Friday, August 20, 2010

Bangkok Trip Review : Day 2


Hari Ke-2 di Krung Thep...

kami  bangun pagi seawal jam 6. mandi solat dan bersiap. masing2 memang excited sangat nak ke Dreamworld. TM bertugas ala2 ibu-ibu gitu dengan menyiapkan kelengkapan makanan kami di sana. Walaupun dalam e-mail mereka kepada saya pihak Dreamworld dah maklumkan ada lunch vegetarian disediakan, tapi kami tetap membungkus roti dan serunding serta tuna.


(website Dreamworld kat sini - link)

turun ke MyCafe, jenguk2 benda yang boleh dimakan. saya memang awal2 dah bungkus kopi kuat 3 in 1 yang memang wajib tiap pagi. tengok roti je yang boleh makan. DK awal2 dah tanya pekerja hotel tu boleh makan ke tak. dia jawab "Can, can. no pork. halal.." dengan selamba dia pun cedok sesudu nasi goreng vege. dua tiga butir nasi sempat masuk dalam mulut, muka DK berubah dah. kembang tekak la kot. last2 kitorang makan roti ngan jem/marmalade saja. melihatkan keadaan kami yang sungguh sedih, lima minit kemudian datang sepinggan sayur goreng di hadapan kami. baik sungguh mereka. dia takut kami lapar kot, dia gorengkan sayur campur untuk kitorang makan. orang berbudi kan? takkan kami nak tolak mentah2. so, bismillahi sahaja dan ngap sayur itu. habis jugak la. bukan calang2 sayur. brocolli, sweet corn ok. hahaha. 

"i photo, you"

transport yang akan membawa kami ke Dreamworld sepatutnya tiba di lobby jam 9 pagi. tunggu punya tunggu, tak sampai2. Si Sikelet, bf TM dah mundar mandir depan kami tanya "late ar?if u go with my fren, no late. before you at lobby, he will come" macam2. hahaha. akhirnya nak dekat jam 10 pagi barulah driver berambut kembang itu sampai. sebelum dia sampai, adalah dalam 5,6 kali call masuk. Dari si Yupaporn, marketing officer Dreamworld mintak maaf. Alkisahnya, van yang ngambik kami (3 group) sebelum smp di MyHotel amik satu couple Kuwait di hotel Siam Central. depa tu la yang lewat. haih. lepas kami, ada satu family from Pakistan plak yang tinggal di Baiyoke Tower. nak ke sana je dah 10 minit sebab jammed. memula semua cam nak gado. ye la. lambat kan. penat aa tunggu. last2 makcik Pakistan ni bukak mulut tanya. dari soal makanan haram yang banyak berbanding makanan halal, masuk cerita Malaysia (diorang suka Malaysia, 5 kali dah kot pegi), masuk plak crisis di Pakistan, anti-Amerika, Mahathir Mohamad dan macam2 lagi lah. seronok aku melayan. 

  

jauh jugak nak ke Dreamworld ni. dari area Pratunam dalam 40 minit juga. sampai je, kami di bawa terus ke ticketing office yang memang khas untuk online booking. senang. diorang dah siap2 kan sticker group untuk main/transport gi balik/makan. so bayaran RM100/1000 baht yang dibuat adalah merangkumi segala-galanya. games, show, rides dan banyak lagi. just pergi dan enjoy!

  

aku dapat idea ni lepas baca blog Ladyverde yang pergi dengan family dia. memang teruja la. Dreamworld adalah sangat dunia mimpi. Apa yang pernah seorang kanak2 atau orang dewasa mimpikan ada di Dreamworld. Luasnya beberapa ekar kot. kaki sampai melecet2 la berjalan dari hujung ke hujung. ok. tengok gambar kay? And my favourite kedai kat sana adalah Naraya!!!! Much love ok. Semua benda dalam tu adalah sangat chomel. draw back nya satu je, iaitu dia dibuat dari kain. Tau je lah saya ni ganas kalau bab2 menjaga kesucian beg ni kan?

  

  
from left to right :
first row : Giant House; us on giant's rocking chair
second row : game kegilaan DK dan TM, Naraya bags

Antara attraction di Dreamworld yang sempat kami layan adalah Love Garden, 7 Wonders of the World, Fairy Tales Land, Giant House, Uncle Tom's Farm, Snow Town, Grand Canyon, Super Splash dan banyak lagi la. Sangat best. Kitorang jadi kanak2/remaja semula. Oh kat Dreamworld ni kami rasa macam ada kat Dubai dah. Sebab ramai sangat dari Middle East. Yang konservatif, yang moden semua lah. u name it. Dan apa yang paling menarik ialah Bubble Tea!!!!!!!!Jatuh chenta ok. Sebab bila sedut je bubble tea tu, bukan sahaja bubble dia banyak tapi kopi dia.....aduhmak. tetiba terasa kat tekak. hahahaha

  
budak excited naik roller coaster. dua orang yang tak berani duduk bawah
dua orang budak DK dan TM di hadapan Snow World

Oh, kat Dreamworld ni la dua orang budak sekolah agama main baling dart dan menang bear! hahahaha. not bear actually but sheep stuffed animal. :P Bila dah dirasuk oleh hantu main funfair, diorang try 3 kali. Alasan dah pernah menang sekali, so kena main lagi untuk dapatkan bear JUMBO. Last2 game ke-2 dan game ke-3 dapat ais krim je. Hahahahaha.

  
Titan The Giant with his two groomers. Hahaha
Wajah2 kemenangan bersama bear mereka

  
Kesian kan? Hahahaha. Nasib baik ada serunding itu, kalau tak kebulur!!!
Oh, bubble tea meletop yang kucintai!!! :)

Balik sahaja dari Dreamworld, kami ke sesi sabai sekali lagi. Kat mana lagi kalau bukan kat Sakura tu la. Memang la hari ke-2 kat situ lagi kelakar. lagi banyak lawak2 bengong yang keluar. Lepas sesi sabai, balik hotel dan siapkan diri untuk dinner malam tu.

Macam biasa, kami walk-walk dulu sebelum ke destinasi seterusnya iaitu MBK atau nama penuhnya Mah Boon Krong. Sampai je, nampak Naraya masuk sekali lagi. tapi kali ni tak beli apa2. So teruskan perjalanan dengan merayap kat dalam mall tu. Disebabkan ketiga2 nya dah kepenatan, kami dengan slow-mo pace sahaja. Dan juara shopping siapa lagi kalau bukan DK. Kat MBK saya hanya sempat beli 1 t-shirt I <3 Bangkok dan baju gaun polo untuk Zara boolat.



And dinner kami malam tu adalah restoran thai fusion muslim food di tingkat 6 MBK. Kedai itu namanya Yana Restaurant. Punyalah seronok bila budak waiter tu boleh kecek kelate. hahahaha. apa lagi. kami naik sheikh la. :p We were accompanied by our fellow senior yang reside di Bangkok, Sharila. Thanks so much for the dinner. Next time jalan2 ke Bangkok confirm jumpa dia lagi!!!!! Thanks juga to Encik Fendiosman dan Said yang berusaha memaklumkan pemergian ke Bangkok kepada Sharila. :)

Hari ke-2 di Bangkok tamat.....bersambung dengan part 3 day 3 later ok...

p/s: gambar di Dreamworld adalah sangat banyak dan tak terlarat nak upload di sini. Tengok kat Facebook je la k. :)

** entry Bangkok Day 1 di sini (link)



2 comments:

my-name-is-dk said...

bukan i take photo la... " i photo " hahahhaha :)

nishashburn said...

beshnyer bergambar di dreamworld... setting ala2 disneyland gittew :P