Monday, November 30, 2009

Movie Review : The Twilight Saga ; New Moon

(spoilers alert : ini adalah movie review untuk filem yang masih ditayangkan di pawagam. untuk menggelakkan sebarang rasa tak best sebelum menonton dan perlukan suspens, sila klik butang merah bertanda 'x' di sebelah kanan atas skrin anda. terima kasih)

so, as far as i am concerned. i've been waiting for merely 6 months (since i bought the whole twilight saga novels) for this movie. as eager as i did with Harry Potter and LOTR, i went for the first day of the screening. although i didnt win any free movie tickets but i managed to buy two tickets 3 days ealier via e-ticketing. since min and didi can go with me and someone bailed on me the week before when i asked him to go for the movie, kak long dengan sempoinya nak ikut. so she was my date last thursday.

oh, saya juga menontonnya sekali lagi pagi ni. saya bercuti hari ini. rasa tak nak ke office dan proceed dengan plan menonton bersama min, didi and syazwan (didi's hubby). puas. hahaha

so, apakah bebelan nya?

  1. as an avid reader, saya rasa buku way (wayyyyyyyyyyyyyyyyyy) better. ye lah. nak masukkan semua pun memang la berjam-jam jadinya nanti buku tu.
  2. saya benci tengok Jacob rambut panjang. i think the short do lebih kacak.
  3. i hate when they added so many scene yang tah ape2 takde kena mengena dengan buku. 
  4. i love Kristen Stewart. gorgeous sangat tau tak! mekap yang natural dan she looks great.
  5. love the scene after Jacob and Paul throwing tantrums at each other. masa kat rumah emily.
itu je lah saya bagi. and banyak yang saya perasan, this second installment (after twilight) dah semakin ramai peminatnya. mungkin kerana promosi yang hebat kot. and i can see that those girls (yeah girls, like teenagers ok) terus berpusu2 ke kedai buku untuk membeli novel plak lepas tengok movie.

overall tak puas. sebab banyak scene (yang saya rasa penting) takde dan banyak scene yang diada-adakan. but oklah. puas. memang puas. tengok dua kali. mana tak puasnya.

cuma satu. please. i will remember this later (if i ever be with children). tolong kesiankan anak2 (baby especially). saya tau puan2 dan tuan2 nak tengok sangat Edward dan Bella tapi jangan lah bayi berumur 6 bulan dibawa masuk ke dalam panggung semata2 nak memuaskan hati kita orang tua yang nak menonton ni. baby tu tak tau ape2 dan dia confirm tak selesa dalam panggung. apatah lagi apabila dia merengek dan menangis. orang lain marah tau. and if you guys need to bring your little brother or sister untuk tengok wayang. pilihlah cerita yang sesuai. kerana cerita cinta sebegini (its PG 13) tak patut pun anak2 tengok. kurang sesuai.
itu je lah nak bitau. tapi takpelah. life memasing kan. cuma fikirkan Corporate Social Responsibilities je sikit k!

ok. pada yang belum tengok, sila tengok. kepada yang dah tengok, sila respon apa pendapat korang pasal cerita NM ni. i just can't wait for Eclipse.

xoxo.

7 comments:

zaha said...

secara peribadi, bella adalah sangat keji kerana memperkudakan (mempermusangkan?) jacob. omg, jacob telah dibutakan oleh cinta...hakhakhak.

swit@kon said...

zaha,

yeay. akhirnya. ada orang juga menyuarakan pendapat.

tapi encik abam. dalam third and 4th installment nanti Jacob akan dapat balasan nye jua.

biasalah tu. adat berchenta :P

Anonymous said...

i don really like bella sbb pshycho hikhikhik terlalu ingin berchenta. eheheh being a realist ngeeheehee

-bEth-

swit@kon said...

-bEth-

saiko. fiction babe. OTT la. ada ke orang macam tu? hahaha

Clairvoyant said...

jacob imprints renesmee? omg...kerana cinta itu buta, tak dapat mak, anak pun jadik lah...eheheh

swit@kon said...

Clairvoyant,

hahaha
chenta buta. anak sama hot dengan mak n membesar bagai johan. so jacob tak kisah la kot. :D

thesweetlittlecat said...

i watched it last monday after reading the book last year i guess.. well, it wasnt good as the 1st one.. i agreed v u the book is far better than the movie.. ade 1time ni aku kompius cam takde kena mengena lgsg ngan buku die.. overall i gave this movie 3 1/2 out of 5 stars.. and i love the ending! :)