan kami, sejak zaman Saerah tembam. hahaha cam takde signifikasi kan? :P yang pasti saya tak pernah beli cd Siti yang tidak ori atau dengankata lain cetak rompak.

Lagu-lagu yang dimuatkan mostly adalah hasil komposer favourite Siti buat masa ni.(sedari album Tahajjud Cinta), Audi Mok seakan menjadi favourite. memang tak dapat dinafikan, lagu2 ciptaan Audi memang layan. Daripada 6 tracks dalam album ini, ada 2 lagu rancak dan selebihnya lagu balada.

Overall, komen saya terhadap album ni okey. 3.5 / 5 bintang. pkenaa? sebab ada lagu yang saya rasa terlalu banyak interaction antara suara Kris dan Siti. dan lagu itu menjadi agak serabut. tanpa perlu diberitahu lagi, memang suara kedua-dua diva ni meletup. sangat bagus. kawalan suara dan sebagainya. boleh meremangkan bulu rohma. cuma macam yang saya bagitau kat atas, bila dah banyak sangat 'battle' antara suara Siti dan KD, dia jadi cam pening sikit.

Cover Album-wise sangat sweet. temanya Purple. chomel. memang nampak chemistry kedua-dua sahabat baik ni sangat menyerlah.

Apapun, tahniah buat kedua-dua artis ini. saya akan layan cd ni untuk jangka masa yang agak lama bermula saat membelinya Sabtu lepas. nak hafal :P hahaha.

so, go get your copy now! kepada peminat Siti dan KD. enjoy!

ttfn

Nota D(o)nuts : 11.01.2010 - Happy 31st Birthday to Dato' Siti Nurhaliza. Semoga panjang umur dan murah rezeki. me will always love ya! stay chumel & baju AJL semalam tak lawa tapi suara meletup. :)







No comments: